Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 30 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Veilig en eenvoudig te boeken Kampeerplaatsen én huuraccommodaties

  • Ruim 200 filtermogelijkheden Meer dan 100.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in Le Grand-Est: natuur en leuke steden niet heel ver van huis

Het noordoosten van Frankrijk is een aantrekkelijke kampeerbestemming vanwege de combinatie van cultuur en natuur. Zo zijn er in Le Grand-Est interessante steden zoals Straatsburg, Colmar, Metz, Nancy en Verdun, maar ook de heuvels, bergen en bossen van de Franse Ardennen en de Vogezen. En dat niet te ver van Nederland en België.

Verschillende geschiedenissen

Champagne-Ardenne is altijd al Frans geweest. Zelfs de Franse koningen liggen er begraven, in Reims (Marne) en Charles de Gaule bracht er de laatst jaren van zijn leven door in Colombey-les-Deux-Églises (Haute-Marne). Lotharingen was lang zelfstandig. Nancy (Meurthe-et-Moselle) dankt een imposant deel van zijn centrum aan een afgezette Poolse koning, die tot koning van Lotharingen was uitgeroepen.

Een deel van Lotharingen, de Moselle, is net als de Elzas eeuwenlang een betwist gebied geweest. De menging van Duitse en Franse cultuur maakt dat er extra veel te zien is. De laatste Duitse keizer Wilhelm II verbouwde er een vervallen kasteel in de Elzas, het Château du Haut-Koeningsbourg, tot een imposante middeleeuwse burcht. Sedan (Ardennes) is het symbool van de Franse nederlaag tegen de Duitsers in 1871 en Verdun (Meuse) staat voor de verschrikkingen van WOI.

Natuur, industrie, natuur, industrie

Le Grand-Est kent streken waar de natuur overheerst en streken waar de mens met z’n activiteiten overheerst. In het westen begint het groene heuvelland van de Franse Ardennen en de Champagne. Een groot deel van Lotharingen, tussen Luxemburg en Nancy, is erg industrieel, vooral rond de snelweg A31. Ten oosten ervan beginnen de Vogezen, een middelgebergte dat heel populair is bij sportieve kampeerders. Je kunt er wandelen, klimmen, mountainbiken of zwemmen in de vele meren, zoals bij Gérardmer. Dan komt de vlakte van de Elzas, die tamelijk dichtbevolkt is, economisch heel sterk, met perfect onderhouden levendige steden en een prachtig platteland.

Ook voor stedentripjes

Omdat Le Grand-Est zo lekker dichtbij is en er heel interessante steden zijn, is een stedentripje naar Verdun (loopgravenoorlog van 1916), Metz (grootse Duitse architectuur van na 1871 plus nevenvestiging van het Parijse Centre Pompidou), Nancy (dé Art Nouveaustad van Frankrijk), Straatsburg (perfect bewaard gebleven centrum met vakwerkhuizen, na 1871 gebouwde Duitse wijk, musea, Europees Parlement) of Colmar (historisch centrum vol vakwerkhuizen, het Musée des Unterlinden).

Om alles te weten te komen over champagne kun je het beste naar Reims, Épernay (Marne) en Troyes (Aube) gaan. Die steden zijn trouwens ook interessant als je niet alleen voor de bubbels gaat. Het leuke is dat in en bij al die steden goede campings liggen. Als je alle cultuur zat bent, kun je ook met het hele gezin naar het pretpark Walygator Parc bij Metz.

Het klimaat van Noordoost-Frankrijk

Le Grand-Est heeft een klimaat waar regelmatig regen valt, maar waarbij het in het oosten, de Elzas relatief droog is. Het is een semi-landklimaat met strenge winters, vooral in de Vogezen.

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen