Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

  • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Les Hauts-de-France: kamperen bij zee en historische steden

Les Hauts-de-France hoorde tot de 17e eeuw grotendeels tot de Nederlanden. Dat kun je op veel plekken nog zien aan de architectuur, de plaatsnamen en de gewoontes. De eindeloze stranden, natuurgebieden, maar zeker ook de historische steden maken van Les Hauts-de-France een veelzijdige kampeerbestemming die bovendien heel dichtbij ligt.

Gemeenschappelijke geschiedenis met Nederland en België

Tot de opstand tegen de Spanjaarden aan het eind van de 16e eeuw hoorde Les Hauts-de-France grotendeels tot de Nederlanden. In Arras (Picardië) werd in 1579 de ‘Unie van Atrecht’ gesloten tussen de Franstalige delen van de Nederlanden. Het centrum van Arras doet desondanks eerder Vlaams aan dan Frans met z’n belfort en de gevels rond de Place des Héros.

De streek tussen Duinkerke en Lille (Rijsel) is ook qua taal van oorsprong Vlaams. Hier liggen historische grachtenstadjes, zoals Gravelines (Grevelingen) en Bergues (Sint-Winoksbergen). De Noordmeulen bij Hondschoote is waarschijnlijk de oudste molen van Europa: uit 1127. De regio Les Hauts-de-France is de samenvoeging van Nord-Pas-de-Calais en Picardië.

Nog veel meer stedenschoon en andere bezienswaardigheden

De agglomeratie Lille (Rijsel) is vierde van Frankrijk. Dat betekent een enorm aanbod van winkels, musea en horeca. In Lens (Pas-de-Calais) staat een dependance van het Parijse Louvre (grotendeels gratis), met een wisselende collectie kunstvoorwerpen van de afgelopen 3000 jaar, van het Midden-Oosten tot West-Europa. Amiens (Somme) heeft de grootste kathedraal van Frankrijk. Laon (Aisne) heeft nog delen van de stadsmuur, een citadel en een beroemde kathedraal met een immens roosvenster.

Beauvais (Oise) was bekend om de wandtapijten die er geknoopt werden. Compiègne heeft een koninklijk kasteel, nu museum, gebouwd voor Lodewijk XV en later ook in gebruik bij Napoleon I en III. In het bos van Compiègne werd in een treinwagon in 1918 door de Duitsers de wapenstilstand getekend en liet Hitler in 1940 de Fransen hun overgave tekenen.

Nog verder naar het zuiden kun je nog verder de geschiedenis in, naar het Parc Astérix, een pretpark geïnspireerd op de beroemde striphelden Asterix en Obelix. De grotere plaatsen in de Oise hebben snelle treinverbindingen met het centrum van Parijs. Vanaf de camping een dagje Parijs ligt dus voor de hand.

De natuur en stranden van Les Hauts-de-France

De kust van Les Hauts-de-France heet de Opaalkust, de Côte Opale. Van de Belgische grens tot Calais bestaat de kust uit zandstranden en duinen. Dan begint het gebied van de witte krijtrotswanden met kiezelstranden, dat doorloopt tot Boulogne-sur-Mer (Pas-de-Calais). Verder naar het zuiden liggen eindeloze stranden met duinen. Dit gaat door het belangrijkste natuurgebied van de regio, de Baai van de Somme, een waddengebied. Havens zijn er van groot, bijv. Calais en Duinkerke, tot klein, zoals Saint-Valéry-sur-Somme. Genoeg voor heel gevarieerde kampeervakanties.

Het klimaat van Les Hauts-de-France

Het klimaat van Les Hauts-de-France lijkt op dat van Nederland en Vlaanderen, maar dan net wat warmer. Het vriest er zelden, de lente begint vroeg en het wordt in de zomer zelden echt heet.

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen