Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Noorwegen: magisch mooi

Fjorden om verliefd op te worden, landschappen uit een sprookjesboek en sfeervolle Scandinavische steden en dorpjes. In Noorwegen ontdek je een schat aan natuurschoon en leuke activiteiten. Van wandelen, toeren en vissen tot skiën, langlaufen en het Noorderlicht bewonderen. Noorwegen is magisch mooi!

Het prachtige Noorden: Lofoten, Tromsø en Noordkaap

Een aantal wereldberoemde Noorse bezienswaardigheden ligt in het arctische Noorden, boven de poolcirkel. De eilandengroep Lofoten is daar een schitterend voorbeeld van. Met diepe fjorden, imposante bergen en lange zandstranden is dit gebied ongekend mooi. Je kan hier prachtig wandelen, wintersporten en pittoreske vissersdorpjes ontdekken. Op een camping in Tromsø zit je op de ideale plek om het Noorderlicht te spotten.

En er is nog meer te doen! Ga op walvissafari, maak een tocht op de sneeuwscooter en ontmoet rendieren en husky’s. Voor een letterlijk hoogtepunt ga je naar de Noordkaap. Alsof je op het randje van de wereld staat. Geniet van de stilte en een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Cultuurrijk Oslo en het charmante Bergen

Ook voor een stedentrip zit je goed in Noorwegen. Hoofdstad Oslo is rijk aan kunst en cultuur. Bezienswaardigheden zoals Kasteel Akershus Festning en het Koninklijk Paleis zijn het bezoeken meer dan waard. Bergen ligt aan de westkust en valt op met zijn charmante uitstraling en typische houten huisjes. Struin hier over de vismarkt en wandel door de bijzondere wijk Bryggen. Voor een fantastisch uitzicht op de stad en omgeving neem je de Ulriken- of Fløibanen-kabelbaan.

Weer in Noorwegen

Het weer in Noorwegen hangt sterk af van waar je bent. De zomers zijn over het algemeen zacht en mild met temperaturen van 20 tot soms wel 30 graden. Landinwaarts is het meestal iets warmer dan aan de kust of het hoge Noorden. ’s Winters ligt de temperatuur aan de westkust rond het vriespunt, maar landinwaarts kan het erg koud worden. Van -10 tot zelfs -40 graden. Noorwegen is niet zo regenachtig is als vaak wordt gedacht, maar houd ieder seizoen wel rekening met neerslag.

De middernachtzon zorgt in de zomer voor zeer lange dagen in Noorwegen. Boven de poolcirkel gaat de zon zelfs enkele weken niet onder. Dat is wel een van de meest bijzondere ervaringen als je in Noorwegen gaat kamperen. In de winter is het andersom, dan zijn de dagen uitzonderlijk kort.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Noorwegen

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 19,50 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Wanneer de caravan meer dan 2,30 breed is en 50 cm breder dan de auto (excl. spiegels), moet u witte reflectoren achter op de spiegels aanbrengen.
 • Op enkele kleinere wegen kan de maximumlengte 15 m of 12,40 m zijn; dit wordt aangegeven met borden.
 • Voor campers van meer dan 3,5 ton zijn winterbanden verplicht van half november tot eind maart.
 • Natuur is er in overvloed, Noorwegen is uitermate geschikt voor wandelen, bergbeklimmen en vissen.
 • Het sanitair is doorgaans goed te noemen en het niveau blijft stijgen. Afgebakende staanplaatsen komen weinig voor.
 • Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen toegestaan. Op gecultiveerd land (zoals maailand, weiland, nieuw aangeplant bos) moet u toestemming hebben van de landeigenaar.
 • Gaat u kamperen in Noorwegen, dan is er een kans dat u een speciale kaart nodig heeft die u bij de receptie moet tonen. U kunt deze kaart aanschaffen op de betreffende camping.
 • Gebruikelijk is dat u betaalt per plek, en niet per persoon.
 • Het aanbod van levensmiddelen, voorzieningen en recreatie is laag in vergelijking met populaire kampeerlanden. De meeste campings hebben wel keukens met kookgerei voor gezamenlijk gebruik.
 • In de periode van 15 april tot 15 september is open vuur verboden.
 • Opgelet! De mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn zeer beperkt. U kunt dus het beste met voldoende gas op stap gaan.
 • Houd er rekening mee dat het rijden met caravan of camper problemen kan geven in het fjordengebied en in de bergen. Een goede trekauto is sterk aan te raden.
 • Het is niet toegestaan om afvalwater langs de straat te lozen. Er zijn in het hele land voldoende servicestations aan de belangrijkste routes.
 • Of u mag overnachten in caravan, camper of auto, kan lokaal verschillen. U kunt het best informeren bij de plaatselijke autoriteiten.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • Alleen kinderen jonger dan 10 jaar mogen op de fiets worden vervoerd.

Rijwegen
De staat van de wegen in Noorwegen is goed. Veel wegen zijn echter smal en bochtig. Hierdoor kan de reis soms veel langer duren dan verwacht. Met een caravan kan het rijden op deze wegen een uitdaging zijn. Houdt u er ook rekening mee dat deze wegen in de winterperiode door sneeuw en ijzel gevaarlijk glad kunnen worden. Pas op voor dieren op de weg in bosgebieden en in de bergen.
Tip! Neemt u een recente wegenkaart mee; in 2010 zijn veel wegen opnieuw ingedeeld en in 2019 is een aantal wegen hernummerd.

Bergwegen
De bergwegen zijn smal en bochtig met soms sterke hellingen. Door de sneeuw zijn ze alleen berijdbaar van half juni tot half oktober. In de winter kunnen diverse wegen gesloten zijn. Controleer voor u op reis gaat of bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Veerdiensten
U kunt over land via Zweden naar Noorwegen reizen via de Sontbrug (oeresundsbron.com) van Kopenhagen (Denemarken) naar Malmö, maar met de veerboot naar Noorwegen is ook een optie, bijvoorbeeld via Hirtshals (Denemarken). Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen zoals colorline.com en fjordline.com . Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd. Het is raadzaam tijdig te reserveren.
Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot. Het is vaak verboden brandstof in een reservetankje mee te nemen op de boot.
Opgelet! De Noorse politie controleert streng op niet-Scandinavische voertuigen die van de veerboot tussen Hirtshals en Kristiansand (Noorwegen) komen.

Verkeersvoorschriften

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Op bergwegen geeft de bestuurder die het gemakkelijkst kan uitwijken of terugrijden, gewoonlijk voorrang.
 • De alcohollimiet is 0,2‰.
 • U mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als u stilstaat (handsfree bellen mag wel).
 • Kinderen kleiner dan 1,50 m moeten in een kinderzitje zitten.
 • Winterbanden zijn alleen verplicht voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 ton. Rijden op sneeuwkettingen (of winterbanden) is verplicht op met sneeuw of ijs bedekte wegen.
 • In hoofdstraten van sommige grote steden wordt met het bord ‘All stans forbudt’ aangegeven dat het verboden is om stil te staan.
 • In de winter geldt ook voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 mm.
 • Op smalle wegen moet de bestuurder die aan de kant rijdt waar zich de dichtstbijzijnde uitwijkplaats bevindt, uitwijken.
 • U bent verplicht bij het inhalen van fietsers een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 m.
 • Parkeren is onder andere verboden langs een doorgetrokken witte lijn.
 • Fietsers mogen andere voertuigen dan fietsen, rechts inhalen.

Uitrusting
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in de auto. Een brandblusser is alleen verplicht in een auto-caravancombinatie met een Noors kenteken, maar iedereen wordt aangeraden een brandblusser mee te nemen. Ook het meenemen van een verbanddoos wordt aangeraden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Noorwegen Buiten bebouwde kom Auto(snel)weg
Auto 80 90/100*
Met aanhanger 80** 80**
Camper < 3,5 ton 80 90/100*
Camper > 3,5 ton 80 80

*De maximumsnelheid wordt aangegeven met borden en kan op sommige autosnelwegen ook 110 km/h zijn.
**Met een ongeremde aanhanger > 300 kg is de maximumsnelheid 60 km/h.

In Noorwegen moet u voor veel wegen tol betalen. Dat kan op verschillende manieren:
Visitor’s Payment: vooraf online registreren. Meer informatie: autopass.no/visitors-payment.
AutoPASS tolkastje: indien u van plan bent langer dan 2 maanden in Noorwegen te blijven. Meer informatie: autopass.no.
Geen van beide, u rijdt gewoon de tolweg op, uw kenteken wordt met camera’s geregistreerd. U krijgt de rekening vanzelf binnen een paar maanden thuisgestuurd.
Opgelet! voor een klein aantal trajecten moet u contant betalen bij een tolpoortje. Neem dus voldoende contant geld mee.

In Oslo en Bergen kan bij ernstige smog het centrum afgesloten worden voor bepaalde voertuigen. De regels verschillen per plaats. Meer informatie: oslo.kommune.no/english en bergen.kommune.no.

Plaats uw gevarendriehoek minstens 150 m achter de auto als deze een gevaar vormt voor het overige verkeer. De bestuurder moet een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Noorse wegenwacht (NAF) op nummer +47 23 21 31 00.
U bent verplicht de politie te bellen bij een aanrijding met een dier.

Alarmnummers:

 • 112: politie (mobiel: 911).
 • 110: brandweer.
 • 113: ambulance.

Thema's 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Noorwegen? 

Welke campings in Noorwegen zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen