Afwisselend en lekker koken op de camping

25 november, 2019

Onze gastbloggers Sandra en Thomas van het blog togetherontour.ch (site in het Duits) geven je de beste tips om ook op de camping culinaire hoogstandjes op tafel te zetten.

Koken in de camper – bij deze drie woorden denken de meeste kampeerders niet bepaald aan voortreffelijke maaltijden. Maar met de juiste hulpmiddelen, zorgvuldig gekozen levensmiddelen en passende recepten ziet het er al heel anders uit. Wij laten je zien hoe je ook onderweg goed kunt eten en geven je gelijk wat lekkere recepten om op de camping te bereiden.

Campingkeuken: van tafelgasfornuis tot luxe keuken

Geen paniek, beste keukenprins(essen): koken in je kampeermiddel wil niet zeggen dat je elke dag ravioli uit blik en soep uit zak moet eten. Met eenvoudige levensmiddelen en regionale, verse producten kun je een grote verscheidenheid aan lekkere en gezonde gerechten op tafel toveren.

Hoe stressvrij en gevarieerd het ‘koken op vier wielen’ wordt, hangt af van je keuken. Zelfs kleine campers zijn vaak uitgerust met een koelkast, een keukencombinatie met een gootsteen en ten minste één gaspit. Buscampers vormen een uitzondering. Die beschikken over een koelkast en een keukenblok, maar hebben niet altijd een vaste kookplaat. In plaats daarvan nemen veel kampeerders een tafelgasfornuis mee.

Aardappels met gehakt

De juiste hulpmiddelen om op de camping te koken

Naast de basisuitrusting valt of staat het kookcomfort in de camper met de juiste (of foute) hulpmiddelen. Vooral in kleinere campers nemen grote, zware potten en pannen onnodig veel plaats en gewicht in. Zelfs als je het gewend bent om thuis uitsluitend van porseleinen borden te eten, kun je op de camping beter voor serviesgoed van kunststof kiezen.

Wij bevelen de volgende hulpmiddelen aan voor het ‘koken op vier wielen’:

  • Pannen of woks met afneembare handgrepen
  • Snelkookpannen van licht aluminium
  • Pannendeksels kunnen worden vervangen door een kookbloem van plastic die voorkomt dat water overkookt
  • Borden, kommen, glazen en kopjes van kunststof, bamboe of email
  • Campingbestek
  • Spatels en roerlepels van stevig hout of plastic
  • Blik- en flesopener evenals een schaar en een zakmes
  • Gasaansteker
  • Afwasmiddel, sponzen en een vaatdoek
  • Theedoeken en vochtige doekjes
  • Tupperware of kleine zakjes voor het opbergen van etensresten, evenals vuilniszakken

Bakken in de camper: ovengerechten uit de campingoven

Wij reizen met een heel normale camper, maar onderweg willen we het niet zonder het gemak van een oven stellen. Daarom gebruiken we een campingoven. Hierin kun je niet alleen ontbijtbroodjes afbakken, maar ook je favoriete chocoladecake, een knapperig vlechtbroodje of heerlijke ovenschotels maken.

Appelbrood uit de campingoven

Deze drie gerechten (links in het Duits) voor de campingoven lukken je vast:

Limoencake: Het bakken kent enkele klassiekers die gewoon niet weg te denken zijn: chocoladecake, Schwarzwälder kersentaart, marmercake of citroencake. Iedereen kent ze en iedereen houdt ervan. Ook deze limoencake is een klassieker!

Worstgoulashheel lekker en vooral snel klaar. Je hebt weinig ingrediënten én weinig tijd nodig. De perfecte stevige maaltijd voor onderweg. Als je niet alle ingrediënten bij de hand hebt, kun je ze probleemloos vervangen door andere producten.

Vlechtbroodje: Lekker recept voor een glutenvrij vlechtbroodje. Heel eenvoudig en snel klaar, ideaal voor een kleine snack in de camper.

Nog meer lekkere recepten en campingtips vind je op ons blog Togetherontour!

  • Auteur: Sandra & Thomas
  • Sandra en Thomas komen uit Zwitserland en hebben sinds 2012 samen een blog: togetherontour.ch. Ze willen met hun camper zo veel mogelijk landen en steden bezoeken. Op hun blog delen ze hun reiservaringen en de beste kooktips en recepten voor onderweg.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *