Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

 • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

 • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

 • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Op vakantie op een camping in Roemenië

Kamperen in Roemenië zal u verrassen. In het binnenland vindt u prachtige oude binnenstadjes, imposante kastelen en ruïnes en beschilderde kloosterkerken en aan de Zwarte Zeekust liggen verschillende mondaine badplaatsen. In Roemenië worden de tradities goed in ere gehouden. Tijdens uw kampeervakantie in Roemenië heeft u een grote kans om een folkloristisch festival of feest mee te maken.

Kamperen in Roemenië: het land van Dracula

Breng vanaf uw camping in Roemenië eens een bezoek aan een middeleeuwse stadje in Transsylvanië, dat gesticht is door Duitse kolonisten. De mooiste 'Duitse' stad in Roemenië is zonder twijfel Sibiu met zijn robuuste stadsmuren en torens. Het centrum heeft nog smalle oude straatjes en pleinen met kleurige panden.

Boekarest is een mooie stad om te bezoeken tijdens uw kampeervakantie in Roemenië. Al zijn veel mooie oude gebouwen vervangen door nieuwbouw. Het 'Huis van Ceausescu' herinnert nog aan tijd van de communisten en aan de dictator zelf. Toch zijn er ook prachtige kerken en interessante musea in de Roemeense hoofdstad.

Rondom de campings in Roemenië ontkomt u niet aan het fenomeen Dracula. Veel plaatsen worden in verband gebracht met Dracula, ofwel vorst Vlad Tepes. Zo zou hij in de middeleeuwse stad Sighisoara hebben gewoond. Het verhaal wordt hier in ieder geval nagespeeld. Maar hij zou in de 15e eeuw ook op het kasteel van Bran hebben gewoond.

Belangrijke informatie voor uw reis naar Roemenië

 • Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 m hoog, 2,55 m breed en 18,75 m lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 m lang zijn).
 • Houdt u er rekening mee dat de meeste campings in Roemenië van lagere kwaliteit zijn dan het Europese gemiddelde. In de meeste gevallen is er wel stroom op de camping. Er worden in toenemende mate campings ingericht bij tankstations, restaurants en motels.
 • Vrij kamperen buiten de campings is verboden, hoewel de Roemenen zelf dit verbod vaak negeren.
 • Het inwisselen van gasflessen in Roemenië is slechts zeer beperkt mogelijk. Neem daarom voldoende gas mee.
 • Overnachten langs de openbare weg in caravan, camper of auto is verboden.

Fiets

 • Een fietshelm is niet verplicht.
 • In het donker (en bij slecht zicht) moeten fietsers een veiligheidshesje dragen.
 • Kinderen tot 7 jaar mogen alleen in een fietszitje worden vervoerd.
 • Kinderen tot 14 jaar mogen niet op drukke doorgaande wegen fietsen.
 • Het is verboden om naast elkaar te rijden.

De hoofdwegen in Roemenië verkeren in goede staat, maar de smalle secundaire wegen worden minder goed onderhouden; vaak ontbreekt de wegmarkering. Op het platteland komen ook onverharde wegen voor.
Vergeleken met andere Europese landen vinden er in Roemenië jaarlijks relatief veel ernstige verkeersongelukken plaats; u wordt daarom aangeraden voorzichtig en attent te rijden en rekening te houden met onvoorspelbaar gedrag van andere weggebruikers.
Op plattelandswegen moet u onder andere rekening houden met vee op de weg, paard-en-wagens en voetgangers.
Rijden in het donker over de slecht verlichte wegen wordt sterk afgeraden vanwege de kuilen en gaten in de weg, loslopende dieren en onverlichte weggebruikers.

Bergwegen
Langs bergwegen ontbreken vaak vangrails. Het is extra gevaarlijk om hier te rijden als de wegen nat zijn of met sneeuw of ijzel zijn bedekt.

 • Dimlicht (of dagrijlicht) overdag is op alle wegen buiten de bebouwde kom verplicht.
 • Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang. Trams hebben echter altijd voorrang. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Er geldt voor bestuurders een absoluut alcoholverbod.
 • Bestuurders mogen alleen handsfree bellen.
 • Opgelet! Kinderen tot 12 jaar mogen niet voorin zitten; zij moeten achterin in een kinderzitje zitten als ze kleiner zijn dan 1,50 m.
 • Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld met een bord).
 • Achteruit een weg op rijden vanuit een garage of vanaf een oprit is verboden, tenzij iemand anders u daarbij assisteert.

Opgelet! Het is verplicht 2 gevaren-driehoeken in de auto te hebben. Daarnaast is het verplicht veiligheidshesjes voor alle inzittenden, een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen.

Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/h (tenzij anders aangegeven).

Roemenië Buiten bebouwde kom Autoweg* Autosnelweg
Auto 90 100 130
Met aanhanger 80 90 120
Camper < 3,5 ton 80 90 120
Camper > 3,5 ton 80 90 120

*Autoweg, expresweg en E-weg.
Voor bestuurders die minder dan 1 jaar een rijbewijs hebben, is de maximumsnelheid 20 km lager (binnen de bebouwde kom 10 km lager).

Er wordt op veel Roemeense hoofdwegen tol geheven in de vorm van een soort wegenbelasting die berekend wordt aan de hand van de verblijfsduur en de voertuigcategorie. Betaling kan uitsluitend door registratie van uw persoonsgegevens en kenteken. Dit kan bij postkantoren, tankstations, grenskantoren of online via roviniete.ro (tevens informatie).
Op een aantal bruggen over de Donau moet u ook tol betalen. Tolvignetten voor de bruggen zijn te koop bij de tolpoorten of bij tankstations. Meer informatie: untrr.ro/road-transport-information/bridge-tolls.html.
Er wordt met camera's op kenteken gecontroleerd, wie de tol niet betaalt, riskeert een hoge boete.

Er zijn nog geen milieuzones die van belang zijn voor buitenlandse toeristen.

Plaats twee gevarendriehoeken: de ene 30 m voor uw voertuig en de andere 30 m erachter. Alle inzittenden moeten een veiligheidshesje aantrekken.
Bij pech belt u het alarmnummer van uw pechhulpverzekeraar. U kunt ook bellen met de alarmcentrale van de Roemeense pechhulpdienst (ACR) op +40 21 222 22 22 (of +40 745 382 715 of +40 722 382 715).
Vraag bij zichtbare schade aan de auto om een politierapport; dit moet u op de terugweg bij de grens tonen.
Bij elk verkeersongeluk, ook een kleine aanrijding, bent u verplicht de politie in te lichten.

Alarmnummers:

 • 112: algemeen alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.

Thema's 

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen