Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Steden, historie, cultuur en natuur: kamperen in Tsjechië

In Tsjechië kun je als kampeerder alle kanten op. Ontdek cultuur en historie in Praag en Český Krumlov of ga lekker de natuur in. Het imposante Reuzengebergte en het Boheemse Woud wachten op je. Lekker ontspannen in de zon kan aan een van de vele meren. Vanaf Utrecht kom je het land al na acht uurtjes binnenrijden. Dus waar wacht je nog op?

Prachtige steden in Tsjechië

Liefhebbers van stedentrips vallen met hoofdstad Praag met hun neus in de boter. De stad is nauwelijks aangetast door oorlogsgeweld en heeft zijn sfeervolle straatjes en oude gebouwen nog behouden. De historische Karelsbrug, het 9.000 m² Oude Stadsplein en Joodse wijk Josefov mag je bovenaan je to do-lijstje zetten.

En Tsjechië heeft nog veel meer in petto. Zo vind je in het middeleeuwse Český Krumlov, gelegen in de Zuid-Bohemen, een prachtige combinatie van natuur en cultuur. Ontdek de stad met een kanotocht in de Moldau of ga te voet op pad. Bezoek het Český Krumlov kasteel met zijn prachtige tuinen, dwaal rond in het centrum en ontdek het schitterende Barok Theater uit 1682.

Natuurlijke hotspots van Tsjechië

Het Reuzengebergte ligt op de grens van Tsjechië en Polen en doet zijn naam eer aan. In de winter liggen er prachtige skipistes, in de zomer is het een walhalla voor wandelaars. De rotsen van Adršpach zijn hier een bijzonder natuurfenomeen. In deze stad van zandstenen rotsformaties kijk je je ogen uit.

Verspreid over Tsjechië vind je nog veel meer schitterende natuurparken. Vlakbij de Duitse grens vind je Nationaal Park Šumava, waar je veel bossen en meren vindt. Plešne en Cerne zijn twee ongerepte gletsjermeren die je hier zeker moet zien. Wil je liever ontspannen of spelen en sporten in het water? Dan is het populaire Lipnomeer dé plek waar je moet zijn.

Weer in Tsjechië

Tsjechië bevindt zich in een overgangsgebied van een gematigd zeeklimaat en gematigd landklimaat. De precieze weersverwachtingen hangen af van waar je in het land gaat kamperen. De gemiddelde temperatuur ligt in de warmste zomermaanden op 18 tot 21 graden. Zit je wat hoger, dan is het doorgaans wat kouder. In de winter kan het met gemiddeld -5 tot -11 graden flink een stukje kouder worden.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Tsjechië

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Met een camper of auto-caravancombinatie van meer dan 3,5 ton of langer dan 7 m mag u op wegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting alleen op de twee meest rechtse rijstroken rijden.
 • In Tsjechië heeft kamperen een nostalgisch karakter, omdat de Tsjechen zelf nog veel met de tent kamperen. Maar faciliteiten op de campings worden uitgebreid. Steeds meer campings bieden afgebakende staanplaatsen. Stroom is bijna overal voorhanden. Een groeiend aantal campings biedt wifi voor hun gasten.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden. Controles kunnen streng zijn, met name in de nationale parken.
 • Het aantal servicestations voor campers neemt toe.
 • Overnachten buiten de camping in caravan, camper of auto is verboden.
 • Het aantal speciale camperplaatsen buiten de kampeerterreinen groeit.

Fiets

 • Een fietshelm is verplicht voor kinderen tot 18 jaar.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden. Ook mogen fietsers niet roken.
 • Kinderen jonger dan 7 jaar moeten door iemand van minstens 16 jaar in een kinderzitje met voetsteunen worden vervoerd.
 • Fietsende kinderen jonger dan 10 jaar moeten worden begeleid door iemand van minstens 16 jaar.
 • Naast elkaar fietsen is verboden.

Het uitgebreide wegennet is goed onderhouden. Smalle wegen in en rond kleinere plaatsen kunnen echter bochtig zijn en een onregelmatig wegdek hebben. Alleen in afgelegen streken en natuurgebieden komen onverharde wegen voor.
In historische binnensteden moet u extra voorzichtig zijn bij het rijden tussen de trams. Houdt u er ook rekening mee dat ‘kinderkopjes’ zeer glad kunnen worden bij neerslag.
Tip! Buiten het drukke centrum van Praag kunt u handig parkeren op zogenaamde ‘transferia’ (P+R, park & ride) waarvandaan u snel en voordelig naar de binnenstad kunt met het openbaar vervoer.

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven; anders heeft verkeer van rechts voorrang. Opgelet! Trams hebben altijd voorrang.
 • Er geldt voor bestuurders een absoluut alcoholverbod.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m en lichter dan 36 kg, moeten in een kinderzitje zitten.
 • U mag gebruikmaken van de functie in uw navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles.
 • Van ongeveer 1 november t/m 31 maart zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord).
 • Bij filevorming moet u zoveel mogelijk naar rechts of links uitwijken zodat in het midden een baan ontstaat van minstens 3 m breed voor hulpverleningsvoertuigen.
 • In een smalle straat is parkeren verboden, tenzij er een ruimte van minstens 6 m overblijft voor het andere verkeer.
 • Parkeren is onder andere verboden bij een ononderbroken gele streep.

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservewiel (of bandenreparatieset) zijn verplicht in de auto. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden. Ook het meenemen van reservelampen wordt aangeraden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h (in verkeersluwe straten 20 km/h).
Vanaf 50 m voor een spoorwegovergang mag u niet sneller dan 30 km/h rijden.

Tsjechië Buiten bebouwde kom Autoweg Autosnelweg
Auto 90 110 130
Met aanhanger 80 80 80
Camper < 3,5 ton 90 110 130
Camper > 3,5 ton 80 80 80

Op de meeste Tsjechische autowegen en snelwegen is een tolvignet vereist. Er zijn vignetten te koop voor 10 dagen, voor een maand en voor een jaar. U kunt het tolvignet aanschaffen aan de grens, bij postkantoren en grote tankstations. Voor een caravan of aanhangwagen is geen apart vignet nodig. Meer informatie: motorway.cz.
Voor voertuigen (ook campers) boven de 3,5 ton betaalt u tol per gereden kilometer met behulp van een elektronisch tolkastje. Meer informatie: mytocz.com.
Autowegen zonder tol herkent u aan een onderbord met doorgestreept vignet of met de tekst ‘Bez poplatku’.

Er zijn nog geen milieuzones die van belang zijn voor buitenlandse toeristen.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 m (elders 50 m) achter de auto als deze een obstakel vormt voor het overige verkeer. De bestuurder moet een veiligheidshesje dragen.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met een Tsjechische pechhulpdienst:
+420 261 104 345 of 1230 (UAMK) of
+420 222 551 144 of 1214 (ACCR).
Als een ongeluk heeft geleid tot lichamelijk letsel of materiële schade van meer dan € 4.000, bent u verplicht de politie te bellen.
Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport; dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 158: politie.
 • 150: brandweer.
 • 155: ambulance.

Thema's


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Tsjechië? 

Welke campings in Tsjechië zijn populair bij Nederlanders? 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen