Kamperen in Spanje: stranden, steden en sangria
Stranden, steden en sangria! Het zonnige en veelzijdige Spanje is niet voor niets een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Snuif cultuur op in Barcelona of Valencia, ontdek de natuur of ontspan zorgeloos aan zee. Met een bijzonder fijn klimaat en veel hoogtepunten is Spanje het hele jaar door een geweldige kampeerbestemming.
De prachtige stranden van Spanje
Wie Spanje zegt, zegt zon, zee en strand. En niet voor niets! Aan de bijna vijfduizend lange kustlijn vind je uitgestrekte zandstranden in overvloed. De kust is verdeeld in verschillende costa’s, zoals de bruisende Costa Brava en de zonnige Costa del Sol. Geniet op stranden vol vermaak en neem er een lekkere cocktail of sangria bij. Of zoek juist de rust op. Ontdek kleine pareltjes als Cala del Pi en Playa de Maro met prachtig helder zeewater. De keuze is aan jou!
Cultuur in de steden van Spanje
Voor een stedentrip kun je in Spanje veel kanten op. Struin in hoofdstad Madrid over het Plaza Mayor en bezoek het koninklijke Palacio Real de Madrid. In Barcelona geniet je onder andere van de Sagrada Familia en het bijzondere Parc Guell. Een uitje naar Camp Nou mag je als voetballiefhebber natuurlijk ook niet overslaan. Beide steden bieden een schat aan culturele hoogtepunten.
En Spanje kent nog veel meer leuke steden. Valencia en het zuidelijk gelegen Sevilla, Granada en Málaga zijn de moeite meer dan waard. Van historische straatjes, prachtige kathedralen tot restaurants met de lekkerste tapas. En dat met een lekkere sangria erbij!
Het weer in Spanje
De kustgebieden, het zuiden en het oosten van Spanje hebben een mediterraan klimaat. In het noorden vind je een zeeklimaat en het centrale binnenland heeft een landklimaat. Het grootste deel van Spanje is van mei tot september warm te noemen, van 23 graden tot dik boven de 30 graden. Tijdens een hittegolf kan het vooral in het zuiden en binnenland ook zomaar 40 graden worden. In veel delen van Spanje kun je ook uitstekend overwinteren. Aan de Costa Blance en Costa del Sol is het met temperaturen van 15 tot 18 graden goed toeven op de camping.
Tanken
Benzine (Gasolina Sin Plomo 95/98) met 5 of 10 procent ethanol (E5 of E10) is goed verkrijgbaar (wil je E10 tanken, controleer dan bij de vulopening, in de handleiding of bij je merkdealer of je auto hierop kan rijden; tank anders E5). Diesel (Diesel/Gasóleo) en lpg (Autogas) zijn ook goed verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Euronozzle-aansluiting gebruikt.
Tankstations zijn vaak in elk geval open van 7.00 tot 22.00 uur. Langs snelwegen en in grote steden zijn tankstations meestal van 6.00 tot 24.00 uur of dag en nacht geopend. Er zijn in Spanje ook tankautomaten.
Opladen
Het netwerk van laadpunten in Spanje is nog niet dekkend. Plan je reis goed.
Bergwegen
Bergpassen in de Pyreneeën kunnen tijdelijk zijn afgesloten of moeilijk begaanbaar zijn voor auto’s met caravan of aanhangwagen. Controleer dit voor je op reis gaat.
Verkeersvoorschriften
Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker, in tunnels en op wisselstroken.
Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
Je mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als je stilstaat (handsfree bellen mag wel). Ook mag je als bestuurder tijdens het rijden geen headset, oortjes of een hoofdtelefoon dragen of apparatuur bedienen.
Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten. Je mag gebruikmaken van de functie in je navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles.
Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden aangeraden als je ‘s winters in berggebieden rijdt.
Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).
Bijzondere voorschriften
Naar achteren uitstekende lading, zoals een fietsendrager met fietsen, moet worden gemarkeerd met een reflecterend wit bord van 50 x 50 cm met 3 schuine rode strepen. Op bergwegen ben je verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten. Er mag geen apparaat met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder (wel een navigatieapparaat).
Een kruispunt met gele vierkanten op het wegdek mag je alleen oprijden als je het zonder stoppen kunt passeren. Je bent verplicht bij het inhalen van fietsers een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 meter.
Houd op een ‘autovia’ rekening met fietsers en landbouwvoertuigen die op de vluchtstrook kunnen rijden.
Verplichte uitrusting
Een gevarendriehoek en een reservewiel (of bandenreparatieset) zijn verplicht in de auto.
In een auto met een Spaans kenteken zijn twee gevarendriehoeken, een veiligheidshesje en een antidiefstalsysteem verplicht. Aangeraden wordt om veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.
Caravan en camper
Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn). Achter op een auto-caravancombinatie die langer is dan 12 meter, moeten reflecterende gele ECE 70-markeringsplaten met een rode rand worden aangebracht. Een auto-caravancombinatie die langer is dan 10 meter, moet buiten de bebouwde kom minstens 50 meter afstand houden ten opzichte van een voorganger.
Fiets
Buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht (behalve bij grote inspanningen of hitte). Kinderen tot 16 jaar moeten altijd een fietshelm op (ook achterop). In het donker (en bij slecht zicht) moeten fietsers buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje dragen. Bellen of appen op de fiets is verboden. Fietsers mogen ook geen oortjes of een hoofdtelefoon dragen. Een kind tot 7 jaar mag door een volwassene achter op de fiets in een fietszitje worden vervoerd.
Tol
Op de meeste Spaanse ‘autopistas’ (snelwegen) wordt tol geheven. Je kunt contant, met creditcard (soms met bankpas) of automatisch met een tolbadge (zie tip hierna) betalen. Tolwegen zijn herkenbaar aan de letters AP, tolvrije snelwegen (‘autovias’) aan de letter A. Op wegenkaarten zie je dat aan de wegnummers. Meer informatie: autopistas.com en mitma.gob.es/carreteras/peajes-actuales.
Tip! Heb je een tolbadge van de Franse Télépéage, kijk dan of je daarmee ook kunt betalen op de Spaanse tolwegen. Meer informatie: bipandgo.com.
Milieuzones
Barcelona en Madrid hebben een permanente milieuzone. Echter is het plan om de milieuzone uit te breiden naar alle grotere gemeentes. De zone wordt aangegeven met een bord met daarop de milieustickers van de voertuigen die worden toegelaten. De milieusticker (‘distintivo ambiental’) is niet te krijgen voor voertuigen die in het buitenland zijn geregistreerd. Om aan te tonen dat je voertuig aan bepaalde eisen voldoet, kun je de Deense, Duitse, Franse en Oostenrijkse milieusticker aanschaffen. De Franse vignette Crit’Air heb je ook nodig voor de doorreis in Frankrijk, dus deze is handig om aan te schaffen als je nog geen milieusticker hebt.
Meer informatie: sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml, cercador.barcelona.cat/en (zoek op ‘low emission zone’) en madrid.es (zoek op ‘zona de bajas emisiones’).
Pech en ongeval
Plaats je gevarendriehoek minstens 100 meter achter de auto als deze een obstakel vormt voor het overige verkeer (tenzij dit door druk verkeer te gevaarlijk is).
Plaats bij een Spaanse (huur)auto een tweede gevarendriehoek vóór de auto. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar. Je kunt ook bellen met de Spaanse wegenwacht (RACE) op +34 900 112 222 of de Catalaanse wegenwacht (RACC) op +34 900 242 242. Slepen op de snelweg is verboden.
Kamperen
Spanje telt meer dan 1000 campings, waarvan de campings aan de Middellandse Zeekust het drukst worden bezocht. Reserveren is hier aanbevolen! Bomen, struiken en bloemen zorgen voor mooie kampeerterreinen, maar ook voor afgebakende staanplaatsen die de privacy vergroten.
Spaanse campings zijn in het algemeen goed verzorgd. Met name aan de costa’s hebben vaak alle staanplaatsen een eigen aansluiting voor tv, water en elektriciteit. Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden.
In Spanje worden de campings geclassificeerd aan de hand van categorieën. Op een categorie 1-camping vind je de meeste luxe.
Blauwe gasflessen kunnen niet bijgevuld worden. Je kunt het beste Spaanse gasflessen kopen en die bij het verlaten van het land weer teruggeven.
De top 10 beste campings in Spanje
Deze resultaten zijn gebaseerd op klantenbeoordelingen.
- Camping Voraparc
- Caravaning Oyambre
- Camping Esponellà
- Camping Cabeiro
- Eurocamping
- Camping l'Àmfora
- Camping Stel
- Camping Las Hortensias
- Tamarit Beach Resort
- Camping Aquarius