Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Hongarije: bergen, meren en cultuur

Als je aan Hongarije denkt, denk je waarschijnlijk aan Boedapest. Samen met het Balatonmeer is de hoofdstad van Hongarije een van de grootste toeristische trekpleisters. Wist je dat de stad eigenlijk uit drie samengevoegde delen bestaat? Namelijk Boeda, Pest en Óbuda. Tegenwoordig is deze culturele stad een geheel en bestaat het uit 23 districten. Heb je maar even om de stad te bekijken? Bezoek dan de bekendste bezienswaardigheden in district 1. Hier vind je onder andere de Matthiaskerk, de burcht van Boeda en het Vissersbastion. Wil je naar de binnenstad van Boedapest? Dan moet je aan de Pest-kant zijn. Hier vind je publiekstrekkers als de kettingbrug en de Sint Stefanus Basiliek.
 

Lekker zwemmen in ‘Balaton’

Ja, het Balatonmeer: dit zoetwatermeer is echt niet te missen als je gaat kamperen in Hongarije. Het blijft een grote publiekstrekker. Niet zo gek; het meer is prachtig en een ideale plek om op een warme dag een duik te nemen. Doordat het maar liefst 80 kilometer lang is, vind je altijd wel een mooie plek om neer te strijken. Het 200 kilometer lange fietspad rondom het meer is daarnaast echt de moeite waard.
 

Het weer in Hongarije

Hongarije is een vrij droog en warm land. In Boedapest wordt het ’s zomers regelmatig over de dertig graden. En in het hele land kan de temperatuur wel oplopen tot boven de 35 graden. Dan kun je beter de natuur of het Balatonmeer opzoeken! ’s Winters is het juist vrij koud in Hongarije. Overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of vijf en ’s nachts vriest het op de laagvlakten wel met 15 graden.
 

De natuur in

De Hongaarse natuur is bijzonder. Er zijn bergen, laagvlakten, poestas (steppegebieden) en karstgebieden. Hongarije heeft verschillende natuurreservaten die je kunt bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Hortobagy National Park, dat gekenmerkt wordt door zijn grote steppegebied. Of bezoek Nationaal Park Aggtelek in het noorden van het land. Hier vind je bijzondere druipsteengrotten die bestaan uit karst. Karst is kalksteen dat aangetast is door regenwater. Ze zijn zo bijzonder dat de grotten op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Hongarije

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Caravans die worden getrokken door een personenauto, mogen niet hoger zijn dan 3 m.
 • De grootste concentratie aan campings bevindt zich rondom het Balatonmeer.
 • Pluspunt is dat Hongaarse campings tot de goedkoopste van Europa behoren. De sanitaire voorzieningen zijn van een redelijk niveau.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden.
 • Kampeergas is vaak moeilijk verkrijgbaar.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • De maximumsnelheid voor fietsers is buiten de bebouwde kom 40 km/h, maar met helm 50 km/h.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden.
 • Fietsers moeten in het donker en bij slecht zicht buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje dragen.
 • Alleen kinderen ouder dan 14 jaar mogen op de rijbaan fietsen.

Hongarije heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen. De kwaliteit van de wegen is meestal goed. Op de soms smalle en vaak slecht verlichte landwegen moet u rekening houden met landbouwvoertuigen en loslopend vee. Spoorwegovergangen en wegwerkzaamheden zijn soms niet goed gemarkeerd met borden en hekken.

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht buiten de bebouwde kom en op alle snelwegen.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang. Trams hebben altijd voorrang.
 • Er geldt voor bestuurders een absoluut alcoholverbod. Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Kinderen kleiner dan 1,50 m moeten in een kinderzitje zitten. Kinderen van minimaal 1,35 m mogen achterin een autogordel dragen.
 • Winterbanden zijn niet verplicht.
 • Bij winterse omstandigheden moet u verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben. Met sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 km/h.
 • Lading of een fietsendrager die meer dan 40 cm naar achteren uitsteekt, moet worden gemarkeerd met een reflecterend rood-wit gestreept bord.
 • Bij filevorming moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
 • Parkeren is onder andere verboden langs een gele streep.
 • Voetgangers mogen bij het oversteken geen mobiele telefoon gebruiken of een hoofdtelefoon op hebben.
 • Voetgangers moeten buiten de bebouwde kom in het donker en bij slecht zicht een veiligheidshesje dragen.

Een gevarendriehoek en verbanddoos zijn verplicht in de auto. Het meenemen van een brandblusser wordt aangeraden en is verplicht voor campers met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 ton. Aangeraden wordt ook een reservewiel, reservelampen en een sleepkabel mee te nemen. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h (in stadscentra vaak 30 km/h).

Hongarije Buiten bebouwde kom Autoweg Autosnelweg
Auto 90 110 130
Met aanhanger 70 70 80
Camper < 3,5 ton 90 110 130
Camper > 3,5 ton 70 70 80

Alle snelwegen in Hongarije zijn tolwegen. Hiervoor heeft u een ‘e-vignet’ (e-matrica) nodig. Koop een vignet vóór u de snelweg oprijdt, dit kan bij grensovergangen, tankstations en bij servicestations van de wegbeheerder. U moet uw voertuig in ieder geval binnen 60 minuten nadat u de snelweg bent opgereden, geregistreerd hebben, anders krijgt u een boete. Er wordt met camera’s gecontroleerd. Bewaar voor de zekerheid het bonnetje minimaal een jaar, voor het geval u onterecht een boete krijgt.
Een e-vignet kunt u ook al voor uw reis naar Hongarije kopen via bijvoorbeeld autopalyamatrica.hu of virpay.hu. Meer informatie: motorway.hu, toll-charge.hu.

Het centrum van Boedapest en andere grote Hongaarse steden kunnen vanwege de luchtkwaliteit beperkt toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg 150-200 m (elders 100 m) achter de auto. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje dragen.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Hongaarse wegenwacht (MAK) op 188 of +36 1 345 1755.
Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.
Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport; dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 107: politie.
 • 105: brandweer.
 • 104: ambulance.

Thema's 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Hongarije? 

Welke campings in Hongarije zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen