Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Nederland: verrassend dichtbij

Wij Nederlanders kamperen graag. En waarom zou je voor een leuke vakantie ver van huis gaan? Een camping in Nederland is altijd dichtbij en het zal je soms nog verbazen hoe mooi ons eigen kikkerlandje is. Want zonder écht ver te hoeven reizen, kan je in Nederland kiezen uit enorm veel leuke plekken. Mooie steden met cultuur en historie, brede stranden, veel natuurschoon en een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelroutes om iedere boerensloot te kunnen ontdekken. Er gaat eigenlijk niets boven kamperen in Nederland!

Nederland kampeerland

Traditiegetrouw is de Noordzeekust een geliefde vakantieplek. Daar geniet je van gezellige badplaatsen of juist van de rust op de Waddeneilanden of aan de Zeeuwse kust. Vlak achter de kust liggen de duinen, een ideale plek voor lange wandelingen en fietstochten. Maar ook in het binnenland kun je volop genieten van de natuur. De brede natuurstrook die door Gelderland, Overijssel en Drenthe loopt is perfect wandel- en fietsgebied. Van de bossen en heide in en rond Nationaal Park de Hoge Veluwe klopt het hart van iedere natuurliefhebber sneller. Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo of de hunebedden in Drenthe zijn bijzondere plekken.

Heb je meer met leuke havenstadjes en een visje op de markt? Verken dan de omgeving van het IJsselmeer en bezoek Edam, Monnickendam of Volendam. In dezelfde regio ligt ook onze hoofdstad Amsterdam: altijd een leuke bestemming voor en dagtrip of stedentrip. Lukt het jou om een manier te vinden om bezienswaardigheden als het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis te combineren met een tochtje over de Amsterdamse grachten en een biertje in een café in de Jordaan?

Buitenland in eigen land

Het vlakke Nederlandse landschap krijgt ten zuiden van Sittard ineens een andere wending. Niet gek dus, dat je jezelf in het Zuid-Limburgse heuvellandschap ineens in “een stukje buitenland” waant. Geniet van de Franse allure die het landschap met zich meebrengt en sluit de dag af met een drankje op één van de gezellige terrassen in Maastricht of Valkenburg. Iets noordelijker, in Noord-Brabant vind je vele mooie grote natuurgebieden. Wat dacht je van de Drunense Duinen en de Peel?

Altijd iets te doen

Nóg een voordeel van Nederland: er is altijd iets te doen! Welke vakantiebestemming je ook kiest. Van lokale braderieën tot grootschalige feesten, muziekfestivals en evenementen. Kampeer je in juli in de omgeving van Nijmegen, dan staat de hele regio in het teken van de wandelvierdaagse. En dat is inclusief een week lang genieten van de Vierdaagsefeesten in de bruisende Nijmeegse binnenstad.

Waterland

Van zwemmen tot schaatsen en van zeilen tot roeien: Nederlanders hebben iets met het water en dus liggen veel campings hierbij in de buurt. Uiteraard aan de zee, maar ook rondom de plassen en meren in het binnenland. Hierdoor is je vakantie in Nederland bijna altijd te voorzien van waterpret en watersport. En is er geen natuurwater in de buurt, dan neem je op de camping gewoon een duik in het zwembad of kunstmatig aangelegde zwemmeer.

Wat voor een weer is het vandaag?

Een tropische junimaand die wordt afgewisseld door een grijze juli. Of een regenachtig begin van augustus dat wordt opgevolgd door een paar warme nazomerweken tot in september. Als er iets onvoorspelbaar is in Nederland, dan is het wel het weer. Misschien ook wel de reden dat we zo vaak nog een lastminute vakantie boeken naar het buitenland óf juist in eigen land. De reden voor het onvoorspelbare weer, is vooral de ligging aan zee. Hierdoor heeft Nederland een klimaat met milde winters, milde zomers en gedurende het hele jaar kans op neerslag. Een droge zomer is dus geen zekerheid, maar komt wel steeds vaker voor. Toch betekent een kampeervakantie in eigen land toch ook dat je jezelf moet durven overgeven aan de weergoden.

Praktische informatie Nederland

Nederland is een prachtbestemming, met molens, dijken, meren en mooie afwisselende landschappen. Het is bij uitstek een land voor fietsers en wandelaars. Door het hele land zijn talloze routes uitgezet over heide, door bossen en polders vol bloemen en langs historische steden en pittoreske dorpen. Letterlijk overal is wel wat te zien of te beleven. Elke regio heeft zijn eigen bijzondere monumenten en speciale evenementen. Veel musea zijn met hun tijd meegegaan, zodat je op interactieve wijze geniet van een tentoonstelling. Voor kinderen is Nederland een echte topbestemming: het niveau van de attractieparken is enorm hoog. Ook tal van kleinere attracties staan garant voor een geslaagd dagje-uit.
 

Belangrijke informatie voor uw reis in Nederland

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn). Op onverharde wegen is de maximumbreedte 2,20 m.
 • Met een auto-caravancombinatie van meer dan 7 m mag u op autosnelwegen met drie of meer rijstroken uitsluitend de twee meest rechtse rijstroken gebruiken, tenzij u linksaf wilt slaan.
 • Nederlandse campings behoren tot de beste van Europa. De campings zijn goed georganiseerd en er is veel groen. Auto’s staan vaak buiten het kampeerterrein geparkeerd wat de rust op de camping ten goede komt. Voor kinderen is er in de schoolvakanties en weekeinden uitgebreide animatie en de voorzieningen (zoals indoorspeeltuinen en straatvoetbalveldjes) zijn innovatief.
 • Vrij kamperen buiten de campings is slechts in enkele gemeenten toegestaan.
 • ACSI kiest ervoor geen sterren op te nemen bij de campinginformatie van Nederlandse campings. De sterren die u in advertenties ziet, zijn door de campings zelf opgegeven, maar ACSI draagt voor de correctheid van het aantal sterren geen enkele verantwoordelijkheid.
 • Veel Nederlandse campings hanteren zogenaamde gezinstarieven voor 4, 5 of meer personen inclusief elektriciteit. Dit houdt in dat u voor 2 personen vaak hetzelfde bedrag betaalt als voor een heel gezin.
 • Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld toeristenbelasting en milieuheffing kunnen soms hoog uitvallen.
 • U mag niet langs de openbare weg overnachten in uw camper, caravan of auto.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • Bellen of appen op de fiets is verboden.
 • U mag een passagier van 8 jaar of ouder vervoeren op de bagagedrager. Jongere kinderen moeten in een fietszitje zitten.
 • Fietsers mogen met z’n tweeën naast elkaar rijden.

Nederland heeft een uitstekend wegennet dat voor een groot deel bestaat uit snelwegen met minstens 4 rijstroken. Er zijn slechts weinig onverharde (zand)wegen.
Tip! Aan de rand van veel grote Nederlandse steden kunt u handig parkeren op zogenaamde ‘transferia’ (P+R, park & ride) waarvandaan u snel en voordelig naar de binnenstad kunt met het openbaar vervoer.

 • Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker en in tunnels.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven; ontbreken deze, dan heeft verkeer van rechts voorrang.
 • De alcohollimiet is 0,5‰, maar 0,2‰ voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m moeten in een kinderzitje zitten.
 • U mag gebruikmaken van de functie in uw navigatiesoftware die waarschuwt voor flitspalen of trajectcontroles.
 • Winterbanden zijn niet verplicht.
 • Een groene middenstreep geeft aan dat de maximumsnelheid voor personenauto’s op die weg 100 km/h is (voor auto-caravancombinaties 90 km/h en voor campers > 3,5 ton 80 km/h).
 • Fietsers mogen andere voertuigen dan fietsen, rechts inhalen.
 • Een voetgangerslicht dat geel knippert (soms een driehoek met een uitroepteken erin) geeft aan dat voetgangers mogen oversteken als er geen verkeer aankomt.
 • Parkeren is onder andere verboden bij een gele streep langs de kant van de weg.

In Nederland bent u niet verplicht een bepaalde uitrusting in de auto te hebben. U wordt echter aangeraden een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en reservelampen mee te nemen.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h.

Nederland Buiten bebouwde kom Autoweg
Auto 80 100
Met aanhanger 80 90*
Camper < 3,5 ton 80 100
Camper > 3,5 ton 80 80

*Voor aanhangers > 3,5 ton is de maximumsnelheid 80 km/h.

Op de Nederlandse wegen wordt geen tol geheven, wel voor de Westerscheldetunnel (N217) in Zuid-Beveland en de Kiltunnel (N62) bij Dordrecht. Meer informatie: westerscheldetunnel.nl en kiltunnel.nl.

Een groeiend aantal Nederlandse steden heeft een milieuzone, onder meer Amsterdam, Arnhem en Utrecht. De regels verschillen per plaats.

Plaats uw gevarendriehoek op de snelweg minstens 100 m (elders 30 m) achter de auto als de alarmlichten niet werken en de auto een obstakel vormt voor het overige verkeer. Alle inzittenden wordt aangeraden een veiligheidshesje aan te trekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met een Nederlandse pechhulpdienst: +31 88 269 28 88 (ANWB) of +31 20 651 51 15 (Route Mobiel).

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's 

Voorzieningen


 

Wat zijn de 10 best beoordeelde campings in Nederland? 

Welke campings in Nederland zijn populair bij Nederlanders? 

Populaire campings in Nederland: de snelste stijgers 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen