Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.700 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Adembenemend mooi: kamperen in Kroatië

Paradijselijke stranden en een bijna eindeloze kust: welkom in Kroatië! Komt tot rust aan de kraakheldere Adriatische Zee en maak kennis met het rijke onderwaterleven. De natuur boven water is even indrukwekkend. Hop van eiland naar eiland en ontdek de flora en fauna in Nationale Parken als Plitvice en Paklenica. De cultuurliefhebber haalt in middeleeuwse steden vol historie en schilderachtige dorpjes hier ook zijn hart op. Kamperen in Kroatië is avontuurlijk, mooi en bijzonder veelzijdig.

Genieten aan de mooiste stranden van Kroatië

Met bijna 6.000 kilometer aan kust en meer dan duizend eilanden, is het niet gek dat de stranden in Kroatië zo populair zijn. De schoonheid spat er vanaf! Zlatni Rat is daar het beste voorbeeld van, maar ook Stiniva en Brela Beach zijn erg fotogeniek. Ga zwemmen, snorkelen, duiken of geniet gewoon even van de rust. Het aantal stranden in Kroatië is groot en bestaat voor het grootste gedeelde uit kiezelstranden. Toch even zand aan je voeten voelen? Bezoek een van de zandstranden op het eiland Rab.

Plitvicemeren en andere natuurparken in Kroatië

Natuurliefhebbers vallen in Kroatië met hun neus in de boter. Maar liefst tien procent van het landoppervlak bestaat uit beschermd natuurgebied. Nationaal Park Plitvice is hier met zijn azuurblauwe meren en grote watervallen hét toonbeeld van. Over houten loopbruggen, bosrijke paadjes of met een roeiboot verken je het park in je eigen tempo. Met een beetje geluk spot je hier ook prachtige dieren, zoals wolven, otters en ijsvogels.

Verspreid over heel Kroatië vind je nog veel meer natuurschoon. De Krka watervallen in Dalmatië, de kloven van Nationaal Park Paklenica en de moerassen van Risnjak zijn een bezoekje meer dan waard. Ook eilandhoppen in de Kvarner baai is een geweldige ervaring. Kies zelf je favorieten uit. Op de grote eilanden Krk en Cres vind je een combinatie van prachtige landschappen en sfeervolle plaatsjes. Losinj heeft nog een extra troef in huis. Dit rustige en mooie eiland ligt ideaal om dolfijnen te spotten.

Steden en dorpjes met historie

Kroatië heeft veel leuke steden en dorpjes, er is dus altijd iets te kiezen. Aan de westkust van Istrië vind je een aantal aanraders vlak bij elkaar. In Poreč, Rovinj, Pula en Medulin vind je sfeer en cultuur in overvloed. Van musea en historische straatjes tot Romeinse amfitheaters en prachtige kerken. Een tripje naar hoofdstad Zagreb of Split is ook de moeite meer dan waard. Voor een ander pareltje moet je iets verder reizen. Dubrovnik combineert een historische uitstraling met een prachtige ligging aan zee. Een groot deel van de serie Game of Thrones is hier bovendien opgenomen.

Weer in Kroatië

De kustgebieden in Kroatië hebben een mediterraan klimaat. Met een gemiddelde van 27 in de zomer is het in goed toeven op een camping aan zee. Het zeewater is vooral in juli en augustus met 24-25 graden aangenaam. De winters aan zee zijn mild en nat met temperaturen van 5 tot 10 graden. In het binnenland zijn de zomers voornamelijk droog en warm. In de bergen kan het wel wat kouder zijn. Vooral op grotere hoogtes wordt het hier zelfs in de zomer niet snel warmer dan 18 graden. In Kroatië is de kans op regen in de winter het grootst. In de zomer regent het ook, maar dan zijn het vaak korte buien.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Kroatië

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Met een camper of auto-caravancombinatie van meer dan 7 m mag u op autosnelwegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting niet op de meest linkse rijstrook rijden, tenzij u linksaf wilt slaan.
 • In juli en augustus is er nauwelijks een vrije staanplaats te vinden op campings in Istrië en de noordelijke Dalmatische kust. U doet er verstandig aan om tijdig te reserveren als u in het hoogseizoen wilt kamperen.
 • Door de aanleg van de snelweg tussen Zagreb en Dubrovnik worden campings in het midden en zuiden van de Dalmatische kust steeds populairder. De vaak idyllisch gelegen campings op de eilanden zijn vooral geschikt voor tentkampeerders.
 • Campings in Kroatië hebben soms enorme afmetingen, vooral aan de kust. Er zijn uitgebreide voorzieningen als winkels en restaurants aanwezig. Animatie is op grote campings standaard beschikbaar.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden.
 • Kroatië is erg in trek bij naturisten, hoewel het aantal naturistencampings de laatste jaren wat afneemt.
 • Het is verboden om langs de openbare weg in een caravan, camper of auto te overnachten.

Fiets

 • Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 16 jaar (ook als ze achterop in een fietszitje zitten).
 • In het donker (en bij slecht zicht) moeten fietsers een veiligheidshesje dragen.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden.
 • Kinderen van 9 tot 14 jaar mogen alleen onder begeleiding van iemand van 16 jaar of ouder op de rijbaan fietsen.
 • Kinderen tot 8 jaar mogen alleen in een fietszitje worden vervoerd door een volwassene.

Het wegennet is van redelijk goede kwaliteit. Onverharde wegen komen alleen voor in afgelegen gebieden en op een paar eilanden. Het is niet aan te raden om in het donker op deze wegen te rijden.
In Kroatië rijden bestuurders mogelijk wat agressiever dan u gewend bent. Wees daarom bijvoorbeeld op uw hoede voor gevaarlijke inhaalmanoeuvres.

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht van oktober t/m maart.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0‰ voor bestuurders onder de 24 jaar en bestuurders van een camper > 3,5 ton.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Opgelet! Kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten (een kind tot 2 jaar mag wel voorin in een zitje met de rug naar voren).
 • Van half november t/m half april zijn winterbanden (of sneeuwkettingen in de auto) verplicht.
 • U mag een stilstaande schoolbus niet inhalen.
 • Tijdens een inhaalmanoeuvre moet u de hele tijd richting aangeven.
 • In de winterperiode bent u verplicht uw auto sneeuw- en ijsvrij te maken voor u wegrijdt.

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen (behalve voor xenon-, neon- of ledlampen) zijn verplicht in de auto.
Opgelet! In een auto met caravan of aanhangwagen zijn twee gevarendriehoeken verplicht.
In de winterperiode moet er een kleine sneeuwschep in de auto aanwezig zijn.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Kroatië Buiten bebouwde kom Autoweg Autosnelweg
Auto 90 (80*) 110 (100*) 130 (120*)
Met aanhanger 80 80 90
Camper < 3,5 ton 90 110 130
Camper > 3,5 ton 80 80 90

*Deze lagere maximumsnelheden gelden voor bestuurders jonger dan 24 jaar.

Vrijwel alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen. U kunt contant betalen in euro’s of kuna’s of met een creditcard.
Ook voor de brug naar Krk, voor de Uckatunnel tussen Rovinj en Rijeka en voor het Mirnaviaduct tussen Rovinj en Umag moet u tol betalen. Meer informatie: hac.hr, azm.hr en bina-istra.com.

Er zijn nog geen milieuzones die van belang zijn voor buitenlandse toeristen.

Plaats uw gevarendriehoek buiten de bebouwde kom minstens 100 m achter de auto (2 driehoeken naast elkaar bij een aanhanger). Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook de wegenwacht van Kroatië (HAK) bellen op (+385) 1 1987 (mobiel).
Vraag bij zichtbare schade aan de auto na een aanrijding om een politierapport (Potvdra); dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 192: politie.
 • 193: brandweer.
 • 194: ambulance.

Thema's 

Voorzieningen


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Kroatië? 

Welke campings in Kroatië zijn populair bij Nederlanders? 

Populaire campings in Kroatië: de snelste stijgers 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen