Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Noorwegen: magisch mooi

Fjorden om verliefd op te worden, landschappen uit een sprookjesboek en sfeervolle Scandinavische steden en dorpjes. In Noorwegen ontdek je een schat aan natuurschoon en leuke activiteiten. Van wandelen, toeren en vissen tot skiën, langlaufen en het Noorderlicht bewonderen. Noorwegen is magisch mooi!

Het prachtige Noorden: Lofoten, Tromsø en Noordkaap

Een aantal wereldberoemde Noorse bezienswaardigheden ligt in het arctische Noorden, boven de poolcirkel. De eilandengroep Lofoten is daar een schitterend voorbeeld van. Met diepe fjorden, imposante bergen en lange zandstranden is dit gebied ongekend mooi. Je kan hier prachtig wandelen, wintersporten en pittoreske vissersdorpjes ontdekken. Op een camping in Tromsø zit je op de ideale plek om het Noorderlicht te spotten.

En er is nog meer te doen! Ga op walvissafari, maak een tocht op de sneeuwscooter en ontmoet rendieren en husky’s. Voor een letterlijk hoogtepunt ga je naar de Noordkaap. Alsof je op het randje van de wereld staat. Geniet van de stilte en een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee.

Cultuurrijk Oslo en het charmante Bergen

Ook voor een stedentrip zit je goed in Noorwegen. Hoofdstad Oslo is rijk aan kunst en cultuur. Bezienswaardigheden zoals Kasteel Akershus Festning en het Koninklijk Paleis zijn het bezoeken meer dan waard. Bergen ligt aan de westkust en valt op met zijn charmante uitstraling en typische houten huisjes. Struin hier over de vismarkt en wandel door de bijzondere wijk Bryggen. Voor een fantastisch uitzicht op de stad en omgeving neem je de Ulriken- of Fløibanen-kabelbaan.

Weer in Noorwegen

Het weer in Noorwegen hangt sterk af van waar je bent. De zomers zijn over het algemeen zacht en mild met temperaturen van 20 tot soms wel 30 graden. Landinwaarts is het meestal iets warmer dan aan de kust of het hoge Noorden. ’s Winters ligt de temperatuur aan de westkust rond het vriespunt, maar landinwaarts kan het erg koud worden. Van -10 tot zelfs -40 graden. Noorwegen is niet zo regenachtig is als vaak wordt gedacht, maar houd ieder seizoen wel rekening met neerslag.

De middernachtzon zorgt in de zomer voor zeer lange dagen in Noorwegen. Boven de poolcirkel gaat de zon zelfs enkele weken niet onder. Dat is wel een van de meest bijzondere ervaringen als je in Noorwegen gaat kamperen. In de winter is het andersom, dan zijn de dagen uitzonderlijk kort.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Noorwegen

Loodvrije benzine (Blyfri 95 en 98) en diesel zijn goed verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat de benzineprijzen in Noord-Noorwegen aanzienlijk hoger zijn. Lpg is beter te verkrijgen in het zuiden en rond Oslo dan in het noorden. Voor het tanken van lpg wordt de bajonetaansluiting gebruikt en bij sommige tankstations een Italië-aansluiting (dish). Tankstations zijn vaak geopend van 7.00 tot 22.00 uur. Bij grote winkelcentra en supermarkten zijn tankstations vaak langer open. Tankstations in en rond grote steden zijn vaak dag en nacht open. Meestal kan na sluitingstijd bij tankautomaten worden getankt.
Tip! Tank in meer afgelegen streken bij elk tankstation dat je tegenkomt, want de afstanden tussen tankstations in Noorwegen kunnen groot zijn. Het is meestal verboden om brandstof in een reservetankje mee te nemen op schepen.

Het netwerk van laadpunten in Noorwegen is uitgebreid, maar de meeste zijn wel in het zuiden en in Oslo.

De bergwegen zijn smal en bochtig, met soms sterke hellingen. Door de sneeuw zijn ze alleen begaanbaar van half juni tot half oktober. In de winter kunnen diverse wegen gesloten zijn. Controleer voor je op reis gaat of bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Je kunt over land via Zweden naar Noorwegen reizen via de Sontbrug (oeresundsbron.com) van Kopenhagen (Denemarken) naar Malmö, maar met de veerboot naar Noorwegen is ook een optie, bijvoorbeeld via Hirtshals (Denemarken). Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen, zoals:
colorline.com en fjordline.com. Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd. Het is raadzaam om tijdig te reserveren. Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot. Het is meestal verboden om brandstof in een reservetankje mee te nemen op de boot.
Opgelet! De Noorse politie controleert streng op niet-Scandinavische voertuigen die van de veerboot tussen Hirtshals en Kristiansand (Noorwegen) komen.

Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Op bergwegen geeft de bestuurder die het gemakkelijkst kan uitwijken of terugrijden, gewoonlijk voorrang. Je mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als je stilstaat (handsfree bellen mag wel).
Kinderen kleiner dan 1,50 meter moeten in een kinderzitje zitten. Winterbanden zijn alleen verplicht voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 ton. Rijden op sneeuwkettingen (of winterbanden) is verplicht op met sneeuw of ijs bedekte wegen.

In hoofdstraten van sommige grote steden wordt met het bord ‘All stans forbudt’ aangegeven dat het verboden is om stil te staan. In de winter geldt ook voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 millimeter. Op smalle wegen moet de bestuurder die aan de kant rijdt waar zich de dichtstbijzijnde uitwijkplaats bevindt, uitwijken. Je bent verplicht om bij het inhalen van fietsers een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 meter. Parkeren is onder andere verboden langs een doorgetrokken witte lijn. Fietsers mogen andere voertuigen dan fietsen rechts inhalen.

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in de auto. Een brandblusser is alleen verplicht in een auto-caravancombinatie met een Noors kenteken, maar iedereen wordt aangeraden om een brandblusser mee te nemen. Ook het meenemen van een verbanddoos wordt aangeraden.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 19,50 meter lang zijn, de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn. Wanneer de caravan meer dan 2,30 breed is en 50 centimeter breder dan de auto (exclusief spiegels), moet je witte reflectoren achter op de spiegels aanbrengen. Op enkele kleinere wegen kan de maximumlengte 15 meter of 12,40 meter zijn; dit wordt aangegeven met borden.
Voor campers van meer dan 3,5 ton zijn winterbanden verplicht van half november tot eind maart.

Een fietshelm is niet verplicht. Alleen kinderen jonger dan 10 jaar mogen op de fiets worden vervoerd.

In Noorwegen moet je voor veel wegen tol betalen. Dat kan op verschillende manieren:
Visitor’s Payment: vooraf online registreren.
Meer informatie: autopass.no/visitors-payment.
AutoPASS-tolkastje: indien je van plan bent langer dan 2 maanden in Noorwegen te blijven. Meer informatie: autopass.no.
Geen van beide, je rijdt gewoon de tolweg op, je kenteken wordt met camera’s geregistreerd. Je krijgt de rekening vanzelf binnen een paar maanden thuisgestuurd.
Opgelet! Voor een klein aantal trajecten moet je contant betalen bij een tolpoortje. Neem dus voldoende contant geld mee.

In Oslo en Bergen kan bij ernstige smog het centrum afgesloten worden voor bepaalde voertuigen. De regels verschillen per plaats.
Meer informatie: oslo.kommune.no/english en bergen.kommune.no.

Plaats je gevarendriehoek minstens 150 meter achter de auto als deze een gevaar vormt voor het overige verkeer. De bestuurder moet een veiligheidshesje aantrekken. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Noorse wegenwacht (NAF) op nummer +47 2321 3100. Je bent verplicht de politie te bellen bij een aanrijding met een dier.

Natuur is er in overvloed, Noorwegen is uitermate geschikt voor wandelen, bergbeklimmen en vissen. Het sanitair is doorgaans goed te noemen. Afgebakende staanplaatsen komen weinig voor. Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen toegestaan. Op gecultiveerd land (zoals maailand, weiland, nieuw aangeplant bos) moet je toestemming hebben van de landeigenaar.
Ga je kamperen in Noorwegen, dan is er een kans dat je een speciale kaart nodig hebt die je bij de receptie moet tonen. Je kunt deze kaart aanschaffen op de betreffende camping. Gebruikelijk is dat je betaalt per plek, en niet per persoon. Het aanbod van levensmiddelen, voorzieningen en recreatie is laag in vergelijking met populaire kampeerlanden. De meeste campings hebben wel keukens met kookgerei voor gezamenlijk gebruik. In de periode van 15 april tot 15 september is open vuur verboden.
Opgelet! De mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn zeer beperkt. Je kunt dus het beste met voldoende gas op stap gaan. Houd er rekening mee dat het rijden met caravan of camper problemen kan geven in het fjordengebied en in de bergen. Een goede trekauto is sterk aan te raden. Het is niet toegestaan om afvalwater langs de straat te lozen. Er zijn in het hele land voldoende servicestations langs de belangrijkste routes.

In het binnenland van Noorwegen kun je bij meren en rivieren hinder ondervinden van muggen.

De 6 beste campings in Noorwegen

Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.



 

Thema's


Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen