Vroegboeken of kamperen op de bonnefooi?

14 januari, 2022

Zoveel kampeerders, zoveel stijlen. De een reserveert direct na een fijne vakantie een plekje voor het volgende jaar terwijl de ander niets plant en een paar weken op de bonnefooi rondtrekt. En dat is helemaal prima. Twijfel jij nog tussen de zekerheid van vroegboeken of de vrijheid van een spontane kampeervakantie? We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Waarom je moet vroegboeken

Wil je in het hoogseizoen op vakantie met het hele gezin? En dan ook nog naar een geliefde camping? Dan doe je er goed aan om op tijd te boeken. Simpelweg omdat anderen dat ook doen en deze campings snel vol zitten. Dat geldt voor de zomermaanden juli en augustus, maar ook voor populaire vakantieperiodes zoals de meivakantie en Pinksteren. Hierbij denk je misschien vooral aan de grote familiecampings met zwemparadijzen, speeltuinen of privé-sanitair. Maar voor wie graag in de zomer met de kinderen naar die supercharmante minicamping wil, doet er slim aan ook op tijd een plekje te reserveren.

Zwemparadijs

Campings met een mooi zwembad zijn geliefd in het hoogseizoen.

Ga je liever op pad in het laagseizoen? Dan kun je meestal wel wat rustiger aandoen met boeken. Maar wil je voordelig kamperen met CampingCard ACSI? Dan is het wel weer raadzaam om op tijd te boeken. Sommige campings stellen een beperkt aantal plaatsen beschikbaar met deze kortingskaart, waardoor je ook in het laagseizoen soms naast een plaatsje kan grijpen.

Verover alvast een mooi plekje

Wil je een langer verblijf op een ruime plek in de schaduw, of juist in de zon, met mooi uitzicht, dicht bij het zwembad of juist zo ver mogelijk van de speeltuin? Dat zijn allemaal redenen om op tijd jouw plekje op de camping te boeken. Vergeet daarbij niet je wensen door te geven aan de campingmedewerker als je je kampeerplaats of accommodatie reserveert.

In sommige populaire regio’s kom je bijna niet uit onder een vroege reservering voor het hoogseizoen. Denk aan Istrië, het Gardameer, of zelfs onze eigen Waddeneilanden. Zeker als je graag direct aan het water kampeert. Hoewel je ook altijd kunt gokken op een lastminute of een vrij plekje op een kleine camping wat verder in het binnenland.

Wandelen camping

Stippel alvast een paar leuke wandelroutes uit.

Geboekt? Het plannen kan beginnen! Bekijk alvast welke activiteiten er allemaal zijn op de camping en in de omgeving. Wat zijn de leuke stranden, stadjes, bezienswaardigheden, musea en restaurantjes in de buurt? Veel informatie vind je op de campingwebsites, bij de campingreviews, of op reisblogs. Of koop alvast een wandel- of fietskaart van de regio en selecteer wat mooie routes.

Vroegboeken geeft rust

Kampeerders willen steeds vaker zeker zijn van een plekje op hun favoriete bestemmingen, en boeken extra vroeg vergeleken met eerdere jaren. Let bij het reserveren even goed op de annuleringsvoorwaarden van de camping. De meeste campings houden inmiddels goed rekening met mogelijke annuleringen vanwege de coronacrisis.

Een goed alternatief is je kampeerplaats of accommodatie te boeken via een boekingssite. 

Waarom je niet moet vroegboeken

Hoewel de annuleringsvoorwaarden over het algemeen gunstiger zijn dan voor de coronacrisis, geldt nog steeds dat je je vakantie in principe vastlegt als je vroegboekt. Als je een plekje reserveert voor drie weken in juli op een camping in de Ardèche, is het lastig om spontaan een ander plan te trekken. Bevalt de camping niet goed, of valt het weer tegen, dan is de kans groot dat je er het beste van moet maken.

Bonustip: bevalt de kampeerplaats niet of loop je tegen een ander praktisch probleem aan op de camping? Probeer dit dan eerst op te lossen met het personeel of de campinghouder. Veel campingeigenaren denken graag met je mee.

Camping receptie

Is er iets wat je dwarszit, geef dit dat gerust aan bij de receptie.

Is kamperen voor jou vrijheid, je neus achterna zwerven en onverwachte ontdekkingen doen? Dan is vroegboeken waarschijnlijk niet jouw ding.

Op de bonnefooi kamperen, de voordelen

Kamperen op de bonnefooi geeft een groot gevoel van vrijheid. Je bepaalt zelf hoe lang je op een dag rijdt, waar je overnacht en hoe lang je blijft. Zo reis je makkelijk het mooie weer of zelfs die nieuwe vakantievrienden achterna.

Je bepaalt zelf hoe vrij je het maakt. Je kunt er voor kiezen om sommige overnachtingen al wel vooraf te boeken en tussendoor te kijken hoe de vakantie loopt. Het kan wat rust geven om te weten dat je niet naast de snelweg hoeft te overnachten. Boeken kan dan ook handig zijn als je bij een populaire plaats of toeristische plek wilt kamperen en je zeker wil zijn van je plekje.

Camper spontaan

Geen zin om nog verder te rijden maar wel om een kampvuurtje te maken? Dat kan prima.

Bevalt de camping? Dan kun je vaak spontaan wel wat extra overnachtingen bijboeken, zeker in het laagseizoen. Met een beetje geluk promoveer je meteen naar een betere kampeerplek. Is het toch niet jouw ideale stekkie? Dan is het maar voor een nachtje en reis je gewoon weer door. Je ontdekt hierdoor soms de plekken net buiten de gebaande paden. Dat kan mooie ervaringen en ontmoetingen opleveren.

Gebruik een campingapp

Mobieltjes, smartphones en campingapps hebben het kamperen op de bonnefooi een stuk gemakkelijker gemaakt. Heb je genoeg gereden voor die dag en zoek je een camping in de buurt? Met een campingapp zie je snel het aanbod in de omgeving. En met een druk op de knop bel je de camping. Laat je beste Frans, Spaans of Duits wat te wensen over? Met een vertaalapp kom je een heel eind.


Camping zoeken app

Twijfel je of kamperen op de bonnefooi iets voor jou is? Lees dan de ervaringsverhalen van tentkampeerder Tom en camperaars Michèle en Sanne.

Op de bonnefooi kamperen, de nadelen

In het hoogseizoen kan het lastig zijn een plekje te vinden op populaire campings of in geliefde kampeerregio’s. Dat geldt soms zelfs voor de plekken met CampingCard ACSI-korting in het laagseizoen. Een plekje voor een kleine tent of camper voor een nachtje is vaak wel te vinden. Maar als het druk is, zijn dat niet altijd de beste plekken.

Op de bonnefooi kamperen met kinderen? Dat kan best als alle gezinsleden daar goed op ingesteld zijn en ontspannen mee omgaan. Wel kan het voor de kinderen wel eens jammer zijn om weer afscheid te nemen van de vakantievriendjes die ze net gemaakt hebben.

Tent mooie plek
Ontdek spontaan de mooiste kampeerplekken.

Vroegboekkorting of lastminute-korting?

Ben je nu voordeliger uit als je al vroeg in het jaar gebruikmaakt van een aanbieding, of de meest gunstige plaats op een camping reserveert? Of neem je de gok om te wachten op een lastminute-aanbieding voor een zonnige vakantiebestemming. Het definitieve antwoord kunnen we je niet geven én je moet bovendien ook een beetje geluk hebben. Kies daarom vooral de deal die bij jouw vakantiestijl en budget past en geniet van je kampeervakantie.

Hoe kampeer jij het liefst?

Plan jij het liefst je vakantie vooraf of kies je juist op het laatste moment je bestemming? Of combineer je beide kampeerstijlen? We zijn benieuwd naar je reactie en tips!

  • Auteur: Marieke
  • Kamperen is mij met de paplepel ingegoten. De tent werd ieder jaar opgezet op de mooiste plekjes in Nederland en België. Ik hou vooral van actieve en ontspannen vakanties in de natuur. Het liefst vanaf een camping aan een meertje of rivier met uitzicht op de bergen. Een dagje stad hoort er voor mij ook altijd bij op vakantie.

    1 Reactie

  1. In Scandinavië reizen wij altijd op de bonnefooi. Een plekje op een camping of een stuga (klein vakantiehuisje) is vaak wel te vinden. Zo niet? Dan is wildkamperen daar toegestaan volgens het allemansrecht. Zoals unieke, bijzondere, populaire, geliefde plekken kunnen beter wel vooraf worden geboekt om zeker te zijn van een plekje.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *