Ga naar de homepage

Legenda

Laden

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • 9900 campings jaarlijks geïnspecteerd Betrouwbare campinginformatie

  • Zoek op meer dan 200 voorzieningen Altijd een camping die bij u past

  • Betrouwbare beoordelingen 130.000 beoordelingen door kampeerders

Beoordelingen Zeeland

Ben je benieuwd wat anderen vonden van hun vakantiebestemming? Lees dan hieronder de beoordelingen van andere kampeerders over deze regio. Zeeland

Olivier

Leuke fietsregio!

Els

Heerlijk rust en heel dicht bij het strand en de zee.

Geert van der Werf

Als je er nog nooit geweest bent is het een prachtige omgeving om te ondernemen en langs de stadjes en dorpjes te reizen om te zien wat het na die verschrikkelijke overstroming is geworden en overgebleven is

Kamperen in waterrijk Zeeland

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust ...

Zeeland, een stuk land dat letterlijk in de (Noord)zee ligt, heeft de kampeerder veel te bieden. Het is een van de meest authentieke kustprovincies van Nederland met brede stranden, polders, dijken, en historische steden en dorpen. De Noordzee, het eilandenrijk en de beschermende Deltawerken maken de provincie uniek. De Zeeuwse kunst, cultuur en tradities zijn nauw verbonden met het water. Dit is niet zo vreemd, want waar je ook bent in Zeeland, de zee is nooit ver weg.

Een authentieke Nederlandse kustprovincie

Zeeland is een authentieke kustprovincie in het zuiden van Nederland. Langs de Zeeuwse kust liggen brede stranden die afgebakend zijn door een begroeide duinenrij. Aan de kust, die door de vele eilanden zo’n 650 kilometer lang is, liggen gezellige badplaatsen. De viswateren, de Noordzee en de beschermende Deltawerken maken het landschap extra interessant. Achter de duinen en dijken ligt een gevarieerd landschap met fruitboomgaarden, bosrijke gebieden, korenvelden en authentieke steden en dorpen. De historische architectuur geeft de plaatsen hun charme en de leuke winkels, (Michelin)restaurants en cafés zorgen voor gezelligheid. En de zee is nooit ver weg, want geen enkele Zeeuwse plaats ligt meer dan zeventien kilometer van de kust.

Zeeuwse traditie en historie

Het bijzondere landschap van Zeeland is ontstaan omdat de Schelde en de Maas de zandvlakten in verschillende eilanden verdeelden. Ongeveer vijftienduizend jaar geleden vestigden zich hier de eerste mensen in dit gebied. Door de eeuwen heen hebben de Zeeuwen zich het leven in dit eilandenrijk eigen gemaakt. Dit zie je terug in de vele forten, havens en historische steden zoals Goes en Middelburg. De hoofdstad van Zeeland is een monumentale havenstad met veel historische gebouwen. In de zestiende en zeventiende eeuw speelde het een belangrijke rol in de Lage Landen. Kenmerkend voor Middelburg is de abdij met zijn hoge toren van ruim negentig meter, de Lange Jan. Wanneer je de 207 treden trotseert, heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. Een ander opvallend bouwwerk is het Stadhuis van Middelburg. In 1940 werd door bombardementen een groot deel van het gebouw verwoest, maar na een lange periode van renovaties is het weer volledig hersteld in zijn laatgotische glorie.

Net als in Middelburg is het stadhuis van Goes opgetrokken in de gotische stijl. Dit gebouw ligt aan het kloppende hart van de binnenstad: de Grote Markt. Het gezellige plein is tegenwoordig het decor van grote culturele evenementen, maar door de eeuwen heen werd hier geschiedenis geschreven. Van het bejubelen van gravin Jacoba van Beieren tot aan de mars van Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog; het vond hier allemaal plaats. Een goede manier om de historie van Goes te ervaren is tijdens een gratis stadsrondleiding. Een ervaren gids leidt je door de binnenstad, door de stadshaven en langs historische monumenten. Naast historische bouwwerken zoals het Stadhuis en de Grote of Maria Magdalenakerk bevat Goes veel winkels. Vaak zijn deze gevestigd in mooie historische panden in het gebied grenzend aan de Grote Markt.

Naast historische steden kent Zeeland ook oude dorpen. Ze danken hun bestaan vaak aan de nabijheid van water en de handel die hierdoor kon worden bedreven. Een van de mooiste dorpjes van Zeeland is het Zuid-Bevelandse Nisse. Van oorsprong is het een kerkringdorp, maar langzaamaan breidde het zich uit. Om de kerk kwam een dorpsplein en om het plein werden woningen gebouwd. Het oudste gedeelte van het dorp is het kasteelterrein waar ooit het 17e-eeuwse kasteel prijkte. Tegenwoordig herinneren kasteelruïnes nog aan deze tijd. Nisse wordt omringd door de bloemendijken die het mooist zijn rond het voorjaar. Naast Nisse zijn er natuurlijk nog veel meer pittoreske Zeeuwse dorpjes. Deze bezoek je tijdens een mooie zonnige dag het beste met de fiets.

In welke plaats je ook bent in Zeeland, overal kun je van de zilte keuken genieten. Zeeland heeft per inwoner de meeste Michelinsterren-restaurants van Nederland. Alleen restaurants die uitblinken door een zeer goede keuken en correcte bediening ontvangen een Michelinster, wat veel belooft voor het menu. Dit vervullen Zeeuwse chefs met een zilte keuken, gedicteerd door de seizoenen en het getij. De lokale ingrediënten, van kreeft tot mosselen, komen allemaal vers uit de zee. De keuken is een trots van de Zeeuwen en dat is merkbaar op feestdagen, braderieën en festivals. Niet is zo kenmerken voor Zeeland als de mossel. In juli kun je zelfs drie dagen lang genieten van deze typisch Zeeuwse lekkernij tijdens het Mosselfeest in Middelburg. Ook maak je van dichtbij mee hoe de Zeeuwse boterbabbelaar wordt gemaakt. Dit zoete snoepje is een welkome afwisseling in de zilte keuken.

Naast genieten van de zilte keuken kun je tijdens allerlei evenementen de Zeeuwse tradities meemaken. Zo lopen de Zeeuwen in authentieke klederdracht die je misschien wel kent van de reclames van het bekende margarinemerk Zeeuws Meisje of op de blikken van de Zeeuwse boterbabbelaars. In de zomerperiode wordt er op diverse braderieën ringsteken beoefend. Ringwedstrijden zijn een stuk levend folklore, maar worden vanzelfsprekend niet meer beoefend zoals men dat vroeger deed. In de middeleeuwen streden edelen namelijk tegen elkaar door de ander van het paard te steken. Ze werden beschermd door een harnas en schild, maar dit was verre van risicoloos. Tegenwoordig is het doel van ringwedstrijden om vanaf een ongezadeld paard zo veel mogelijk ringen aan de lans te rijgen. Minder gevaarlijk, maar net zo spannend om te zien. Vooral wanneer er stevige Belgische paarden worden ingezet.

De (natte) Zeeuwse natuur

Het natuurrijke Zeeland nodigt uit om veel in de buitenlucht te zijn. Een wandeling over het strand met de wind in de haren zal iedereen goed doen. De uitgestrekte kusten en brede stranden van Zeeland zijn hier prima geschikt voor. En in de Zeeuwse wateren zul je tijdens een strandwandeling regelmatig een kopje boven het water zien uitsteken van beschermde diersoorten als de zeehond of de bruinvis. Je kunt de dieren vanaf de kust al zien, maar een echt bijzondere ervaring is de zeehondensafari. Tijdens deze een safari krijg je de zeehonden van dichtbij te zien, bijvoorbeeld wanneer ze heerlijk liggen te zonnen op de zandbanken. Ook is het een interessante rondvaart door de wateren van het eilandenrijk. Een van de beste plekken om zeehonden te spotten is in de Oosterschelde. Een rondvaart door deze wateren biedt uitzicht op de langste brug van Nederland: de Zeelandbrug. Deze brug overspant de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat.

Naast natte natuur heeft Zeeland ook genoeg te bieden op het droge. Tijdens een begeleide wandeling door het Verdronken Land van Saeftinghe leer je meer over de natuur van de provincie. De boswachter of gids kan je alles vertellen over de flora en fauna die je onderweg tegenkomt. Ook kun je damherten gaan spotten in het bos van Schouwen-Duiveland. De indrukwekkende dieren zijn moeilijk te vinden, maar met behulp van een deskundige wordt het een eitje. Een bijzonder natuurgebied is ook Het Zwin, dat op de rand van water en land ‘leeft’ aan de Noordzee. Rond het begin van onze jaartelling drong de zee ver het land binnen. Het resultaat was een binnenzee met talloze geulen en kreken. Vroeger was het een belangrijke vaarweg, tegenwoordig een verzandde vaargeul met een dynamische natuur. De duinen, polders, weides en schorren zorgen voor een afwisselend landschap waarin zeldzame planten als zomerbitterling en goudhaver leven.

De natuur van Zeeland verdient veel aandacht tijdens een kampeervakantie, maar de Zeeuwse cultuur net zo goed. Kunst en cultuur zijn hier vaak verbonden met water. Tijdens Film by the Sea kun je bijvoorbeeld genieten van film en literatuur tegen een achtergrond van zee en strand. Ook bij Concert at Sea, een tweedaags muziekfestival, speelt de zee een belangrijke rol. Het Zeeland Nazomerfestival maakt ook gebruik van de natuurlijke omgeving. De locatie van het theater is ieder jaar anders. Van de duinen tot aan in de polder, iedere mooie omgeving van Zeeland wordt benut. De schoonheid van het Zeeuwse landschap is ook een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Landschapschilderijen sieren musea, buitenkunst vind je in heel Zeeland en Domburg staat bekend als kunstdorp. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde het zich tot een kunstenaarskolonie. Bekende schilders als Piet Mondriaan lieten zich hier inspireren door de unieke omgeving. Ieder jaar in mei wordt de Schildersweek gehouden waar je prachtige kunstwerken kunt bewonderen.

Kamperen in een land vol water

Kamperen in Zeeland staat garant voor heel wat waterpret. De campings in Zeeland liggen namelijk vrijwel altijd in de buurt van water. De stranden trekken jaarlijks bezoekers uit zowel het binnen- als het buitenland. In de zomermaanden kun je genieten van de vele zonne-uren die Zeeland te bieden heeft en in de koelere maanden kun je er fijn uitwaaien. Op de campings aan de Cadzandse kust kun je bijvoorbeeld heerlijk de zilte zeelucht opsnuiven. Ook leiden fietsroutes nabij de campings langs het eerdergenoemde natuurgebied ‘Het Zwin’. Aan gezellige badplaatsen ook geen gebrek in Zeeland. Zo is Renesse voor veel kampeerders een populaire vakantiebestemming met genoeg vermaak voor jong en oud.

Natuurlijk hoef je niet aan zee te verblijven om van waterrijk Zeeland te genieten. Diverse campings liggen aan meren of recreatieplassen zoals het Veerse meer in Noord-Beveland. Rondom het meer liggen gezellige Zeeuwse dorpjes met leuke winkels. Het meer zelf biedt alles wat de waterfanaat zich wenst. Zo is het ideaal voor windsurfers, roeiers, zwemmers en andere watersporters. Ook kun je een bootje huren en naar een van de onbewoonde eilandjes in het meer varen. Deze eilandjes, met intrigerende namen als Aardbeieneiland, Mosselplaat, Haringvreter en Arneplaat, zijn allemaal vrij toegankelijk voor recreatie.

Goed om te weten

Zeeland kun je natuurlijk te voet of op de fiets ontdekken, maar zeker ook met de auto of de boot. Let er wel op dat wanneer je je wagen aan de waterkant parkeert, het belangrijk ia om het springtij in de gaten te houden. Het verschil tussen hoog- en laagwaterstand is in Zeeland namelijk het grootst van alle Nederlandse provincies. Voordat je de deur uitgaat, is het handig om te weten dat je nabij de meeste stranden (en plaatsen en toeristische attractie) betaald parkeert.

Een kampeervakantie in het Zeeuwse landschap

Kamperen in Zeeland betekent kamperen in een authentieke kustprovincie met dijken, brede stranden, polders en een uitgestrekte kust. In de provincie waar water nooit ver weg is, hebben de inwoners hun leven hierop aangepast. De Deltawerken beschermen het Zeeuwse landschap. De zee is ook een herkenbaar thema in de kunst, cultuur en tradities van de provincie. In de zilte keuken van Zeeland komt alles vers uit de zee. Op het bijzondere Mosselfeest smul je van deze Zeeuwse lekkernij. Een andere ervaring die je eigenlijk niet mag missen, is de zeehondensafari. Je krijgt de dieren van dichtbij te zien terwijl je geniet van een mooie rondvaart over de Noordzee. In de provincie waar de zee nooit ver weg is, liggen de campings ook veelal aan het water. Ze hebben een ideale ligging aan de kust, aan meren of aan recreatieplassen. Ben je op zoek naar een camping aan het water of juist wat verder in het binnenland van Zeeland? Verken onze campings met de vakantiethema’s bovenaan op deze pagina.

Top 5 activiteiten in Zeeland

  1. Zeehonden spotten tijdens een zeehondensafari
  2. Beklimming van de indrukwekkende Deltawerken
  3. Leren over de geschiedenis van Zeeland in het Watersnoodmuseum
  4. Shopfanaat? Ga een dagje winkelen in het Zeeuws-Vlaamse Sluis
  5. Bewandel het Stiltepad langs dorpjes en kleine stadjes. Een culturele traditie in Zeeland!

Als gevolg van het coronavirus kunnen openingsdata van campings op onze website niet helemaal juist zijn. Meer nieuws over kamperen in Corona-tijd >