Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Zon, zee en natuur: kamperen in Portugal

Als je gaat kamperen in Portugal, kom je in het uiterste zuidwesten van Europa terecht. Dit buurland van Spanje is een populaire vakantiebestemming. Je kunt hier uitstapjes maken naar uitgestrekte stranden, bergen en pittoreske dorpjes. En dat veelal onder het genot van heerlijk weer. Dit is Zuid-Europa op zijn best!

Pracht en praal

Portugal heeft verschillende mooie steden. Neem bijvoorbeeld hoofdstad Lissabon. Hier staat het beroemde Hiëronymietenklooster, waar onder anderen ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven is. Het klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker een bezoekje waard. Ook steden als Porto en Faro zijn erg geliefd. Bezoek Porto voor zijn oude centrum en natuurlijk een portproeverij. Ga je naar de Algarve? Neem dan een kijkje in Faro, waar je de oude binnenstad Cidade Velha met zijn hoge Middeleeuwse stadsmuren kunt bewonderen.

Zonnige dagen: het weer in Portugal

In het zomerseizoen valt er weinig regen in Portugal. Als je van warm weer houdt, is Portugal een goed vakantieland voor jou. In de zomer kan het in het binnenland wel boven 35 graden Celsius worden. In de winter is het ook nog aangenaam in verschillende delen van Portugal, zoals de Algarve. Toch kun je ook skiën in Portugal, bijvoorbeeld in Serra da Estrela. Er valt in het winterseizoen namelijk regelmatig sneeuw in de bergen. Sluit Portugal dus niet uit als wintersportbestemming!

Zwemmen met dolfijnen

Bezoek je Portugal in de zomer en ben je een natuurliefhebber? Dan zijn de Azoren dé plek om te bezoeken. Deze eilandengroep behoort tot Portugal en heeft een breed scala aan bloemen en planten. Daarnaast zijn er veel dieren te zien op en rondom de Azoren. Je kunt vanaf de eilanden een boottocht maken om walvissen te spotten of te zwemmen met wilde dolfijnen. Een ander mooi eiland is Madeira. Dit eiland behoort niet tot de Azoren, maar heeft net zoveel moois te bieden. Neem de tijd om een van de mooie tuinen, zoals Monte Palace Madeira Garden, op het bloemeneiland te bekijken. Op Madeira kun op dezelfde dag in de regen tussen de bergen lopen en aan de andere kant van het eiland genieten van de zon. Door de bergen verschilt het weer namelijk per regio.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Portugal

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Achter op een auto-caravancombinatie die langer is dan 12 m, moeten reflecterende gele ECE 70-markeringsplaten met een rode rand worden aangebracht.
 • Portugal is een echt kampeerland en telt veel campings. Het aanbod varieert van eenvoudige gemeente- en natuurcampings tot grote terreinen met veel faciliteiten, zoals (overdekte) zwembaden en restaurants.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden.
 • De bewaking van de kampeerterreinen is in het algemeen goed en soms ook duidelijk zichtbaar.
 • In Portugal vindt u een groot aantal campings die open zijn voor overwinteraars.
 • Veel campings beschikken over speciale plaatsen voor campers.
 • Overnachten buiten de camping in caravan, camper of auto is niet toegestaan.

Fiets

 • Een fietshelm is alleen verplicht op een elektrische fiets.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden. Ook het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon is verboden.
 • Kinderen tot 7 jaar mogen alleen in een fietszitje en met een fietshelm op worden vervoerd.
 • Naast elkaar rijden mag alleen op fietspaden.

De snelwegen (autopistas) in Portugal worden goed onderhouden, maar ook de secundaire wegen en plattelandswegen bevinden zich in goede staat.

 • Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker, in tunnels en op wisselstroken.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer dat op de rotonde rijdt, heeft voorrang. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer (of maakt het voertuig plaats dat het gemakkelijkst kan uitwijken of terugrijden).
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0,2‰ voor bestuurders die korter dan 3 jaar hun rijbewijs hebben.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Ook het dragen van oortjes of een hoofdtelefoon is voor hen verboden.
 • Opgelet! Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,35 m mogen niet voorin zitten; zij moet achterin in een kinderzitje zitten (een baby in een zitje met de rug naar voren mag wel voorin).
 • Winterbanden zijn niet verplicht.
 • U mag een kruising alleen oprijden als u zeker weet dat u deze zonder stoppen kunt oversteken.
 • Opgelet! Lading, zoals een fietsendrager met fietsen, mag niet uitsteken aan de zijkant en maximaal 45 cm uitsteken aan de achterkant. Op alle lading die uitsteekt, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend wit bord van 50 x 50 cm met 3 rode schuine strepen worden aangebracht.
 • U bent verplicht om andere weggebruikers met uw alarmlichten te waarschuwen bij een file of ongeval.
 • Op tolwegen zijn groen gemarkeerde rijstroken bestemd voor bestuurders die gebruikmaken van een automatisch betalingssysteem.

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn alleen verplicht in auto’s met een Portugees kenteken. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Portugal Buiten bebouwde kom Autoweg Autosnelweg
Auto 90 100 120
Met aanhanger 70 80 100
Camper < 3,5 ton 90 100 120
Camper > 3,5 ton 70 90 110

Op diverse wegen in Portugal moet u tol betalen. Dit kan contant of met creditcard.
Opgelet! Voor een aantal trajecten kunt u uitsluitend elektronisch betalen. Op deze trajecten zijn geen tolpoorten, maar wordt uw kenteken bij de oprit geregistreerd. De trajecten kunt u herkennen aan de melding ‘Electronic toll only’. Er zijn verschillende betaalmethoden:
U kunt een Toll Card kopen bij een postkantoor of tankstation of online. U heeft keuze uit prepaidkaarten van € 5, € 10, € 20 of € 40. De kaart is maximaal 1 jaar geldig. Meer informatie: tollcard.pt.
Een andere mogelijkheid is ‘Easytoll’. Hiermee koppelt u uw creditcard (Mastercard of Visa) aan uw kenteken. Aanmelden kan bij een ‘Welcome Point’ van EasyToll aan de grens. U ontvangt een ticket dat 30 dagen geldig is. De tolbedragen worden dan automatisch van uw creditcard afgeschreven.
Tip! Heeft u een tolbadge van de Franse Télépéage, kijk dan of u daarmee ook kunt betalen op de Portugese tolwegen.
Meer informatie: bipandgo.com, visitportugal.com (zoek op ‘tolwegen’) en portugaltolls.com.

Vooralsnog heeft alleen Lissabon een milieuzone in twee gebieden. De maatregel geldt alleen op doordeweekse dagen van 7 tot 21 uur, met name voor oudere, meer vervuilende voertuigen. Meer informatie: lisboa.pt/en/living-in/mobility.

Plaats uw gevarendriehoek minstens 30 m achter de auto als deze op de rijstrook staat en niet vanaf minstens 100 m zichtbaar is. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Portugese pechhulpdienst ACP op +351 21 942 91 13 (mobiel). U kunt langs de snelweg ook pechhulp inroepen via een praatpaal.
Het is verboden om uw auto zelf te repareren of te slepen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Portugal? 

Welke campings in Portugal zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen