Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Zweden: natuurschoon en geweldige steden

Wie denkt aan Zweden, denkt aan ongerepte natuur met eindeloos veel bossen en meren. In dit Scandinavische land kom je heerlijk tot rust of beleef je een actieve vakantie middenin de natuur. Maar ook voor de cultuurliefhebber is er van alles te doen. Van wereldstad Stockholm tot het moderne en trendy Malmö. Zweden heeft alles in huis! Of moeten we zeggen ‘alles in stuga’?

De grootste attractie van Zweden: moeder natuur

Alleen het rondrijden in Zweden is al een bezienswaardigheid op zich. Het land kenmerkt zich door zijn vele bossen, meren en typische rode houten huisjes met witte kozijnen. Neem het natuurschoon de hele rit in je op en wees niet verrast als je ineens moeten wachten op een overstekende eland.

Sommige gebieden zijn extra mooi, waaronder Dalarna en Värmland. In deze centraal gelegen natuurgebieden kun je prachtig wandelen en fietsen. Ook de Höga kusten, het eiland Gotland en Kosterhavet Nationaal Park zijn schitterend. Waar je ook gaat kamperen in Zweden, er is altijd wel een mooi stukje natuur in de buurt.

Cultuur snuiven in historische en trendy steden

Zweden biedt veel meer dan alleen rustgevende bossen en meren. Hoofdstad Stockholm heeft met onder andere het koninklijk paleis, het Vasa museum en het Djurgarden eiland veel te bieden. En wandel ook zeker door het middeleeuwse Gamla Stan (oude stad), het is alsof je terug in de tijd reist.

Het moderne Malmö laat een hele andere kant van Zweden zien. Hier kun je uitgebreid shoppen in hippe winkels of cultureel genieten in de Konsthall. In het hart van de stad ontspan je samen met de Zweedse bevolking in een van de barretjes en restaurants. Vergeet tot slot Götenborg niet. Bezoek de archipel, slenter door de bruisende wijk Haga en maak een rondvaart in de grachten van de stad.

Klimaat in Zweden

Zweden heeft verschillende klimaatsoorten, van een gematigd zeeklimaat in het zuiden tot een hooggebergteklimaat in de bergen. Kenmerkend zijn de relatief warme zomers met temperaturen van 18 tot 22 graden. Uitschieters naar boven zijn ook zeker mogelijk. De winters zijn mild met temperaturen rond het vriespunt. In het noorden kan het wel zeer koud worden, in de winter tot wel -30 graden.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Zweden

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4,50 m hoog, 2,60 m breed en 24 m lang zijn.
 • In het zuiden van Zweden zijn er meer dan genoeg campings, meer naar het noorden neemt het aantal af. Noord-Zweden heeft vooral kleine campings. Het sanitair op campings is meestal van voldoende kwaliteit.
 • Vrij kamperen buiten de campings: in Zweden geldt het zogeheten ‘allemansrecht’. Als u buiten een camping wilt kamperen, moet u toestemming van de landeigenaar vragen en handelen naar het principe ‘niet storen en niet vernielen’. Het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden.
 • Gaat u kamperen in Zweden, dan bestaat de kans dat u een speciale kaart nodig heeft die u bij de receptie moet tonen. U kunt deze kaart aanschaffen op de betreffende camping.
 • Gebruikelijk is dat u per plek betaalt, en niet per persoon.
 • Het aanbod van levensmiddelen, voorzieningen en recreatie is laag in vergelijking met populaire kampeerlanden. De meeste campings hebben wel keukens met kookgerei voor gezamenlijk gebruik.
 • Opgelet! De mogelijkheden om propaangasflessen te vullen zijn zeer beperkt. U kunt dus het beste met voldoende gas op stap gaan. Butagas is nergens verkrijgbaar.
 • Servicestations voor campers komen steeds meer voor. Daarnaast wordt ‘quick-stop’ steeds populairder: voor een lagere prijs kunt u dan ’s avonds na 20 uur naar uw staanplaats en moet u voor 10 uur ’s ochtends weer weg zijn.
 • In Zweden is het verboden een emmer onder de afvoer van de caravan te plaatsen. Het is verplicht een afsluitbare afvoer te hebben en een afgesloten afvaltank of afvalzak.
 • Overnachten langs de openbare weg in caravan, camper of auto is toegestaan, tenzij er een plaatselijk parkeer- of overnachtingsverbod geldt.

Fiets

 • Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 15 jaar.
 • Een kind tot 10 jaar mag alleen op de fiets worden vervoerd door iemand van minstens 15 jaar.

Wegen

 • Het wegennet wordt goed onderhouden. Houdt u er in de lente echter rekening mee dat het wegdek beschadigd kan zijn door vorst.
 • Wegen worden gewoonlijk alleen tijdelijk afgesloten bij extreem winterweer en vanwege smeltende sneeuw.
 • In Zweden moet u vooral in de ochtend- en avondschemer rekening houden met overstekend groot wild. Het rijden in de dichte bossen van Midden-Zweden kan vanwege de stilte en eentonigheid leiden tot vermoeidheid.

Veerdiensten

 • U kunt over land naar Zweden reizen via de Sontbrug (oeresundsbron.com) van Kopenhagen (Denemarken) naar Malmö, maar met de veerboot naar Zweden is ook een optie, bijvoorbeeld via Frederikshavn (Denemarken), Rostock (Duitsland) of Sassnitz (Duitsland). Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen zoals polferries.com, scandlines.com, stenaline.com en ttline.com. Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd.
 • Het is raadzaam tijdig te reserveren.
 • Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot.

Verkeersregels

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven; anders heeft verkeer van rechts voorrang.
 • De alcohollimiet is 0,2‰.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen; ze mogen geen apparaat bedienen tijdens het rijden.
 • Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m, moeten in een kinderzitje zitten.
 • Van 1 december t/m 31 maart zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
 • Als bij een kruising onder een stop- of voorrangsbord ‘Flervägsväjning’ wordt vermeld, moeten bestuurders in overleg voorrang verlenen (vaak volgens de volgorde van aankomst).
 • Omdat de invoegstroken vaak kort zijn in Zweden, gaan invoegers er meestal vanuit dat ze ruimte krijgen van andere bestuurders.
 • Langzaam verkeer wijkt vaak uit naar de vluchtstrook om sneller verkeer te laten passeren.
 • De kans op een aanrijding met een groot wild dier, zoals een rendier of eland, is aanzienlijk. Let u daarom goed op de gele waarschuwingsborden.

Een gevarendriehoek is verplicht in een auto met een Zweeds kenteken. Aangeraden wordt om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, een brandblusser, een sleepkabel, startkabels, veiligheidshesjes voor alle inzittenden en reservelampen mee te nemen.
Bij winterse omstandigheden is het verplicht een sneeuwschep in de auto te hebben.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 tot 70 km/h.

Zweden Buiten bebouwde kom Autosnelweg
Auto 60-100* 90-120
Met aanhanger 60-80* 80
Camper < 3,5 ton 60-100* 90-120
Camper > 3,5 ton 60-100* 90-120

*De maximumsnelheid wordt vrijwel altijd met een bord aangegeven. Staat er geen bord, dan is de maximumsnelheid 70 km/h.

Zweden heeft geen tolwegen. Alleen op de Sontbrug (Øresundsbron), tussen Denemarken en Zweden, moet u tol betalen. U kunt bij de brug betalen. Tip! U krijgt korting bij gebruik van een BroPas. Meer informatie: oeresundsbron.com.

Vooralsnog hebben alleen Stockholm en Göteborg een milieuzone ingevoerd. Om deze zones in te mogen moet u een ‘congestion tax’ betalen. Betalen gaat heel eenvoudig: uw kenteken wordt door camera’s geregistreerd en de rekening voor de tax wordt automatisch naar uw thuisadres gestuurd. De bedragen kunnen variëren maar zijn hooguit circa SEK 60 (Göteborg) of SEK 135 (Stockholm) per dag. Bij huurauto’s is de tax meestal inbegrepen in de huursom, vraagt u hiernaar bij de verhuurder. Meer informatie: transportstyrelsen.se en epass24.com.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 m (elders 50 m) achter de auto als deze ergens staat waar stoppen verboden is. Alle inzittenden wordt aangeraden een veiligheidshesje aan te trekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Zweedse pechhulpdienst (Assistancekåren) op +46 8 627 57 57.
Slepen op de snelweg is toegestaan tot de eerste afrit.
Als u een rendier, eland of ander groot wild dier hebt aangereden, moet u direct de politie bellen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Zweden? 

Welke campings in Zweden zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen