Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

In Oostenrijk kampeer je midden in de natuur

Denk je aan Oostenrijk, dan denk je natuurlijk aan de Alpen. Die beroemde bergen zorgen voor een erg gevarieerd en uniek landschap. Mooie alpenweides met een weids uitzicht, prachtige kloven waar je doorheen kunt wandelen en diepe grotten die je kunt verkennen. En dat is maar een greep van alles wat je in dit prachtige Alpenland kunt doen. Ga een middagje klettersteigen of ontdek een van de talloze prachtige ijsgrotten. De Alpen vind je voornamelijk in het zuiden en westen van Oostenrijk. In het oosten en noorden van het land is het – vergeleken met de hoge Alpen - heuvelachtig.

Het hele jaar door vakantie vieren

Maar waar je ook kampeert in Oostenrijk, overal is het mooi. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat bijna vijftig procent van Oostenrijk bestaat uit bos! Groener wordt het niet. Door heel Oostenrijk heen vind je veel campings die op bijzondere plekken in de natuur staan. En - net als in buurland Zwitserland - is het in Oostenrijk vaak brandschoon en zul je weinig tot geen zwerfvuil zien.

Je kunt op veel campings in Oostenrijk in de zomer én de winter terecht. Je vind door heel het land heen kleine en leuke campings. Van kleine campings aan een prachtig bergmeer in de meest afgelegen dorpjes tot grote familiecampings, soms zelfs met zwemparadijs. In de zomer kun je heerlijk wandelen en fietsen of een van de mooie steden bezoeken.

Hét winterkampeerland

In de winter verandert Oostenrijk in een wintersportparadijs, dan kun je uitstekend skiën, snowboarden of langlaufen. Veel campings in Oostenrijk zijn ook echte wintersportcampings, compleet met speciale voorzieningen voor skiërs. Kan het niet hoog genoeg zijn? Dan moet je de Grossglockner zeker eens beklimmen. Deze hoogste berg van Oostenrijk kun je via de mooiste weg van Oostenrijk – de Hochalpenstrasse – omhoog rijden met de auto. Sportief aangelegd? Dan kun je hem ook met de fiets bedwingen. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend.

Wil je wel de hoogte in, maar zie je een bergrit niet zitten? Dan kun je vlak bij het bekende skioord Kaprun met de kabelbaan omhoog naar de Kitzsteinhorn. Daar is een prachtig panoramaplatform met misschien wel het mooiste uitzicht van Oostenrijk.

Actief buiten

In de bergen en heuvels van Oostenrijk heb je een enorme keuze aan leuke uitjes en activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Eisriesenwelt, de ijsreuzenwereld. Deze grot - op zo’n veertig kilometer van Salzburg - heeft de langste en diepste ijsgrotten ter wereld. Liever een warmer uitstapje in de buitenlucht? Ga eens rodelen op een echte rodelbaan! Dat is in de zomer én winter leuk om te doen. Of, nog iets spectaculairder, ga een middagje klettersteigen. Dat is een lichte vorm van bergbeklimmen die voor de hele familie geschikt is.

Klassiek en cultuur in de drie grote steden

Maar Oostenrijk is meer dan bergen en natuur. Ook liefhebbers van cultuur kunnen zich prima vermaken in grote steden als Salzburg, Innsbruck en Wenen. Ga bijvoorbeeld eens naar de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen. En als je daar toch bent is Schloss Schönbrunn een must. Dit kasteel is bekend van de films over keizerin Sissi en is misschien wel de meeste geliefde bezienswaardigheid van Wenen.

Het barokke Salzburg is ook meer dan de moeite waard. Je leert hier alles over haar beroemdste inwoner, Mozart! In Salzburg kun je ook hele dagen rondwandelen langs historische gebouwen en prachtige parken. Ook zijn er veel musea te vinden en ook aan goede restaurants is er geen gebrek. Ben je trouwens fan van The Sound of Music? Dan kun je hier een tour maken langs alle hoogtepunten uit deze beroemde film.

Warme zomers en sneeuwrijke winters

Het weer in Oostenrijk kan sterk variëren. Het is in de zomer net iets warmer dan in Nederland, maar daar krijg je wel meer en hevigere (onweers)buien voor terug. Gelukkig vallen die grotendeels ’s avonds, dus dan kun je genieten van de regen op het dak van je caravan of tent. Het oosten van Oostenrijk is het warmst en de meeste regen valt in het noorden. In de bergen kan het verschil in weer soms erg groot zijn, zelfs tussen twee naast elkaar gelegen dalen. Het kan dus best lonen om op een regenachtige dag een dal verderop te kijken, daar kan dan gerust de zon schijnen.

Belangrijke informatie voor uw reis in Oostenrijk

Benzine (Super/Bleifrei 95 en Super Plus 98) en diesel zijn goed verkrijgbaar. Lpg is zeer beperkt verkrijgbaar. Voor lpg wordt bij sommige tankstations de Europa-aansluiting (acme) en bij andere de Italië-aansluiting (dish) gebruikt.
Tankstations langs snelwegen en in grote steden zijn gewoonlijk 24 uur per dag geopend, andere tankstations zijn in elk geval van 8.00 tot 20.00 uur open. Er zijn ook veel nachtautomaten en onbemande tankstations in Oostenrijk.

Dagelijks komen er nieuwe oplaadpunten bij. De meeste vind je rondom de grote steden en dicht bij de hoofdwegen. Ook in de wintersportgebieden zijn voldoende laadpalen. Zoals voor elk land geldt, geldt ook voor Oostenrijk als je met een elektrische auto op stap gaat: plan je reis goed!

Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker en in tunnels. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Trams hebben altijd voorrang. Op smalle bergwegen moet verkeer dat het gemakkelijkste kan uitwijken, voorrang verlenen.
Je mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als je stilstaat (handsfree bellen mag wel). Kinderen tot 14 jaar en kleiner dan 1,50 meter moeten in een kinderzitje zitten.
Je mag gebruikmaken van de functie in je navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles. Winterbanden zijn van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord).

Roken in de auto is verboden in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar.
Bij filevorming moet je zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een vrije baan (Rettungsgasse) ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
Parkeren is onder andere verboden langs een gele streep en in zones gemarkeerd met een gele zigzagstreep. Een groen knipperend verkeerslicht geeft aan dat het licht binnenkort op oranje zal springen.
Praatpalen zijn voorzien van knipperlichten die waarschuwen bij bijvoorbeeld een spookrijder, verkeersongeval of file. Het is verplicht om de auto voor het wegrijden geheel sneeuw- en ijsvrij te maken (ook het dak).
Je motor laten draaien is verboden wanneer je iets langer stilstaat, zoals bij een overweg of bij het ijsvrij maken van de auto.

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos zijn verplicht in de auto.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).
Je bent verplicht minstens één wielkeg mee te nemen voor een caravan met een toegestane maximummassa van meer dan 0,75 ton.
Een auto-caravancombinatie moet buiten de bebouwde kom minstens 50 meter afstand houden ten opzichte van andere combinaties en vrachtwagens.

Kinderen tot 12 jaar moeten een fietshelm dragen (ook achterop). In Niederösterreich is dat verplicht tot 15 jaar. Bellen of appen op de fiets is verboden. Kinderen tot 8 jaar moeten in een fietszitje achterop bij iemand van minstens 16 jaar. Kinderen mogen niet in een fietszitje op het stuur worden vervoerd. Kinderen tot 12 jaar mogen alleen onder begeleiding op de weg fietsen. Fietsers mogen alleen naast elkaar rijden op fietspaden.

Voor het gebruik van snelwegen in Oostenrijk heb je een ‘Autobahnvignet’ nodig. Je kunt een vignet kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Het tolvignet is te koop bij tankstations en postkantoren vlak bij de grens.
Voor adressen: asfinag.at/maut-vignette.
Het is verstandig om het Autobahnvignet vooraf online te bestellen, bijvoorbeeld via tolltickets.com. Het vignet moet aan de linker binnenkant van de voorruit geplakt worden.
Naast het normale vignet is een ‘digitaal tolvignet’ verkrijgbaar. Dit digitale vignet wordt op kenteken geregistreerd en is online te bestellen via shop.asfinag.at. Bestel dit digitale vignet minimaal 18 dagen voor de gewenste ingangsdatum. De prijs en geldigheid van het digitale vignet zijn gelijk aan die van het normale vignet. Voor caravans en aanhangwagens is geen extra vignet nodig.

Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton (ook campers) betalen tol per kilometer via een zogenaamde GO-Box. Deze box is verkrijgbaar aan de grens.
Meer informatie: go-maut.at.
Na de volledige openstelling van de Pfändertunnel is de ‘Korridorvignette’ afgeschaft. Op het 23 kilometer lange traject op de A14 Rheintal/Walgau tussen de Duitse grens en het knooppunt Hohenems in Vorarlberg heb je nu een Autobahnvignet of GO-Box nodig.
Buiten de snelwegen kent Oostenrijk nog een aantal zogenaamde “Sondermautstrecken” en bergpassen waarvoor je apart tol moet betalen.
Meer informatie: asfinag.at/toll/route-and-digital-section-toll/route-rates en oeamtc.at/poi.

Voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton is voor enkele regio’s een milieuzone ingesteld en moet je beschikken over een milieusticker.
Meer informatie: green-zones.eu/nl/

Plaats je gevarendriehoek op de snelweg minstens 200 tot 250 meter (elders 150 meter) achter de auto als deze niet goed zichtbaar is voor het overige verkeer. De bestuurder moet een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met een Oostenrijkse pechhulpdienst: 120 (ÖAMTC) en 123 (ARBÖ). Langs snelwegen kun je ook pechhulp inroepen via een praatpaal (Notruftelefon). Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.

Oostenrijkse campings behoren tot de beste van Europa. Vooral Karinthië springt eruit door de uitstekende ligging, het stabiele klimaat en de mooie meren. In Tirol hebben veel campings zich gespecialiseerd in wellness of richten zich op sportieve campinggasten.
Vrij kamperen buiten de campings is alleen toegestaan met toestemming van de lokale overheid of landeigenaar.
Een groot aantal Oostenrijkse campings is ook in de winter geopend, vooral in Vorarlberg, Tirol en Salzburg. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld toeristenbelasting of milieuheffing kunnen soms hoog uitvallen.
Overnachten in caravan, camper of auto buiten kampeerplaatsen is, behalve in Wenen, Tirol en in nationale parken, toegestaan voor één nacht wanneer je op doorreis bent.

In de Alpen komen stijgingen van 6% tot 15% en meer voor. Bijna alle bergwegen zijn beveiligd aan de kant waar zich de afgrond bevindt.
Opgelet! Bergpassen in Zwitserland, Oostenrijk en Italië kunnen tijdelijk zijn afgesloten, moeilijk begaanbaar of zelfs permanent verboden zijn voor auto’s met caravan of aanhangwagen. Controleer dit voor je op reis gaat.
Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

De 10 beste campings in Oostenrijk

Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.



 

Thema's


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen