Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Spanje: stranden, steden en sangria

Stranden, steden en sangria! Het zonnige en veelzijdige Spanje is niet voor niets een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Snuif cultuur op in Barcelona of Valencia, ontdek de natuur of ontspan zorgeloos aan zee. Met een bijzonder fijn klimaat en veel hoogtepunten is Spanje het hele jaar door een geweldige kampeerbestemming.

De prachtige stranden van Spanje

Wie Spanje zegt, zegt zon, zee en strand. En niet voor niets! Aan de bijna vijfduizend lange kustlijn vind je uitgestrekte zandstranden in overvloed. De kust is verdeeld in verschillende costa’s, zoals de bruisende Costa Brava en de zonnige Costa del Sol. Geniet op stranden vol vermaak en neem er een lekkere cocktail of sangria bij. Of zoek juist de rust op. Ontdek kleine pareltjes als Cala del Pi en Playa de Maro met prachtig helder zeewater. De keuze is aan jou!

Cultuur in de steden van Spanje

Voor een stedentrip kun je in Spanje veel kanten op. Struin in hoofdstad Madrid over het Plaza Mayor en bezoek het koninklijke Palacio Real de Madrid. In Barcelona geniet je onder andere van de Sagrada Familia en het bijzondere Parc Guell. Een uitje naar Camp Nou mag je als voetballiefhebber natuurlijk ook niet overslaan. Beide steden bieden een schat aan culturele hoogtepunten.

En Spanje kent nog veel meer leuke steden. Valencia en het zuidelijk gelegen Sevilla, Granada en Málaga zijn de moeite meer dan waard. Van historische straatjes, prachtige kathedralen tot restaurants met de lekkerste tapas. En dat met een lekkere sangria erbij!

Het weer in Spanje

De kustgebieden, het zuiden en het oosten van Spanje hebben een mediterraan klimaat. In het noorden vind je een zeeklimaat en het centrale binnenland heeft een landklimaat. Het grootste deel van Spanje is van mei tot september warm te noemen, van 23 graden tot dik boven de 30 graden. Tijdens een hittegolf kan het vooral in het zuiden en binnenland ook zomaar 40 graden worden. In veel delen van Spanje kun je ook uitstekend overwinteren. Aan de Costa Blance en Costa del Sol is het met temperaturen van 15 tot 18 graden goed toeven op de camping.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Spanje

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Achter op een auto-caravancombinatie die langer is dan 12 m, moeten reflecterende gele ECE 70-markeringsplaten met een rode rand worden aangebracht.
 • Een auto-caravancombinatie die langer is dan 10 m, moet buiten de bebouwde kom minstens 50 m afstand houden ten opzichte van een voorganger.
 • Spanje telt meer dan 1000 campings, waarvan de campings aan de Middellandse Zeekust het drukst worden bezocht. Reserveren is hier aanbevolen! Bomen, struiken en bloemen zorgen voor mooie kampeerterreinen, maar ook voor afgebakende staanplaatsen die de privacy vergroten.
 • Spaanse campings zijn in het algemeen goed verzorgd. Met name aan de costa’s hebben vaak alle staanplaatsen een eigen aansluiting voor tv, water en elektriciteit.
 • Vrij kamperen buiten de campings is in het algemeen verboden. Het mag alleen indien u van tevoren toestemming heeft gevraagd aan de landeigenaar.
 • In Spanje worden de campings geclassificeerd aan de hand van categorieën. Op een categorie-1-camping vindt u de meeste luxe.
 • Blauwe gasflessen kunnen niet bijgevuld worden. U kunt het beste Spaanse gasflessen kopen en die bij het verlaten van het land weer teruggeven.
 • Overnachten langs de openbare weg in caravan, camper of auto is niet toegestaan.

Fiets

 • Buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht (behalve bij grote inspanningen of hitte). Kinderen tot 16 jaar moeten altijd een fietshelm op (ook achterop).
 • In het donker (en bij slecht zicht) moeten fietsers buiten de bebouwde kom een veiligheidshesje dragen.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden. Fietsers mogen ook geen oortjes of een hoofdtelefoon dragen.
 • Een kind tot 7 jaar mag door een volwassene achter op de fiets in een fietszitje worden vervoerd.

Het wegennet wordt goed onderhouden. Onverharde wegen komen alleen voor in afgelegen gebieden en natuurreservaten.
Het wordt afgeraden om in landelijke gebieden in het donker te rijden vanwege dieren op de weg en ontbrekende bewegwijzering.

Bergwegen
Bergpassen in de Pyreneeën kunnen tijdelijk zijn afgesloten of moeilijk begaanbaar zijn voor auto’s met caravan of aanhangwagen. Controleer dit voor u op reis gaat. Meer informatie: alpenpaesse.de (Duitstalig).

 • Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker, in tunnels en op wisselstroken.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0,3‰ voor bestuurders die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben.
 • U mag geen telefoon vasthouden achter het stuur, ook niet als u stilstaat (handsfree bellen mag wel). Ook mag u als bestuurder tijdens het rijden geen headset, oortjes of een hoofdtelefoon dragen of apparatuur bedienen.
 • Opgelet! Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m, mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten.
 • U mag gebruikmaken van de functie in uw navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles.
 • Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden aangeraden als u ‘s winters in berggebieden rijdt.

Bijzondere voorschriften

 • Naar achteren uitstekende lading, zoals een fietsendrager met fietsen, moet worden gemarkeerd met een reflecterend wit bord van 50 x 50 cm met 3 schuine rode strepen.
 • Op bergwegen bent u verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.
 • Er mag geen apparaat met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder (wel een navigatieapparaat).
 • Een kruispunt met gele vierkanten op het wegdek mag u alleen oprijden als u het zonder stoppen kunt passeren.
 • U bent verplicht bij het inhalen van fietsers een zijdelingse afstand aan te houden van minstens 1,50 m.
 • Houdt u op een ‘autovia’ rekening met fietsers en landbouwvoertuigen die op de vluchtstrook kunnen rijden.

Een gevarendriehoek en een reservewiel (of bandenreparatieset) zijn verplicht in de auto. In een auto met een Spaans kenteken zijn 2 gevarendriehoeken, een veiligheidshesje en een antidiefstalsysteem verplicht. Aangeraden wordt veiligheidshesjes mee te nemen voor alle inzittenden.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.
Op stadsauto(snel)wegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.

Spanje Buiten bebouwde kom Met gescheiden rijbanen* Autosnelweg**
Auto 90 100 120
Met aanhanger > 0,75 ton 70 80 80***
Camper < 3,5 ton 80 90 100
Camper > 3,5 ton 80 80 90

*Autowegen met een fysieke scheiding tussen rijbanen, zoals een middenberm.
**Autosnelweg en 'autovia'.
***90 km/h voor een auto met een aanhanger van < 0,75 ton.

Op de meeste Spaanse ‘autopistas’ (snelwegen) wordt tol geheven. U kunt contant, met creditcard (soms met bankpas) of automatisch met een elektronisch kastje (ETC, Electronic Toll Collection, telebadge, zie tip hieronder) betalen. Tolwegen zijn herkenbaar aan de letters AP, tolvrije snelwegen (‘autovias’) aan de letter A. Op wegenkaarten ziet u dat aan de wegnummers. Meer informatie: autopistas.com en fomento.gob.es.
Tip! Heeft u een tolbadge van de Franse Télépéage, kijk dan of u daarmee ook kunt betalen op de Spaanse tolwegen. Meer informatie: bipandgo.com.

In Spanje hebben vooralsnog alleen Barcelona en Madrid een milieuzone ingevoerd. Om hier te mogen rijden heeft u een milieuvignet nodig. Het vignet kunt u kopen bij postkantoren en sommige garagebedrijven en kost € 5. Meer informatie: madrid.es (zoek op ‘zona de bajas emisiones’).

Plaats uw gevarendriehoek minstens 100 m achter de auto als deze een obstakel vormt voor het overige verkeer (tenzij dit door druk verkeer te gevaarlijk is). Plaats bij een Spaanse (huur)auto een tweede gevarendriehoek vóór de auto. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de Spaanse wegenwacht (RACE) op +34 900 112 222 of de Catalaanse wegenwacht (RACC) op +34 900 242 242.
Slepen op de snelweg is verboden.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
 • 091: politie.
 • 080: brandweer.
 • 061: ambulance.

Thema's


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Spanje? 

Welke campings in Spanje zijn populair bij Nederlanders? 

Populaire campings in Spanje: de snelste stijgers 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen