Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Ga op ontdekkingsreis in het sprookjesachtige Slovenië

Lange tijd was Slovenië het best bewaarde kampeergeheim van Europa. Was. Want steeds meer kampeerders hebben de magie van dit veelzijdige land inmiddels ontdekt. En met zijn sprookjesachtige meren, woeste bergen, ongerepte bossen, mediterrane kuststrook en gemoedelijke steden doet Slovenië ook zeker niet onder voor haar buurlanden Italië, Oostenrijk en Kroatië. Nog een voordeel: ook je portemonnee wordt blij van een vakantie in Slovenië.

Sprookjes bestaan nog

In het groene noorden van Slovenië lijken sprookjes nog echt te bestaan. Wandel, fiets of mountainbike door de Julische Alpen en bewonder de imponerende bergtoppen in de verte. Ontdek de dichte bossen in Nationaal Park Triglav en zie hoe de Sava- en Sočarivier door het landschap slingeren en uitmonden in spiegelgladde meren. Het Meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië en het Meer van Bled het meest bekende. Dit komt mede door het witte kerkje, prachtig gelegen op een eilandje middenin het meer.

Witte zandstranden en heilzame kuuroorden

Verder naar het oosten en zuiden vlakt het landschap af. In het zuidwesten vind je zelfs een korte kuststrook aan de Adriatische Zee met witte zandstranden en mediterrane kustplaatsen als Piran en Izola. Verder landinwaarts liggen de beroemde grotten van Postojna en Škocjan. Helemaal centraal in het land vind je de charmante hoofdstad Ljubljana.

Richting het oosten wordt het landschap gekenmerkt door heuvels, wijnvelden en thermen. Rondom deze spa’s – in het Sloveens ‘terme’ genoemd – zijn vaak grote familiecampings te vinden. Inclusief zwembaden, een waterpark en wellnessresort. Zo is er voor ieder familielid iets te doen. Maar trek er ook op uit naar stadjes in de buurt. Met name Ptuj – de oudste stad van Slovenië – is een cultureel wonder.

Van wintersport tot zonnegod

Slovenië kent verschillende klimaatzones. En dat is best bijzonder voor zo’n klein land. Het zuidwesten grenst aan de Adriatische Zee en kent een mediterraan klimaat met droge, zonnige zomers en milde winters. Verder landinwaarts heerst een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met dat van Nederland. In het bergachtige noorden en noordoosten kom je juist in een landklimaat terecht, met grotere verschillen in de temperatuur en regelmatige neerslag. Die valt in de winter voornamelijk als sneeuw, waardoor je in gebieden als Kranjska Gora en Mariborsko Pohorje prima kunt wintersporten.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Slovenië

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Een aantal Sloveense campings, gelegen bij bronnen met thermaal water, heeft zich gespecialiseerd in wellness. Deze campings zijn van goed niveau. Wat eenvoudiger, en meer op natuur en gezinnen gericht, zijn de mooi gelegen campings in de Julische Alpen, grenzend aan Oostenrijk en Italië, die zich vooral richten op sportieve campinggasten zoals wandelaars, mountainbikers en bergbeklimmers. Veel campings hebben speeltuinen en animatie voor de kleintjes.
 • Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden. Het mag alleen als u van tevoren toestemming heeft gevraagd bij de plaatselijke overheid of politie.
 • Het is verboden te overnachten langs de openbare weg in een caravan, camper of auto. De controles hierop zijn streng.

Fiets

 • Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 15 jaar (ook als ze achterop zitten).
 • Bellen of appen op de fiets is verboden. Ook mag een fietser geen hoofdtelefoon of oortjes dragen.
 • Kinderen jonger dan 8 jaar moeten worden vervoerd in een fietszitje.
 • Naast elkaar fietsen is alleen toegestaan op fietspaden die breed genoeg zijn.

De snelwegen (met tolheffing) zijn goed onderhouden. De overige primaire en secundaire wegen zijn van redelijk goede kwaliteit. Alleen in afgelegen berggebieden zijn onverharde wegen.
Het is niet aan te raden om in het donker op andere wegen dan snelwegen te rijden.

Bergwegen
Controleer voor u op reis gaat of er bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven.
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0‰ voor bestuurders onder de 21 jaar.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon is ook verboden voor bestuurders.
 • Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 m, moeten in een kinderzitje zitten.
 • Van 15 november t/m 15 maart zijn winterbanden (of sneeuwkettingen in de auto) verplicht.
 • Bij filevorming moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
 • U mag een kruising alleen oprijden als u zeker weet dat u deze kunt oversteken en niet vanwege drukte op de kruising zult blijven stilstaan. Het is verboden een stilstaande schoolbus in te halen als daar kinderen in- of uitstappen.
 • Bij het achteruitrijden moet u uw alarmlichten gebruiken.
 • In de winterperiode is de minimale profieldiepte voor zomer- en winterbanden 3 mm.

Een gevarendriehoek is verplicht in de auto. Opgelet! In een auto met caravan of aanhangwagen zijn 2 gevarendriehoeken verplicht. Een verbanddoos en reservelampen zijn alleen verplicht in auto's met een Sloveens kenteken. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.
Bij een zicht van minder dan 50 m is de maximumsnelheid 50 km/h.

Slovenië Buiten bebouwde kom Autoweg Autosnelweg
Auto 90 110 130
Met aanhanger* 90 100 100
Camper < 3,5 ton 90 110 130
Camper > 3,5 ton 80 80 80

*Voor een auto-caravancombinatie > 3,5 ton geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.

Op snelwegen en autowegen in Slovenië is voor voertuigen onder de 3,5 ton een tolvignet verplicht. Voor een caravan of aanhangwagen heeft u geen apart vignet nodig. U kunt het vignet onder meer online bestellen via tolltickets.com of bij Sloveense tankstations, supermarkten en kiosken en bij grote tankstations in buurlanden in de grensstreek. Bestelt u het vignet bij voorkeur online voordat u op reis gaat, dat scheelt wachttijd aan de Sloveense grens.
Voor voertuigen (ook campers) boven de 3,5 ton gelden andere regels. Meer informatie: darsgo.si.
Gebruik van de Karawankentunnel, tussen Oostenrijk en Slovenië, is niet bij het tolvignet inbegrepen. U betaalt hier dus extra tol. Meer informatie: asfinag.at/toll/route-and-digital-section-toll/route-rates.

Er zijn nog geen milieuzones die van belang zijn voor buitenlandse toeristen.

Plaats een gevarendriehoek op voldoende afstand achter de auto als de alarmlichten niet werken of de auto niet goed zichtbaar is voor het overige verkeer (plaats twee driehoeken naast elkaar als u een aanhanger trekt). Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. Of bel de alarmcentrale van de Sloveense wegenwacht (AMZS) op +386 1 530 53 53 (of 1987).
Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.
Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport (potrdilo); dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 113: politie.

Thema's


 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen