Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Geniet van de natuur in Slowakije

Slowakije is een redelijk klein land. Dat geeft niks; het heeft genoeg moois te bieden! Het land bestaat grotendeels uit bergachtig gebied en is vergeven van prachtige nationaal parken. En daar zijn er veel van voor dit kleine land: maar liefst negen. Slowakije is ook nog eens letterlijk het centrum van Europa. Dit middelpunt ligt in de Kremnické Vrchy-bergketen.
 

De bergketens

Slowakije heeft verschillende bergketens. Een van de bekendste is het Tatragebergte, dat bestaat uit vier delen: de Hoge Tatra, Lage Tatra, Westelijke Tatra en de Belianske Tatra. Hier ligt ook het oudste nationaal park van Slowakije: Nationaal Park Tatra. Dit park loopt zowel door Polen als door Slowakije en is erg geschikt voor lange wandeltochten. De vele nationaal parken van Slowakije zijn grotendeels rondom de bergketens geconcentreerd. Dit zorgt voor bijzondere uitzichten!
 

Cultureel eropuit

De belangrijkste plaats in Slowakije is hoofdstad Bratislava. Als je op zoek bent naar cultuur en musea, dan moet je naar de hoofdstad. De musea in Bratislava zijn vaak een vereniging van verschillende musea. Voorbeelden hiervan zijn het Slowaaks Nationaal museum en het Slovak National Gallery. Onder het Slowaaks Nationaal museum vallen bijvoorbeeld wel meer dan twintig musea, waaronder het archeologisch museum en het Natural History Museum.
 

Het weer in Slowakije

Slowakije heeft koude winters en warme zomers. Alleen in het gebergte van de Hoge Tatra is het ’s zomers niet zo heet. ’s Winters kan er vrij veel sneeuw vallen in een groot deel van Slowakije. Dit maakt het heel geschikt als wintersportbestemming, al moet je er wel wat verder voor reizen.
 

Warmwaterbronnen en skiën

Heb je dus zin sportief bezig te zijn en ben je ’s winters in Slowakije? Leuk, want je kunt hier heel goed skiën in de bergen. Ga voor wintersport bijvoorbeeld naar Park Snow Donovaly. Hier kun je skiën in het skipark. In de zomer is Donovaly ook heel geschikt om te wandelen en fietsen. Iets anders leuks: wil je even helemaal tot rust komen of heb je pijnlijke spieren die wel wat ontspanning kunnen gebruiken? Bezoek dan het kuuroord in Podhájska. Het thermale water zou helend werken voor ziektes als reuma en eczeem.
 

Belangrijke informatie voor uw reis naar Slowakije

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12,75 m lang zijn).
 • Met een camper of auto-caravancombinatie van meer dan 3,5 ton of langer dan 7 m mag u op wegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting alleen op de twee meest rechtse rijstroken rijden.
 • De meeste campings liggen in nationale parken zoals de hoge Tatra, en aan de talrijke stuwmeren en thermaalbaden.
 • Afgebakende staanplaatsen komen weinig voor.
 • Op sommige campings zijn de sanitaire voorzieningen van een lager niveau dan gemiddeld in West-Europa. Zo goed als alle campings beschikken over stroom.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden.
 • Nog niet alle campings beschikken over servicestations voor campers.
 • Het is niet toegestaan op parkeerplaatsen in caravan, camper of auto te overnachten.

Fiets

 • Buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht (binnen de bebouwde kom alleen voor kinderen tot 15 jaar).
 • In het donker (en bij slecht zicht) moeten fietsers een veiligheidshesje dragen.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden.
 • Een kind tot 7 jaar mag alleen in een kinderzitje door een volwassene op de fiets worden vervoerd.
 • Naast elkaar fietsen is verboden.

Het wegennet is van een redelijke kwaliteit. Onverharde en slechte wegen komen alleen in landelijke gebieden voor.
Veel wegen zijn wel smal en bochtig en soms ontbreekt de wegmarkering. U dient ook rekening te houden met gevaarlijke inhaalmanoeuvres van andere weggebruikers. In het noordelijke bergachtige deel van Slowakije kunnen wegen ‘s winters onbegaanbaar worden door sneeuw en ijs.
Het wordt afgeraden om na zonsondergang buiten de stad rond te rijden op de smalle, bochtige en slecht verlichte wegen.

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang; trams hebben echter altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven; anders heeft verkeer van rechts voorrang.
 • Er geldt voor bestuurders een absoluut alcoholverbod.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Opgelet! Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje worden vervoerd.
 • Flitspaalsignalering is verboden; verwijder (indien nodig) Slowaakse flitslocaties uit uw navigatiesoftware.
 • Van 15 november t/m 31 maart is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
 • In nauwe straten mag u alleen stilstaan als er minstens 3 meter ruimte overblijft voor het overige verkeer.
 • Parkeren is onder andere verboden langs een doorgetrokken witte streep.
 • Navigatieapparatuur mag niet midden op de voorruit worden geplaatst en mag het zicht van de bestuurder niet hinderen.
 • Bij filevorming moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden ruimte komt voor hulpverleningsvoertuigen.

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservewiel (of bandenreparatieset) zijn verplicht in de auto. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden. Ook wordt aangeraden reservelampen mee te nemen.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Slowakije Buiten bebouwde kom Autosnelweg
Auto 90 130*
Met aanhanger 90 90
Camper < 3,5 ton 90 130*
Camper > 3,5 ton 80 90**

*Op stadsautowegen 90 km/h.
**Op stadsautowegen 80 km/h.

Op Slowaakse autowegen en snelwegen is een elektronisch vignet vereist voor voertuigen tot 3,5 ton. Dit ‘e-vignet’ is online te koop via eznamka.sk (tevens meer informatie), bij grensovergangen en bij sommige postkantoren en tankstations in de buurt van de Slowaakse grens. Het e-vignet wordt aan uw kenteken gekoppeld.
Voor een caravan of aanhangwagen hoeft geen apart e-vignet gekocht te worden. maar hebben uw auto en aanhanger een gezamenlijk gewicht van meer dan 3,5 ton, dan is er wel een extra e-vignet nodig.
Voertuigen (ook campers) zwaarder dan 3,5 ton betalen tol per gereden kilometer met behulp van een elektronisch tolkastje. Meer informatie: emyto.sk.

Er zijn nog geen milieuzones die van belang zijn voor buitenlandse toeristen.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 m (elders 50 m) achter de auto als deze een gevaar vormt voor het overige verkeer. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Slowaakse pechhulpdienst (SATC) op +421 2 682 492 11 (of 18124).
Als een ongeluk heeft geleid tot lichamelijk letsel of materiële schade van meer dan € 4.000 bent u verplicht de politie te bellen.
Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport; dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen