Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Op vakantie op een camping in Duitsland

Duitsland is een geliefde vakantiebestemming. Dat is niet vreemd. Want Duitsland heeft prachtige natuur, gezellige historische steden, goede wegen en uitstekende campings! Of je nu een camping zoekt aan de kust in Noord-Duitsland of tussen de Alpentoppen van Zuid-Duitsland. Natuurliefhebbers gaan voor de Eifel of het Zwarte Woud. In het Zwarte Woud kun je eindeloos wandelen of fietsen door de ongerepte natuur. Je vindt hier indrukwekkende watervallen. Ook leuk; klim naar de top van een van de bergen in het Zwarte Woud!

Kamperen doe je hier ook midden in de natuur, aan een kabbelend beekje op een idyllische kleine camping midden in de natuur. Liever wat meer luxe? Geen probleem, je vindt hier ook campings met zwemparadijs!

Kamperen aan de Moezel

Vanuit Nederland of België is het vaak maar een uurtje of drie rijden naar een camping in de Moezel. Dit is een heerlijke streek voor een campervakantie. Je hebt een prachtig uitzicht over de meanderende rivier en de groene wijngaarden op de steile hellingen. Onderweg doe je leuke plaatsen aan zoals Koblenz, Cochem en Trier. Stop onderweg eens bij een mooi kasteel, en eindig de dag met een wijnproeverij. Want overal in de Moezel vind je wijnhuizen waar ze trots zijn op hun oogst! Zet je liever je caravan of tent op één plekje? Ook dan is de Moezel ideaal. De meeste campings in de Moezel liggen direct aan de rivier. Heerlijk om ongestoord te vissen of te lekker te zwemmen in de zomer.

Ontdek de Oostzeekust, eilanden en meren van Noord-Duitsland

Noord-Duitsland is een goede keus voor natuur- en cultuurliefhebbers. Als je graag fietst, is de Ostseeradweg een aanrader. Dit fietspad voert langs de Duitse Oostzeekust van Flensburg tot het eiland Usedom. Onderweg kom je langs mooie steden zoals Lübeck en Rostock en uitgestrekte stranden met de karakteristieke rieten strandstoelen. Op de bijzondere eilanden zoals Zingst en Rügen vind je mooie campings midden in de uniek natuur. Houd je van watersport, rust, of vogelen, dan zijn de Oostduitse meren in de regio Mecklenburgische Seeenplatte echt een aanrader. In waterrijke gebied met meer dan honderd meren kun je met een beetje geluk zeearenden of visarenden spotten. En in het voorjaar broeden hier talloze kraanvogels.

Van zee tot Alpen: het weer in Duitsland

Duitsland is een groot land met gevarieerde landschappen. Duitsland heeft een ‘gematigd zeeklimaat’. Dat betekent dat het weer ongeveer hetzelfde is als in Nederland en België, al zijn de zomers in Duitsland net iets warmer. Ga je op vakantie naar het Zuid-Duitsland? Dat ligt wat verder van zee waardoor de zomers wat warmer zijn en de winters wat kouder. En, heel bijzonder, op het eilandje Mainau in de Bodensee vriest het nooit! Daar groeien zelfs palmbomen.

Kampeer je wat hoger in de bergen? Dan kan het wat frisser en wisselvalliger zijn dan in de lager gelegen gebieden. In de Duitse Alpen, ten Zuiden van Munchen, vind je soms tot ver in het voorjaar nog sneeuw. En dat is dan weer goed nieuws voor de wintersportliefhebbers! Ook in het Zwarte Woud vind je leuke wintersportgebieden. En, wat dichter bij huis, wat dacht je van een paar dagen sleeën, skiën of langlaufen in het Sauerland?

Bijzondere steden en naturistencampings

In Duitsland combineer je je campingvakantie gemakkelijk met een stedentrip. Zo vind je meerdere ACSI-campings bij de mooie en levendige steden zoals Berlijn, Dresden en München. Bewonder de geschiedenis van eeuwenoude kathedralen en kastelen en geniet van de Duitse gezelligheid en lekker eten en drinken. Tot slot: Duitsland heeft een lange traditie van naturisme. Kampeerders met een voorkeur voor naturistencampings (of zoals het in Duitsland heet: FKK-campings) vinden een mooi aanbod aan campings en FKK-stranden en recreatiegebieden.

Duitse vakantieroutes

Wil je Duitsland écht leren kennen? Trek er dan op uit over een van de Duitse vakantieroutes. Dit zijn speciale routes die je kunt volgen met je auto, camper, caravan of motor (en zelfs lopend of fietsend). Ze gaan niet over de snelwegen maar laten juist het prachtige binnenland van Duitsland zien. Veel natuur én cultuur dus en onderweg tal van plekken waar je kunt stoppen om al het moois verder te gaan ontdekken. Er zijn meer dan 150 verschillende kant-en-klare routes te vinden en iedere route heeft een eigen thema. Volg bijvoorbeeld de Romantische Straße en ontdek het prachtige landschap van Beieren. Volg de Deutsche Fachwerkstraße en maak kennis met de Duitse vakwerkarchitectuur of volg het spoor van de gebroeders Grimm met de Deutsche Märchenstraße. Keuze genoeg en voor ieder wat wils!

Belangrijke informatie voor uw reis naar Duitsland

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Met een caravan mag u op autosnelwegen met drie of meer rijstroken niet op de meest linkse rijstrook rijden, tenzij u linksaf wilt slaan.
 • Als u een caravan trekt van meer dan 750 kg, moet u 2 wielkeggen meenemen.
 • De Duitse campings behoren tot de betere van Europa. De campings specialiseren zich in toenemende mate op doelgroepen zoals gezinnen met kinderen, wandelaars en fietsers of wellnessliefhebbers.
 • Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden. Het mag alleen indien door de landeigenaar toestemming is verleend.
 • Overdekte en openlucht zwembaden zijn minder gebruikelijk.
 • Bijna alle campings kennen een middagpauze (meestal van 13-15 uur) waar zeer streng de hand aan wordt gehouden.
 • Het is in Duitsland toegestaan in camper, caravan of auto te overnachten op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen, voor maximaal 24 uur.
 • Het aantal speciale camperplaatsen buiten de reguliere campings neemt toe.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden.
 • Kinderen tot 8 jaar moeten op de stoep fietsen en een weg lopend oversteken.
 • Alleen fietsers van 16 jaar of ouder mogen een kind dat jonger is dan 7 jaar, in een zitje vervoeren.
 • Naast elkaar fietsen mag alleen op een fietspad dat door een verhoging of grasstrook is gescheiden van de weg.

In Duitsland is een uitgebreid netwerk van snelwegen (Autobahnen), twee- of vierbaanswegen (Bundesstrassen) en secundaire wegen aanwezig van goede kwaliteit.

Bergwegen
Controleer voor u op reis gaat of er bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Verkeersdrukte
In de zomer is het op de Duitse ‘Autobahn’ richting Scandinavië en richting het zuiden erg druk, met name op vrijdag en zaterdag.

 • Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker en in tunnels.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met een voorrangsbord wordt aangegeven. Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer (maar op smalle bergwegen moet het voertuig dat het makkelijkst kan uitwijken, voorrang verlenen).
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0‰ voor bestuurders die nog geen twee jaar een rijbewijs hebben of jonger zijn dan 21.
 • U mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als u stilstaat (handsfree bellen mag wel).
 • Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten in een kinderzitje zitten.
 • Flitspaalsignalering is verboden; verwijder (indien nodig) Duitse flitslocaties uit uw navigatiesoftware.
 • Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden.
 • Bij filevorming moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan (Rettungsgasse) ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
 • U bent verplicht bij het inhalen van fietsers (ook die op een fietspad) een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 m.
 • In een Duitse fietsstraat (Fahrradstrasse) zijn auto’s verboden, tenzij anders aangegeven.
 • Zigzaglijnen op de rijbaan geven aan dat u daar niet mag stilstaan of parkeren.

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos zijn verplicht in auto’s met een Duits kenteken.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h. Bij een zicht van minder dan 50 m is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 50 km/h.

Duitsland Buiten bebouwde kom Auto(snel)weg
Auto < 3,5 ton 100 130*
Met aanhanger 80 80**
Camper < 3,5 ton 100 130*
Camper > 3,5 ton 80 100

*130 km/h is geen maximumsnelheid maar een richtsnelheid.
**Met een Duitse Tempo 100-ontheffing mag u 100 km/h rijden. Hiervoor moet uw auto-caravancombinatie echter worden gekeurd. Meer informatie: tuev-nord.de (zoek op 'tempo 100 zulassung').

De wegen in Duitsland zijn voor personenauto’s en campers tolvrij.

In steeds meer Duitse steden is een milieuvignet (‘Umweltplakette’) verplicht. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Het vignet kan geel, groen of rood zijn, afhankelijk van de uitstoot van uw voertuig. Op snelwegen is het vignet niet nodig. Kosten: vanaf € 5. In de betreffende steden wordt een milieuzone aangegeven met borden ‘Umweltzone’. U mag deze zone uitsluitend inrijden als u in het bezit bent van een geldig vignet. Rijdt u zonder vignet de zone binnen, dan riskeert u een boete van circa € 80. Sommige steden hebben een zogenaamd ‘dieselverbod’ waar oudere dieselauto’s en auto’s zonder katalysator niet meer worden toegelaten. De regels verschillen per plaats.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg minstens 200 m (elders 50-100 m) achter de auto. Alle inzittenden wordt aangeraden een veiligheidshesje aan te trekken. Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met een Duitse pechhulpdienst: +49 89 22 22 22 (ADAC) of +49 711 530 34 35 36 (ACE). U kunt ook pechhulp inroepen via een oranje praatpaal. U wordt aangeraden uw voertuig niet zelf te repareren langs de snelweg. Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 110: politie.

Thema's 

Voorzieningen


 

Wat zijn de best beoordeelde campings in Duitsland? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen