Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

  • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Camping Auvergne: kamperen tussen de (uitgedoofde) vulkanen

Altijd al eens willen zeggen dat je tussen de vulkanen gekampeerd hebt? Dat kan na een kampeervakantie in de Auvergne. Laatste uitbarsting was ruim 8000 jaar geleden, maar dat hoeven de thuisblijvers natuurlijk niet weten. Kamperen in de Auvergne is in de eerste plaats kamperen in de natuur, maar met voldoende culturele bezienswaardigheden, van kathedralen, kuuroorden tot moderne stedenbouw.

Het Regionaal Natuurpark van de Vulkanen van de Auvergne

De Auvergne behoort tot het Massif Central. Het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne is het grootste natuurpark van Frankrijk. Het park begint ten westen van Clermont-Ferrand (Puy-de-Dôme) en loopt door tot in de Cantal, tot vlak bij Aurillac. Het bestaat uit vier hoofdgebieden met elk hun eigen soorten vulkanen. Van noord naar zuid de Monts Dôme, de Monts Dore, Le Cézallier en de Monts du Cantal. Het spectaculairste gedeelte zijn de Monts Dôme (of Chaîne des Puys) in de Puy-de-Dôme. Deze bestaan uit maar liefst 80 vulkanen over een afstand van 30 km. Het zijn relatief jonge vulkanen en de meeste hebben dan ook nog hun typerende kegel of een krater. De hoogste, de Puy de Dôme, is 1465 m hoog, maar heeft helaas geen krater. De meeste andere wel, bijv. de Puy Pariou en de Puy de Côme. De lavastromen damden rivieren af en hebben gezorgd voor het Lac d'Aydat en het Lac Chambon. Midden in het gebied, ter hoogte van Clermont-Ferrand ligt het themapark Vulcania, waar je alles te weten kunt komen over vulkanisme.

’Gewone’ bergen en rivierkloven

Wat gewonere bergen zijn te vinden in het natuurpark Parc naturel régional Livradois-Forez (voornamelijk in de Puy-de-Dome) ten zuidoosten van Clermont-Ferrand. Het hoogste punt is de Pierre-sur-Haute (1634 m). Een stuk dieper zijn de gorges van de Loire in de Haute-Loire. De belangrijkste rivier van de Auvergne is de Allier, een zijrivier van de Loire met grotendeels nog een ongerept karakter.

Bijzondere steden

Le Puy-en-Velay (Haute-Loire) is wel een heel bijzondere stad. In het centrum staan steile vulkanische rotsen waar kapelletjes of heiligenbeelden neergezet zijn. Het centrum bestaat verder uit smalle straatje en een kathedraal met klooster uit de 12de eeuw. Clermont-Ferrand ligt in een brede vlakte, de Limagne. Het is de enige stad van de regio met een grootsteeds karakter. Er is natuurlijk een bezienswaardige kathedraal, de Notre-Dame-de-l’Assomption, een bijzondere Romaanse kerk, de Basilique de Notre-Dame-du-Port. De liefhebbers van de Romeinse tijd komen aan hun trekken in het Musée Bargoin en kunnen op het Place du Jaude het beeld bewonderen van Vercingetorix, dé grote tegenstander van Caesar, van dezelfde maker als die van het Vrijheidsbeeld.

(Vergane) glorie van de kuuroorden

Vulkanisme zorgt ook voor warmwaterbronnen en dus voor kuuroorden. Vichy (Allier) is wel het bekendste: hier zat in WO2 de regering van het deel van Frankrijk dat niet bezet was door de Duitsers en het is nog steeds een toonbeeld van een 19de-eeuws kuuroord met chique villa’s, een casino, luxehotels en thermengebouwen. Perfect voor een heerlijk dagje wellness. Chaudes-Aigues (Cantal) heeft de warmste bronnen van Europa. Gelukkig is het water al wat afgekoeld als het in de plaatselijke termen aankomt!

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen