Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Op vakantie op een camping in Italië

Een vakantie in Italië prikkelt alle zintuigen. Of je nu gaat voor een strandvakantie aan het Gardameer, een kunstreis naar Florence of een bergsportvakantie in de Dolomieten. En natuurlijk geniet je overal van goede koffie en lekkere pasta- en pizzagerechten. Tel daar nog een zonnig en warm klimaat bij op en je snapt waarom Italië een kampeerland bij uitstek is. Van gezellige familiecampings met zwemparadijzen en discotheken tot charmante kleine agriturismo's tussen de olijfbomen en glooiende heuvels.

De mooiste meren

Italië ligt voor een groot deel aan de Middellandse Zee en heeft een kustlijn van wel 7.600 kilometer. Goed voor eindeloze vakanties vol strandplezier. Maar Italië staat ook bekend om de wondermooie meren, vooral in het bergachtige noorden. Al vanaf de Romeinse tijd zijn dit geliefde vakantiebestemmingen. Dat kun je ook wel zien aan de prachtige villa's die hier gebouwd zijn door de rijken der aarde. Vele beroemdheden hebben een huisje aan een Italiaans meer. Maar gelukkig zijn er ook volop campings te vinden! Dit zijn een paar van de mooiste Italiaanse meren:

  • Het Gardameer, het grootste en meest bekende meer van Italië. Aan de Zuidkant vind je grote en gezellige familiecampings. De noordkant is geliefd onder surfers en buitensportliefhebbers.
  • Het Lago Maggiore in het bergachtige grensgebied tussen Italië en Zwitserland. In de gezellige plaatsjes rond het meer geniet je van het goede Italiaanse leven.
  • Het Comomeer. Ontdek dit prachtige vanaf het water door de veerbootjes tussen de plaatsen te nemen.
  • Het Iseomeer, een wat kleiner en rustiger meer tussen de bergen.
  • Het Idromeer, ook een kleiner meer, populair bij surfers en zeilers vanwege de wind die er staat.
  • De meren in Midden-Italië zoals het Meer van Trasimeno in Umbrië bij de grens van Toscane, het Meer van Bolsena, het grootst kratermeer van Europa. Of het Meer van Bracciano in de buurt van Rome. Stuk voor stuk heerlijke bestemmingen voor een kampeervakantie!
 

Italiaanse steden: cultuur, geschiedenis en gezelligheid

In Italië vind je een paar van de beroemdste steden van de wereld zoals Rome, Venetië en Florence. Hier kun je niet om de bijzondere en rijke geschiedenis van het land heen. Je wandelt langs barokke palazzo's en Romeinse bouwwerken die al meer dan tweeduizend jaar overeind staan. Tussendoor geniet je van een lekkere koffie of ijscoupe op een terrasje. Of ga een halfuurtje op de rand van een fontein mensen kijken. Een bezoek aan de Italiaanse steden kun je prima combineren met een campingvakantie. Vaak gaat er openbaar vervoer vanaf de camping of is er een shuttleservice. Zo mix je zelf je ideale vakantie bij elkaar: een strandvakantie of natuurvakantie met een stedentrip.

Alpen, vulkanen en rust

Voor buitensportliefhebbers en Dolomieten, bij de Aosta-vallei en in het Mont Blanc-massief. Maar ook in de rest van Italië liggen mooie berggebieden, bijvoorbeeld de Abruzzen, ten oosten van Rome. Hier vind je nog geen massatoerisme, ideaal voor rustzoekers. Ook heb je in Italië de kans om rond te lopen door het maanlandschap van een actieve vulkaan: de Etna op Sicilië. Een bijzondere ervaring!

Puglia: naar de hak van de laars

Wil je op ontdekkingstocht in een wat rustiger deel van Italië? Dan is de regio Apulië (in het Italiaans Puglia) een aanrader. Hiervoor rij je helemaal door tot de hak van de laars. Bezoek leuke plaatsen zoals Lecce en Gallipolli. En sla zeker niet twee werelderfgoedlocaties over. Dat zijn de 'trulli' van Alberobello, kleine witte huisjes die typisch voor de streek zijn en de bijzondere half-ondergrondse stad Matera, net over de grens in de regio Basilicata.

Het weer in Italië

Italië heeft meerdere klimaattypes. In Noord-Italië is er een zeeklimaat, waardoor de temperaturen in de zomer en winter niet extreem zijn. Ga je verder naar het zuiden, dan kom je in een mediterraan klimaat. Hier zijn de zomers warmer en de winters mild. In de berggebieden gaat de hoogte meetellen. Hier wordt het kouder in de winter en in de zomer kan het er ook wat frisser en regenachtiger zijn. Voor een bezoek aan de grote steden is het voor- en naseizoen meestal een goede periode. Het is er dan minder druk en minder warm.

Belangrijke informatie voor uw reis in Italië

Loodvrije benzine (Senza Piombo 95 en Super 98) en diesel (Gasolio/Diesel) zijn goed verkrijgbaar. Lpg is in Noord- en Midden-Italië goed en in Zuid-Italië iets minder goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Italië-aansluiting (dish) gebruikt. Langs de snelwegen zijn de meeste tankstations dag en nacht geopend. Langs overige wegen zijn veel tankstations in elk geval open van 7.00 tot 19.00 uur, soms met een pauze tussen 12.30 tot 15.30 uur. Ze kunnen echter gesloten zijn op zondag of maandag. Bij veel bemande tankstations hoef je niet uit te stappen, maar word je bediend. Er zijn ook steeds meer onbemande tankstations. Het is vaak verboden om brandstof in een reservetankje mee te nemen op schepen.

Er zijn redelijk veel laadpunten in Italië. Echter in het zuiden van het land en op Sicilië is het netwerk niet dekkend. Plan je reis daarom goed.

In de Alpen komen stijgingen van 6 tot 15 procent en meer voor. Bijna alle bergwegen zijn beveiligd aan de kant waar zich de afgrond bevindt. Bergpassen in Zwitserland, Oostenrijk en Italië kunnen tijdelijk zijn afgesloten, moeilijk begaanbaar of zelfs permanent verboden zijn voor auto’s met caravan of aanhangwagen. Controleer dit voor je op reis gaat. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Je kunt Sardinië op verschillende manieren bereiken. Met diverse veerboten kun je, rechtstreeks of via Corsica, vanuit Frankrijk of Italië naar Sardinië reizen.
Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen, zoals: corsicaferries.com, gnv.it, grimaldi-lines.com, moby.it, tirrenia-prenotazioni.it en traghetti-toremar.it.
Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd. Het is raadzaam om tijdig te reserveren. Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot. Het is verboden brandstof in een reservetankje mee te nemen op de boot.

Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht buiten de bebouwde kom. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Trams hebben altijd voorrang. Op smalle wegen heeft het zwaardere voertuig voorrang op het lichtere voertuig. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Je mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als je stilstaat (handsfree bellen mag wel). Je mag ook geen hoofdtelefoon of oortjes dragen. Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter of minder wegen dan 36 kilo, moeten in een kinderzitje zitten. Van half november tot eind april zijn winterbanden (of sneeuwkettingen in de auto) verplicht als dit met een bord wordt aangegeven.

Roken in de auto is verboden in het bijzijn van een kind onder de 18 of een zwangere vrouw.
Naar achteren uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet worden gemarkeerd met een reflecterend wit bord van 50 x 50 cm met 5 schuine rode strepen. Lading mag aan de zijkanten niet uitsteken, dus ook fietsen op een fietsendrager niet. Voertuigen van politie en hulpdiensten hebben altijd voorrang wanneer hun blauwe zwaailicht aanstaat, zelfs zonder sirene.

Een gevarendriehoek is verplicht in de auto. Aangeraden wordt om veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).

Een fietshelm is niet verplicht. In het donker (en bij slecht zicht) moet je een veiligheidshesje dragen. Je mag geen passagier vervoeren op de bagagedrager (wel een kind tot 7 jaar in een kinderzitje). Bellen of appen op de fiets is verboden. Naast elkaar rijden is ‘s avonds buiten de bebouwde kom verboden. Kinderen tot 10 jaar moeten rechts naast een ouder persoon rijden.

Bijna alle autosnelwegen zijn tolwegen. Daarnaast moet je ook tol betalen voor de Mont Blanctunnel, de Fréjustunnel en de Grote Sint-Bernardtunnel. Je kunt contant betalen of met een creditcard of een prepaidkaart (Viacard) waar een tegoed voor tolwegen op staat, soms ook met een bankpas. Meer informatie: autostrade.it/en/rmpp.
In het noorden kun je op bepaalde snelwegen (A36, A59, A60) uitsluitend elektronisch betalen. Je kenteken wordt hier met camera’s geregistreerd. Betalen kan binnen 15 dagen nadat je hier hebt gereden via apl.pedemontana.com.
Tip! Heb je een tolbadge van de Franse Télépéage, kijk dan of je daarmee ook kunt betalen op de Italiaanse tolwegen. Meer informatie: bipandgo.com.

Veel Italiaanse steden, onder meer Rome, Milaan en Florence, hebben een ‘Zona a Traffico Limitato’ (ZTL) ingesteld om de verkeersdrukte te verminderen en luchtvervuiling tegen te gaan. Deze zones worden met borden aangegeven en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. De regels verschillen per plaats. Opgelet! Camera’s registreren auto’s die een ZTL inrijden. De boete voor overtreding kan hoog oplopen. Wie zonder op te letten, bijvoorbeeld op zoek naar een parkeerplaats, enkele malen de zone in- en uitrijdt, krijgt evenzovele malen een boete. Meer informatie: accessibilitacentristorici.it.

Plaats je gevarendriehoek op de snelweg ongeveer 100 meter (elders 50 meter) achter de auto als deze niet tijdig zichtbaar is voor het overige verkeer. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Italiaanse wegenwacht (ACI) op nummer 800 116 800 (buitenlandse mobiele telefoon) of 803 116 (Italiaanse mobiele telefoon). Je kunt ook pechhulp inroepen via een praatpaal. Slepen is verboden op autosnelwegen en grote doorgaande wegen.

In Noord-Italië (Zuid-Tirol, Trentino, Gardameer en Toscane) bevinden zich campings die tot de beste van Europa horen. Campings in Zuid-Italië hebben, uitzonderingen daargelaten, een lager kwaliteitsniveau dan in het noorden. De eilanden Sicilië en Sardinië worden steeds populairder en de campings staan hier in het hoogseizoen vol. Het noorden van Sardinië is vooral in trek bij duik- en surfliefhebbers. In de Alpen en Dolomieten liggen op grotere hoogte goede wintercampings, die door sneeuwval echter soms moeilijk bereikbaar zijn.
Bergcampings boven de 1000 meter zijn gericht op de sportieve kampeerder en bieden beperkte faciliteiten. Italiaanse campings bestaan vaak uit grote terreinen met veel voorzieningen, zoals winkels, restaurants en zwembaden.
Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden, het mag alleen indien door de landeigenaar toestemming is verleend.
Het Italiaanse classificatiesysteem (in sterren) geeft vooral aan hoeveel voorzieningen op het kampeerterrein aanwezig zijn en zegt minder over de kwaliteit. Houd rekening met toeslagen voor voorzieningen en animatie.
Veel buitenzwembaden zijn pas vanaf eind mei open. In zwembaden is zwemmen meestal alleen toegestaan in zwembroek (niet in boxershort, bermuda en dergelijke in verband met hygiëne), een badmuts is vaak verplicht.
Op Italiaanse kampeerterreinen ben je verplicht om je te identificeren door middel van een persoonsbewijs. Het persoonsbewijs wordt tijdens het verblijf op de camping bewaard op de receptie. Het is verstandig om de receptie te verzoeken een kopie te maken en het origineel terug te vragen.
Houd er rekening mee dat manoeuvreren met een camper of caravan lastig kan zijn in oude Italiaanse steden en dorpen.
Speciaal voor campers zijn er in Italië mogelijkheden om te verblijven op parkeerplaatsen langs de openbare wegen en buiten de camping. Vaak zijn daar tegen betaling voorzieningen als water en elektriciteit beschikbaar. Overnachten op deze plekken is toegestaan, behalve op de zogenoemde Presidio Ecologico (aangegeven met borden).

De top 10 beste campings in Italië

Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.



 

Thema's


Accommodaties


Voorzieningen


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen