Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Luxemburg: groots genieten in een klein land

Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa. Door de gunstige ligging ten opzichte van Nederland is het een ideale kampeerbestemming voor een weekendje weg. Maar ook een langere vakantie kun je uitstekend doorbrengen in het Groothertogdom. De combinatie van fraaie natuur en gemoedelijke dorpjes en steden maakt van Luxemburg een klein, maar zeer gevarieerd land. Ook voor je portemonnee is het een prettig land. De campings in Luxemburg zijn vaak goed geprijsd, maar bieden wel voldoende kampeercomfort. En met de lage benzineprijzen kun je op de terugreis nog even voordelig je tank volgooien.

Aan de wandel

Luxemburg verken je het beste te voet. De vele bossen en heuvelachtige gebieden zijn een lust voor het oog. Ontdek ze op je gemak tijdens een wandeling. De bekendste route van het land is de Mullerthal Trail. Het Mullerthal ligt in het oosten van land, dicht bij de Duitse grens, en heeft de veelbelovende bijnaam ‘Klein Zwitserland’. Trek goede schoenen aan en vergaap je aan spectaculaire rotsformaties, prachtige beekdalen en romantische burchten.

Als je ook graag door dorpjes loopt, dan mag je het jaarlijkse wandelevenement Marche de l’Armée (‘tocht van het leger’) niet missen. Jong en oud lopen 12, 20 of 40 kilometer door het midden van Luxemburg. Vertrek- en eindpunt is het gezellige stadje Diekirch. Al meer dan vijftig jaar is de Marche de l’Armée een internationaal feestje voor de beginnende en geoefende wandelaar. Tijdens het weekend van de tocht staan alle campings in Diekirch helemaal vol. Reserveer dus op tijd een plekje!

Hoofdstad met internationaal karakter

Luxemburg is een verzameling van kleine dorpjes en steden. De gelijknamige hoofdstad is een uitzondering, al heeft de stad nog geen 120.000 inwoners. Diverse Europese instanties zijn er gevestigd, wat voor een internationale uitstraling zorgt. Dat zie je ook terug aan de talen die ze in Luxemburg spreken: Luxemburgs, Frans en Duits. De hoofdstad is schoon en de voorzieningen zijn uitstekend. Zo is het goed toeven met een lokaal wijntje en een hapje op een terras of in een parkje. Dat kan overigens ook op een bankje aan een van de twee rivieren van de stad: de Alzette en de Pétrusse.

Een stadswandeling is de perfecte manier om kennis te maken met de vele bezienswaardigheden. Neem een kijkje in het groothertogelijk paleis, kom tot rust in de zeventiende-eeuwse kathedraal of bewonder hedendaagse kunst in het Musée d’art Moderne Grand-Duc Jean. En vergeet ook niet om rond te lopen in de wijken Ville-Haute en Gare. Daar kan de kledingliefhebber uren doorbrengen in trendy boetiekjes, luxe zaken en ketenwinkels.

Kampeervakantie met kastelen

Ben jij dol op kastelen? Ook dan is Luxemburg erg de moeite waard. Er zijn zoveel kastelen, burchten en ruïnes dat er altijd wel eentje in de buurt van je camping ligt. Het Kasteel Vianden mag je absoluut niet overslaan tijdens je kampeervakantie in Luxemburg. Het imposante bouwwerk, gebouwd tussen de elfde en veertiende eeuw, is erg leuk om te bezoeken met kinderen. Doe dit dan eind juli of begin augustus. Dan wordt er namelijk een groot middeleeuws kasteelfeest georganiseerd.

In het dal van de Eisch, het zuidwestelijke deel van het land dat voor een groot deel bestaat uit bossen en weiden, vind je maar liefst zeven kastelen. Sommige zijn nog helemaal intact, andere zijn tegenwoordig vervallen tot ruïnes. Je kunt een route van zo’n veertig kilometer lopen, fietsen of rijden om ze alle zeven te bezichtigen. Benieuwd welke jouw favoriet wordt.

Luxemburg is groen en aangenaam

Als Luxemburg ergens om bekendstaat, is het om zijn groene karakter. Het land bestaat voor een groot gedeelte uit bossen, heuvels en weilanden. Het noordelijke deel van Luxemburg maakt deel uit van de Ardennen. De drie grootste rivieren, de Moezel, de Our en de Sûre stromen vreedzaam door het land. Omdat er vrijwel nergens sprake is van massatoerisme, kun je in alle rust genieten van de rust en de natuur.

Het weer in Luxemburg is vergelijkbaar met dat in Nederland, waardoor je een groot gedeelte van het jaar aangenaam kunt kamperen in Luxemburg. Het wordt in de zomer nooit echt tropisch, ideaal om ook in juli en augustus veel te ondernemen. En daardoor is kamperen ook echt een aanrader. Zomer of winter; Luxemburg is altijd een goed idee!

Belangrijke informatie voor uw reis in Luxemburg

Benzine (95 E10 en Super 98) is goed verkrijgbaar (wil je E10 tanken, controleer dan bij de vulopening, in de handleiding of bij je merkdealer of je auto hierop kan rijden, tank anders Super 98). Ook diesel en lpg zijn goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Europa-aansluiting (acme) gebruikt.
Brandstof is in Luxemburg goedkoop in vergelijking met andere landen, waardoor veel buitenlanders hier tanken. De tankstations aan de grens en langs hoofdwegen zijn daarom vaak 24 uur per dag open. De overige tankstations zijn vaak in elk geval open van 8.00 tot 20.00 uur.
Opgelet! Het is verboden om brandstof in een reservetankje in of uit te voeren.

Het netwerk van openbare laadpunten is nog niet groot. Het is belangrijk om de reis van tevoren goed te plannen. De meeste laadpunten zijn in het zuiden te vinden.

Dimlicht is verplicht in het donker, in tunnels en bij een zicht van minder dan 100 meter.
Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer; als het nodig is, moet het kleinste voertuig terugrijden.
Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,50 meter moeten in een kinderzitje zitten. Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden.

Bij filevorming moet je zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken, zodat in het midden een vrije baan (Rettungsgasse) ontstaat voor hulpverleningsvoertuigen.
Het is verplicht om bij het naderen van een file je alarmlichten te laten knipperen.
Als je in een tunnel in de file staat, moet je minstens 5 meter afstand bewaren tot je voorganger.
Zorg er bij het parkeren voor dat de afstand tussen jou en andere geparkeerde voertuigen minstens 1 meter bedraagt.

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in de auto. Aangeraden wordt om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen. In een camper met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 ton moeten een brandblusser en een gevarendriehoek aanwezig zijn.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).
Met een auto-caravancombinatie langer dan 7 meter (of > 3,5 ton) moet je minstens 50 meter afstand bewaren tot een andere combinatie of vrachtwagen.

Een fietshelm is niet verplicht. Bellen of appen op de fiets is verboden.
Een kind tot 8 jaar mag alleen op de fiets in een fietszitje worden vervoerd door een volwassene. Kinderen tot 10 jaar mogen alleen onder begeleiding op de weg fietsen. Kinderen tot 12 jaar mogen op de stoep fietsen.

Plaats je gevarendriehoek op een snelweg minstens 200 tot 300 meter (elders 100 meter) achter de auto als deze op de rijstrook zelf staat (en op de snelweg alleen als de alarmlichten niet werken). Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Luxemburgse pechhulpdienst (ACL) op nummer +352 26 000.
Slepen op de autosnelweg is toegestaan tot de eerste afrit of op autowegen tot de eerste garage.

De sanitaire voorzieningen zijn in Luxemburg van bovengemiddelde kwaliteit. Op veel campings zijn animatie en faciliteiten beschikbaar voor kinderen.
Vrij kamperen buiten de campings is verboden. Op privéterrein is toestemming van de landeigenaar nodig. Kamperen bij de boer is toegestaan als er – na toestemming van de boer – niet meer dan 2 volwassenen met 3 tenten op het erf verblijven.
Meer dan de helft van de kampeerterreinen wordt geclassificeerd met behulp van sterren: oplopend van 1 tot en met 5 sterren. De classificatie geldt uitsluitend voor campings die daaraan vrijwillig hun medewerking verlenen. Er zijn ook campings die ervoor gekozen hebben om de ‘oude’ classificatie, op basis van categorieën, te vermelden. Opgelet: er zijn campings met hoge standaard die ervoor gekozen hebben om in geen enkel classificatiesysteem opgenomen te worden.

Thema's


Voorzieningen


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen