Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Op vakantie op een camping in Groot-Brittannië

De campings in Groot-Brittannië liggen verspreid over de vier verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Elk van deze gebieden waar u kunt kamperen in Groot-Brittannië, heeft weer zijn eigen karakteristieken. Dankzij de relatief korte afstanden is het ook erg leuk om een rondreis te maken langs verschillende campings in Groot-Brittannië!

Kamperen in Groot-Brittannië: een vakantie met cultuur, parkachtige natuur, stijl en traditie!

De verschillende regio's waar u uw kampeervakantie in Groot-Brittannië kunt doorbrengen, zijn heel erg divers. Van de ongerepte Schotse hooglanden tot de eeuwenoude, dichte wouden en moerassen in beschermde natuurgebieden in Zuid-Engeland. Maar één ding hebben de regio's allemaal gemeen: de cultuur en de sfeer is er onmiskenbaar 'anders' dan op het vasteland van Europa.

Op elke camping in Groot-Brittannië zult u kennismaken met de typische Britse cultuur en tradities! Veel campings in Engeland en Wales zien eruit als landschapsparken, soms kampeert u ook echt op een honderden jaren oud landgoed bij een kasteelheer.

Wat u tijdens uw kampeervakantie in Groot-Brittannië in geen geval mag overslaan, is een bezoek aan de lokale pub of een middagje winkelen in een slaperig, middeleeuws stadje of een mondain warenhuis in Londen. Om de volgende dag weer over een kronkelende landweg tussen heggen en rotsmuurtjes op zoek te gaan naar een picknickplaats in de lieflijke 'countryside' of een wandeling te maken langs een steile rotskust!

Belangrijke informatie voor uw reis naar het Verenigd Koninkrijk

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 7 m lang zijn of 12 m als het trekkende voertuig een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 ton heeft).
 • Op snelwegen met meer dan twee rijstroken per richting, mag u niet met een caravan op de meest rechtse rijstrook rijden; hetzelfde geldt voor een camper van meer dan 3,5 ton.
 • Kamperen is populair in Groot-Brittanië en Noord-Ierland en er zijn veel campings. Het aantal faciliteiten op deze terreinen kan sterk wisselen.
 • Vrij kamperen buiten de campings is toegestaan in Schotland. In de rest van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft u toestemming nodig van de landeigenaar. Het is verboden te kamperen in bermen en op parkeerplaatsen.
 • Op campings moet voor een bijzettent of voortent vaak extra betaald worden.
 • Het verschil tussen een ‘campsite’ en een ‘touring park’ is dat eerstgenoemde een stuk groter is en meer vaste plaatsen heeft voor stacaravans. ‘Touring parks’ zijn echt voor mensen met eigen tent of caravan. Op ‘Caravan Parks’ worden geen tenten toegelaten.
 • Voor het vullen van meegenomen gasflessen is vaak een afwijkende aansluitnippel nodig. Ook voor stroomaansluitingen is vaak een adapter nodig.
 • Het rijden met caravan of camper kan lastig zijn op smalle en heuvelachtige wegen in sommige delen van Groot-Brittannië. U moet daar rekening mee houden bij het bepalen van een route. Gebruik naast uw navigatie een goede wegenkaart.
 • Overnachten in caravan, camper of auto langs de openbare weg is verboden, ook op parkeerterreinen. Soms kan dit wel tegen betaling bij een tankstation.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • U mag geen passagier vervoeren op de bagagedrager (wel een kind in een kinderzitje).
 • Fietsen op een ‘dual carriageway’ is toegestaan, tenzij anders aangegeven.

Engeland heeft een uitgebreid en goed onderhouden wegennet en vele snelwegen (motorways). In Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn niet veel snelwegen en is het wegennet in berggebieden en op de eilanden beperkt.
Opgelet! Op ‘dual carrriageways’ (autowegen, A-wegen) kunt u soms ook tractoren en fietsers tegenkomen.
Op het platteland komen veel smalle met heggen of muurtjes omzoomde wegen voor met om de paar kilometer speciale passeerplaatsen.
Houdt u er rekening mee dat de afstanden op wegwijzers worden aangegeven in mijlen: 1 mijl = circa 1,6 km.

Veerdiensten
Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij rederijen zoals brittanyferries.com, dfdsseaways.com, poferries.com en stenaline.com. Tarieven zijn onder meer afhankelijk van seizoen en vertrektijd. Het is raadzaam tijdig te reserveren.
Informeer van tevoren bij de rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot. Het is verboden brandstof in een reservetankje mee te nemen op de boot.

Kanaaltunnel
Per trein via de Kanaaltunnel is een goed alternatief voor de veerboot.
Opgelet! Als uw auto een LPG-tank heeft, mag u niet met uw auto op de trein door de Kanaaltunnel. Voor ingebouwde gascontainers in campers of caravans gelden speciale eisen. Draagbare gascontainers zijn gewoon toegestaan, maar moeten aangemeld worden. Meer informatie: eurotunnel.com.

Verkeersregels

 • In Groot-Brittannië en Noord-Ierland moet u links rijden.
 • Dimlicht is verplicht in het donker, in tunnels en bij een zicht van minder dan 100 m.
 • De meeste kruispunten zijn voorzien van voorrangsborden (‘stop’ of ‘give way’) en/of voorrangsmarkeringen (dubbele witte streep). Als deze echter ontbreken, gelden geen algemene voorrangsregels en moet u goed uitkijken en bij twijfel altijd voorrang verlenen.
 • Verkeer op de rotonde (dat van rechts komt!), heeft voorrang op het naderende verkeer, tenzij anders aangegeven.
 • De alcohollimiet is 0,8‰, maar in Schotland 0,5‰.
 • U mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als u stilstaat (handsfree bellen mag wel).
 • Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,35 m moeten in een kinderzitje zitten.
 • Het gebruik van de functie in uw navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles, is toegestaan.
 • Winterbanden zijn niet verplicht.

Bijzondere voorschriften

 • Rijdt u met een linksgestuurde auto, dan moet u, om tegenliggers niet te verblinden, de koplampen van uw auto anders afstellen of deels afplakken (bijvoorbeeld met koplampstickers van visitbritainshop.com).
 • Roken in de auto is verboden in het bijzijn van een kind dat jonger is dan 18 jaar.
 • Er mag geen apparaat met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder (wel een navigatieapparaat).
 • Een kruispunt met een vak met gele diagonale strepen (‘box junction’) mag u alleen oprijden als u het zonder stoppen kunt passeren.
 • In steden komen ‘red routes’ voor; dit zijn wegen met aan de kant een rode streep waar stoppen verboden is.
 • Op wegen met in het midden een dubbele al dan niet onderbroken witte streep mag u niet parkeren.

Aangeraden wordt een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos mee te nemen.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 mph (48 km/h).
Opgelet! Alle maximumsnelheden worden aangegeven in mijlen per uur (mph).

Groot-Brittannië en Noord-Ierland Buiten bebouwde kom Dual carriageway* Motorway**
Auto 60 (96 km/h) 70 (112 km/h) 70 (112 km/h)
Met aanhanger 50 (80 km/h) 60 (96 km/h) 60 (96 km/h)
Camper < 3,5 ton 60 (96 km/h) 70 (112 km/h) 70 (112 km/h)
Camper > 3,5 ton 50 (80 km/h) 60 (96 km/h) 70 (112 km/h)

*Een weg met twee gescheiden rijbanen en vier rijstroken.
**Autosnelweg.

De meeste snelwegen in Groot-Brittannië en Noord-Ierland zijn tolvrij. Op de M6 ten noorden van Birmingham, op de M25 op de Dartford Crossing bij Londen en voor enkele bruggen en tunnels moet u wel tol betalen. ‘s Nachts en op sommige trajecten in het weekend hoeft er geen tol betaald te worden. Meer informatie: gov.uk/uk-toll-roads.
Opgelet! Bij de Dartford Crossing (ringweg Londen M25) is het niet meer mogelijk te betalen bij tolhuisjes. U moet vooraf of achteraf (binnen 24 uur) betalen via internet. Als u dit niet doet, dan volgt er een hoge boete. Meer informatie: gov.uk/government/collections/dart-charge.

Ter bevordering van de luchtkwaliteit heeft Londen een Low Emission Zone (LEZ) en een Ultra Low Emission Zone (ULEZ) ingesteld. De eisen binnen de LEZ gelden niet voor gewone personenauto’s, wel voor bepaalde campers en busjes. De strengere eisen in de ULEZ gelden ook voor gewone personenauto’s, vooral diesels en oudere benzinevoertuigen. Meer informatie: tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone en tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone.
Bent u van plan om met uw camper naar Londen te gaan, dan moet u uw voertuig registreren bij Transport for Londen (TfL) op tfl.gov.uk. Niet registreren betekent een boete.

Congestion charge
In Londen heeft u ook te maken met een Congestion Charge. De tarieven zijn £ 14 als u de dag na de reisdag betaalt; £ 11,50 als u op de reisdag zelf betaalt en £ 10,50 als u automatisch betaalt via CC Auto Pay. Betalen kan online, per sms, telefonisch of bij winkels en postkantoren. U hoeft niet te betalen in het weekend, tijdens Britse vakantiedagen en tussen 18-7 uur. Meer informatie: tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge.

U wordt aangeraden uw gevarendriehoek minstens 45 m achter uw auto te plaatsen.
Opgelet! Het is verboden een gevarendriehoek te plaatsen op de ‘motorway’. Alle inzittenden wordt aangeraden een veiligheidshesje aan te trekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met een Britse pechhulpdienst, zoals 0800 88 77 66 (AA) of een Noord-Ierse pechhulpdienst, zoals +353 1 649 7460 (AA Ireland).
Het is strafbaar om op de vluchtstrook stil te staan vanwege een lege brandstoftank.
Het is verplicht om een aanrijding met een dier (zoals een schaap of hond) bij de politie te melden.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in het Verenigd Koninkrijk? 

Welke campings in het Verenigd Koninkrijk zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen