De smaak van de zonnige Provence

november, 15 2021

De Provence zit vol met culinaire verrassingen. Zo is deze streek naast een zonnige kampeerbestemming ook een plek waar je volop kunt genieten van de Franse keukenliefde. De Provence is rijk aan heerlijke seizoensgebonden en lokale producten. Voor deze Provençaalse specialiteiten zou je het liefst vandaag nog naar een camping in Frankrijk afreizen!

Witte noga uit Montélimar

Witte noga komt uit het noorden van de Provence. Met name in Montélimar wordt dit snoepgoed nog steeds volgens het eeuwenoude originele recept gemaakt. Je kunt er ook bijna niet omheen. De heerlijke geur zweeft door de straten en in alle etalages wordt deze Provençaalse lekkernij op een creatieve manier tentoongesteld. Een reis naar Montélimar is dan ook zeker de moeite waard om deze unieke ‘Nougat de Montélimar’ te proeven.

Noga uit Montelimar

Noga uit Montélimar is een dessert dat in de Provence traditioneel met kerst op tafel komt.

Onovertroffen Cassis

Deze zwartebessenlikeur uit Duitsland ken je waarschijnlijk al. Maar veel mensen weten niet dat deze lekkere drank oorspronkelijk uit de Provence komt. Cassis wordt gemaakt van zwarte bessen en is een onmisbaar ingrediënt geworden in vele populaire cocktails. En wat veel mensen ook niet weten is dat het maken van cassis veel tijd kost. Dit komt doordat de vruchten maar één dag na het rijpen hun volle aroma behouden. Ze moeten dus op die dag worden geoogst en verwerkt. Hoe beter dit gebeurt, hoe intenser de kleur en de smaak van de likeur, en in dit opzicht blijft de cassis uit de Provence onovertroffen.

Pastis in de zon

Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een zonnige warme dag. Zoals de locals zelf zeggen: ‘Pastis par ciel bleu, pastis délicieux’ (onder de blauwe hemel smaakt pastis nóg lekkerder). Als kind was ik al onder de indruk van dit troebele vakantiedrankje van mijn vader. Inmiddels hoort voor mij het bestellen van dit drankje – alleen al voor de nostalgie – bij iedere kampeervakantie in Zuid-Frankrijk. Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, met een alcoholpercentage tussen de 40% en 45%. Dit drankje wordt aangelengd met water, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.

Provençaals aperitief: Pastis

‘Pastis par ciel bleu, pastis délicieux’ (onder de blauwe hemel smaakt pastis nóg lekkerder).

Traditionele ratatouille

Sinds de gelijknamige film weet iedereen wat ratatouille is en hoe het woord wordt uitgesproken. De traditionele groentestoof wordt tegenwoordig gezien als een gerecht uit Frankrijk. Strikt genomen is Ratatouille afkomstig uit de Provence. Hier was het ooit een gerecht onder armere mensen, samengesteld uit groenten die nog in huis waren. Tegenwoordig bestaat ratatouille in vele varianten met verschillende groenten en kruidenmengsels. Waar je dit Provençaalse gerecht ook bestelt, het zal elke keer weer anders smaken.

Smaakvolle bouillabaisse

Naast ratatouille is er nog een andere specialiteit die ‘het gerecht’ van de Provence zou kunnen worden genoemd. Bouillabaisse is een vissoep met groenten en kruiden die traditioneel ook gemaakt werd met groenten die overbleven. Het kwam vooral op tafel bij gezinnen die van de visserij leefden. Vandaag de dag wordt bouillabaisse gezien als een Provençaalse specialiteit, maar ze wordt nog steeds gemaakt van veel verschillende soorten vis en groenten. De kok geniet een zekere mate van creatieve vrijheid. Maar er is één ding dat nooit mag ontbreken, namelijk de Provençaalse kruiden.

Bouillabaisse

Geen bouillabaisse zonder Provençaalse kruiden.

Herbes de Provence

Kruiden zijn dé specialiteit van de Provence. Ook in de Nederlandse supermarkten vind je de smaak van het zonnige zuiden van Frankrijk in een potje vol Provençaalse kruiden. De belangrijkste ingrediënten zijn rozemarijn, oregano en tijm. Vaak worden er ook andere kruiden, zoals bonenkruid, toegevoegd. In totaal groeien er in de Franse regio veel meer dan zeshonderd kruiden, die een belangrijke rol spelen in de keuken. Wellicht smaakt alleen daarom al alles in de Provence dubbel zo goed.

Heb jij al trek gekregen? Er is nog veel meer lekkers uit de Provence! Truffels, amandelsnoepgoed, gekonfijt fruit, olijfolie, olijvenpaté en natuurlijk overheerlijke wijnen behoren ook tot de typische delicatessen van de Provence die je zeker moet proberen als je op een camping in de Provence bent. Voor welke Provençaalse lekkernij mogen ze jou wakker maken? Laat het ons weten in een reactie!

Kamperen in de Provence? Bekijk alle door ACSI geïnspecteerde campings in de Provence!

Lees ons blog Bon appétit: 5 lokale lekkernijen uit Frankrijk voor meer Franse keukenliefde.

  • Auteur: Laura Mestrum
  • Van jongs af aan hou ik van kamperen. Vroeger met het gezin in een tent in Frankrijk of Kroatië en tegenwoordig in alle soorten en maten. In eigen land, op vele plekken in Europa en aan de andere kant van de wereld. Ik ben een buitenmens en stilzitten is niets voor mij. Als ik na een lange wandeling of een uitstapje weer terugkom op de camping, ga ik vaak nog voor een potje badminton, jeu de boules of tafeltennis.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Confidental Infomation