Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen als God in Frankrijk

Met tienduizend campings, een enorme variatie aan natuurgebieden, idyllische dorpjes, relaxte steden en lekker eten en drinken, is Frankrijk nog steeds de onbetwiste nummer één bij de Nederlandse vakantieganger. De gebaande paden zijn inmiddels bij generaties kampeerders bekend, maar door bijvoorbeeld alleen Parijs, de Côte d’Azur en de Ardèche te noemen, doe je het land veel te kort.

De Hérault: het beste van drie werelden

Het zuidelijke departement Hérault is een bestemming waar veel kampeerders van zullen smullen. Met het ruige natuurgebied de Cevennen, historische steden als Montpellier en Béziers, én de Middellandse Zee, is het een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk. Je kunt dus vanaf je camping altijd aan je dagelijkse dosis natuur, cultuur en ontspanning komen! En het mooie is dat je er relatief rustig kunt kamperen vergeleken met twee andere zuidelijke kustregio’s, Provence-Alpes-Côte d’Azur en Nouvelle-Aquitaine.

Het groene hart van Frankrijk

De Auvergne is een voormalige regio (tegenwoordig: Auvergne-Rhône-Alpes) waar de natuurliefhebber zijn ogen uitkijkt. De natuur krijgt er alle ruimte, want slechts 2,5 procent van de gehele Franse bevolking woont in de Auvergne. Het gebied kent grote groene vlakten, dennenbossen, kratermeren en enkele inactieve vulkanen. De bekendste is de Puy de Dôme. Klim naar de piek van deze 1.500 meter hoge berg voor een spectaculair uitzicht. Nog op zoek naar tips voor een duurzame kampeervakantie in de Auvergne?

Ken je klassiekers

Plekken die je gezien moet hebben zijn er genoeg, zeker in Frankrijk. Jaarlijks trekt Parijs veruit de meeste toeristen. De Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, Versailles, Montmartre, Disneyland. In - en in de buurt van - de hoofdstad kun je makkelijk een hele maand op vakantie. In een land van ruim een half miljoen vierkante kilometer kan iedere vakantieganger aan zijn trekken komen.

Na een herverdeling in 2016 zijn er nog dertien regio’s in Frankrijk. De drie zuidelijke regio’s, Occitanië, Provence-Alpes-Côte-d’Azur en Corsica, zijn ideaal voor een zon- zee- en strandvakantie. Mondaine badplaatsen als Nice, Cannes en Saint-Tropez spreken tot de verbeelding. Ook zuidelijk liggen Auvergne-Rhône-Alpes en Nouvelle-Aquitaine, twee regio’s boordevol natuur. De sportieve kampeerder kan hier onder andere bergbeklimmen, wintersporten en kanoën. Lyon en Bordeaux zijn twee steden waar de cultuur- en shopliefhebber alle kanten op kan.

Bourgogne-Franche-Comté, Centre-val-de-Loire, Pays-de-la-Loire en Bretagne mag je tot midden-Frankrijk rekenen. Deze regio’s zijn vooral geliefd bij wijndrinkers en kasteelfanaten. Met bijna tweehonderd kastelen kunnen kinderen de hele vakantie riddertje en prinsesje spelen. En de wijnsoorten Cabernet, Pinot Noir en Sauvignon Blanc zullen vast een belletje doen rinkelen. Op een camping met eigen wijngaard kun je er de hele vakantie van proeven.

De meest noordelijke regio’s zijn Normandië, Île-de-France, Grand-Est en Hauts-de-France. Normandië is geliefd bij geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog en île-de-France is de regio waar Parijs ligt. Grand-Est en Hauts-de-France liggen lekker dicht bij Nederland, ideaal voor een lang weekend kamperen. Steden als Straatsburg, Reims en Lille zijn leuk voor een citytripje!

Op eilandexcursie

Het vasteland van Frankrijk is al een enorm gebied om te ontdekken, maar vergeet ook de vele (schier)eilanden niet. Voor de Atlantische kust liggen er tientallen. Île d’Oléron, gelegen ter hoogte van Rochefort (Charente-Maritime), is wellicht het meest bekend. De oesterteelt is wat het eiland zo beroemd heeft gemaakt. Verder bepalen lange zandstranden en bossen met zeedennen er het landschap. Bootje varen is trouwens niet nodig, Ile d’Oléron is gewoon te bereiken via een brug vanuit Saintes.

Ook voor de Bretonse kust kun je heerlijk kamperen. Île-de-Bréhat heeft de bijnaam ‘Bloemeneiland’. Eucalyptus, aloë, mimosa en hortensia’s geven geur en kleur aan het eiland. En dat trekt de mooiste vogels aan. Op ÎIle-de-Bréhat is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan, lekker rustig dus! Huur een fiets en doorkruis het eiland op je gemakje. Je bereikt het eiland door in Paimpol de boot te pakken. En dan is er ook nog Corsica, een eiland vol eeuwenoude tradities.

Het weer in Frankrijk

Wie een zongarantie wil, zit goed in Zuid-Frankrijk. Met meer dan 3.000 zonuren is Bouches-du-Rhône koploper. Hier liggen onder andere Marseille en Aix-en-Provence. Corsica, de Alpes-Maritimes en de Gard zijn ook plekken om lekker bruin te bakken. Als je een paar honderd kilometer minder wil rijden voor een zonnige kampeertrip, dan zijn de Rhône, de Cantal en de Haute-Loire interessante departementen. De westkust, grofweg tussen Brest en Bordeaux, kent ook een heleboel zonuren. In Noord-Frankrijk is het dikwijls frisser. Ook is de kans op regen daar groter. Uitzondering is de noordwestkust; in Normandië is het in het voorjaar dikwijls al erg aangenaam kampeerweer.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Frankrijk

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn). Voor de hoogte geldt geen limiet.
 • Met een camper of auto-caravancombinatie van meer dan 7 m en/of meer dan 3,5 ton moet u bij het achter elkaar rijden minstens 50 m afstand houden ten opzichte van vergelijkbare campers, combinaties en vrachtwagens.
 • Ook mag u met een lange camper of auto-caravancombinatie van meer dan 7 m op autosnelwegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting niet op de meest linkse rijstrook rijden, tenzij u linksaf wilt slaan.
 • Met meer dan 11.000 campings is Frankrijk het grootste kampeerland van Europa. Tijdig reserveren dus als u naar de Ardèche of Dordogne in het binnenland of naar de grote kustplaatsen wilt. Staanplaatsen in het binnenland zijn vaak ruimer, beter uitgerust en voordeliger dan aan de kust. Vrij kamperen buiten de campings is toegestaan met toestemming van de landeigenaar, maar het is verboden op stranden en in beschermde landschappen. Informeer op het gemeentehuis of bij de gendarmerie.
 • U moet er rekening mee houden dat een aantal voorzieningen, zoals zwembad, restaurant, snackbar, pizzeria en dergelijke, in de regel slechts in de maanden juli en augustus open zijn. In zwembaden is zwemmen alleen toegestaan in zwembroek (niet in boxershort, bermuda en dergelijke i.v.m. hygiëne), voor dames is een badmuts vaak verplicht.
 • Frankrijk telt een groot aantal campings dat ook in de winter open is.
 • In uw caravan of camper overnachten in de bebouwde kom is toegestaan op elke parkeerplaats waar een auto of bus mag staan en voor maximaal 7 dagen, tenzij een plaatselijk verbod geldt. Langs de autosnelwegen is overnachten toegestaan op de daarvoor aangeduide plaatsen en maximaal voor 24 uur.
 • Caravans met een dubbele as worden over het algemeen niet op gemeentecampings (‘camping municipal’) toegelaten.
 • De meeste campings op Corsica liggen aan zee en worden vaak goed aangeduid. De wegen zijn, vooral in het westen, smal en bochtig. Frans is de officiële voertaal, maar er wordt ook een op Italiaans gelijkend dialect gesproken. In het binnenland zijn weinig benzinestations!

Fiets

 • Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 12 jaar, ook als ze achterop zitten.
 • In het donker (en bij slecht zicht) moet u buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje dragen.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden, evenals het dragen van oortjes of een hoofdtelefoon.
 • U mag geen passagier ouder dan 14 vervoeren; kinderen tot 5 jaar moeten in een fietszitje met veiligheidsgordel.
 • Naast elkaar fietsen mag alleen als u het verkeer niet belemmert en is na zonsondergang verboden.

Frankrijk heeft goede snelwegen (autoroutes), waarvoor meestal tol betaald moet worden. Verder zijn er N-wegen (routes nationales) en D-wegen (routes départementales).

Bergwegen
Controleer voor u op reis gaat of er bergpassen zijn afgesloten. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

Verkeersdrukte
De drukste zaterdagen van het zomerseizoen worden ook wel ‘zwarte zaterdag’ genoemd. De zwarte zaterdagen vallen in de laatste week van juli en de eerste week van augustus van ieder jaar. Op deze dagen is er met name veel vertraging op de tolwegen richting het zuiden.

Veerdiensten
Informatie over vaartijden, vertrektijden en tarieven is te vinden bij de rederijen zoals blunavytraghetti.com, corsicaferries.com, corsicalinea.com, lameridionale.fr en mobylines.com. Informeer van tevoren bij de0 rederij of gasflessen meegenomen mogen worden op de boot.

 • Rijden met dimlicht is verplicht in het donker, bij slecht zicht en in tunnels.
 • Op een gelijkwaardige kruising moet u voorrang verlenen aan verkeer van rechts. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met een voorrangsbord wordt aangegeven; ontbreekt dit bord, dan heeft verkeer van rechts voorrang. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer (maar op smalle bergwegen moet het makkelijkst wendbare voertuig, voorrang verlenen).
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0,2‰ voor bestuurders die korter dan 3 jaar hun rijbewijs hebben.
 • U mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als u stilstaat (handsfree bellen mag wel). Ook mag de bestuurder geen hoofdtelefoon of oortjes dragen (zelfs niet die van een carkit).
 • Opgelet! Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten (een baby in een zitje met de rug naar voren mag wel voorin).
 • Flitspaalsignalering is verboden; verwijder (indien nodig) Franse flitslocaties uit uw navigatiesoftware.
 • Winterbanden zijn niet verplicht.
 • Roken in de auto is verboden in het bijzijn van een kind dat jonger is dan 18 jaar.
 • Er mag geen apparaat met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder (wel een navigatieapparaat).
 • U bent verplicht om anderen met uw alarmlichten te waarschuwen bij plotseling afremmen of als laatste auto in een file.
 • U bent verplicht bij het inhalen van fietsers een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 m.
 • U mag een doorgetrokken streep nooit overschrijden en zelfs niet met de wielen raken.
 • Parkeren is onder andere verboden langs een gele streep.

Een gevarendriehoek en veiligheidshesje zijn verplicht in de auto. Een alcoholtester is ook verplicht in de auto, maar u krijgt geen bekeuring als die niet aanwezig is. De tester kunt u onder andere verkrijgen bij tankstations en in supermarkten.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Frankrijk Buiten bebouwde kom Met gescheiden rijbanen* Autosnelweg
Auto en combinatie < 3,5 ton 80 110 (100**) 130 (110**)
Combinatie > 3,5 ton 80 90 90
Camper < 3,5 ton 80 110 (100**) 130 (110**)
Camper > 3,5 ton 80 100 110

*Tolvrije weg met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken.
**Bij regen en voor bestuurders die nog geen 3 jaar een rijbewijs hebben.

Op de meeste Franse snelwegen wordt tol geheven. De tolwegen worden aangeduid met blauwe borden ‘péage’. Wilt u geen tol betalen, volgt u dan de groene borden die alternatieve routes aangeven, meestal zijn dat N-wegen. U kunt de tol contant of met uw creditcard betalen. Houdt u er rekening mee dat uw tolticket slechts 24 uur geldig is. Meer informatie: autoroutes.fr.
Rijdt u veel in Frankrijk, dan is het misschien handig om met een elektronisch tolkastje (‘télepéage’) te betalen. U mag dan door de snelle poortjes (‘Liber-t’) bij de tolstations. Meer informatie: bipandgo.com/nl.

In steeds meer Franse departementen en steden worden milieuzones ingevoerd om luchtvervuiling terug te dringen. In milieuzones worden alleen voertuigen toegelaten met een geldig milieuvignet (certificat qualité de l’air of vignette Crit’Air). De regels verschillen per plaats en zullen de komende jaren steeds strenger worden. Vaak zijn de milieuzones alleen doordeweeks van 8 tot 20 uur van kracht.
Het vignet kunt u alleen online bestellen via de officiële website certificat-air.gouv.fr. Er zijn zes verschillende vignetten voor verschillende voertuigen. Bestelt u het vignet op tijd, de kosten bedragen nog geen 5 euro. Als u in de betreffende milieuzone geen geldig milieuvignet op de voorruit van uw auto heeft, dan riskeert u een boete van tientallen euro’s.

U moet uw gevarendriehoek minstens 30 m achter de auto plaatsen. Opgelet! Op de snelweg mag u geen gevarendriehoek plaatsen. De bestuurder moet een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech op of rond de snelweg kunt u niet zelf een pechhulpdienst bellen, maar moet u de snelwegpolitie bellen op 112 of hulp inroepen via een oranje praatpaal of via de app SOS Autoroute (zie sosautoroute.fr). Een ‘dépanneur’ (bergingsbedrijf) sleept u dan naar een garage. Bij pech op de overige wegen kunt u wel zelf pechhulp regelen via uw pechhulpverzekeraar.
Op snelwegen is het verboden om een auto te slepen of zelf te repareren.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 17: politie.
 • 18: brandweer.
 • 15: ambulance.

Thema's 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Frankrijk? 

Welke campings in Frankrijk zijn populair bij Nederlanders? 

Populaire campings in Frankrijk: de snelste stijgers 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen