Kamperen in een tent: sfeervol en vrij

Kamperen met een tent is de oervorm van kamperen. Het geluid van de ritsen, het geritsel van het tentdoek, lezen met een zaklampje en alleen het tentdoek tussen jou en de buitenwereld. Je valt in slaap bij het rustgevende geluid van de krekels en wordt wakker met het geluid van de vogels. Voor ieder gezin is wel een passende tent te vinden. Van een luxe familietent tot een eigen koepeltentje voor de kids, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Klinkt heel romantisch allemaal, maar als beginnende kampeerder heb je vast wat vragen. Heb ik genoeg ruimte in de tent, wat moet ik allemaal aanschaffen en is een tent wel comfortabel genoeg? We helpen je graag op weg met dit blog.

De voordelen van tentkamperen
Kamperen voor beginners
Sanitair op de camping
Wat heb je nodig als je gaat tentkamperen?
Welke tent moet ik kopen?
Is een tent duur?
Wat voor soort tent is handig?
Een ingerichte tent huren
Hoe moet ik een tent opzetten?

Tentkamperen

Kamperen in een tent is knus en comfortabel.

De voordelen van tentkamperen

Zo’n beetje de eerste zestien vakanties van mijn leven bracht ik door in een tent ergens in Nederland. En dat waren heerlijke vakantie vol zon, zee en eindeloos buiten zijn. Ik zet dan ook graag de voordelen van tentkamperen voor je op een rijtje.

  • Tentkamperen is voordelig. Een staplaats voor een tent is een stuk goedkoper dan een accommodatie op dezelfde camping. Terwijl je profiteert van dezelfde faciliteiten zoals het zwemparadijs, de speeltuin of de animatie.
  • Je bent dicht bij de natuur. Het klinkt als een cliché, maar je wordt er echt rustiger van. Je ritme gaat meer mee met het daglicht. Je gaat eerder slapen en wordt vroeger wakker (tenzij je een puber bent). En dat geluid van de krekels is echt rustgevend.
  • Tentkamperen is flexibel. Op veel campings is altijd wel een plekje voor een tent te vinden. Bevalt de camping niet of schijnt de zon vijftig kilometer verderop wel? Dan verkas je gewoon. Warm weekend voorspeld? Zoek dan spontaan een leuke camping in de buurt uit. Ga je voor een populaire familiecamping in het hoogseizoen? Houd er dan wel rekening mee dat je ook met een tent je plekje op tijd moet boeken.
  • Kinderen vinden tentkamperen geweldig. Het is avontuurlijk, zeker in een eigen bijzettentje. Ze maken makkelijk en overal vriendjes. En dat betekent ook wat quality time voor de ouders.
Trampoline camping

Op de camping maken de kinderen snel nieuwe vriendjes. Bijvoorbeeld op de grote trampoline bij Camping Resort Zuiderzee.

Op pad met de tent: kamperen voor beginners

Veel mensen slapen voor het eerst in een tent tijdens een schoolkamp of festival. Welke herinneringen je hieraan hebt, is aan jou, maar comfort is misschien niet het eerste dat bovenkomt. Gelukkig kan kamperen met een tent ook hartstikke comfortabel zijn. Dat begint met een tent die ruim genoeg is en waarin je rechtop kan staan. Voor veel gezinnen is de tunneltent een populaire optie. Dit type tent zet je makkelijk op en door de gebogen stokken heb je veel (sta)ruimte. Vervolgens maak je het jezelf gemakkelijk door te kiezen voor prettige luchtbedden, een campinggasstel met twee of vier pitten, een campingtafel en een set stoelen. Zorg voor goede verlichting en genoeg schaduw, en de basis is er.

Zwembad Camping Villagio Europa

Geniet van alle voorzieningen op de camping, zoals een zwemparadijs op Camping Villaggio Europa.

Hoe zit dat dan met sanitair?

Moet ik dan met een wc-rol onder de arm naar een hurktoilet sjokken? Nou, nee, anno 2021 past dit beeld echt niet meer bij de gemiddelde camping. De meeste campings, ook in het buitenland, beschikken tegenwoordig over prima sanitair, mét wc-papier. En het sanitair wordt over het algemeen keurig schoongehouden. De eerste avond is het een beetje onwennig om met je toilettas en handdoek naar het sanitairgebouw te gaan, maar binnen een dag ben je gewend. Sommige kampeerders in een huuraccommodatie geven zelfs de voorkeur aan het sanitairgebouw, in plaats van te wachten tot de douche in de stacaravan vrij is.

Voor gezinnen met jonge kinderen zijn vaak familiedouches en kindersanitair beschikbaar. En steeds meer campings bieden zelfs privésanitair bij de kampeerplaats aan. Informeer gewoon even voordat je een plekje boekt en bekijk de beoordelingen van andere kampeerders.

Suncamp Camping Park Albatros kindersanitair

Sommige campings hebben speciaal kindersanitair, zoals Camping Park Albatros.

Wat heb je nodig als je gaat tentkamperen?

Oké, je wil het best wel eens proberen, dat tentkamperen, maar als het niet bevalt zit je met die complete kampeerinventaris opgescheept. Twijfel je of tentkamperen jouw ding is, probeer dan eerst een tent en wat campingspullen te lenen en maak eens een korte kampeertrip in de buurt. Genoeg mensen die nog een tent op zolder hebben liggen. Misschien gebruik je liever je eigen slaapzakken, maar een gasstelletje is zo geleend. En een tafel kun je misschien wel tweedehands op de kop tikken. Op de camping kun je vaak gebruikmaken van een gemeenschappelijke koelkast of een koelkast huren. Wordt tentkamperen jouw nieuwe hobby, dan kun je altijd nog geleidelijk je eigen inventaris aanschaffen.
Tips voor het maken van een paklijst of checklist voor je kampeervakantie vind je op ons blog. 

Kamperen Kroatië aan zee

Zet je tent neer op een prachtig plekje, bijvoorbeeld bij Camping Bijela Uvala in Istrië.

Welke tent moet ik kopen?

Bij de aankoop van een tent moet je met meerdere dingen rekening houden, zoals met hoeveel personen je op vakantie gaat. Tijdens een flinke regenbui zit je met zijn allen binnen, dus daar moet genoeg ruimte voor zijn. Ook de bagage moet je ergens kwijt. Bedenkt goed of je voor een 2-persoons, 4-persoons of 6-persoonstent gaat. Grote familietenten hebben ruimte voor vier tot acht personen, aparte slaapgedeeltes en een ‘woonkamer’. Je kan ook kiezen voor een kleiner budgetmodel. Zijn de kinderen wat ouder, dan is een extra bijzettentje natuurlijk ook een optie. Zo zijn ze op gehoorafstand en zelfstandig kamperen is voor hen een nog groter avontuur. Tip: op ACSIFreeLife.nl vindt je handige tests van verschillende types tenten.

Is een tent duur?

Voor elk budget koop je een tent. De aanschaf hoeft geen grote kostenpost te zijn als je een beginnende kampeerder bent. Tenten zijn er van basis tot luxe, een simpel koepeltentje is relatief goedkoop en een uitgebreide familietent is wat duurder. Het materiaal waar de tent van is gemaakt, is ook iets om over na te denken. Trek je veel rond, dan is polyesterdoek een uitkomst. Katoen wordt vaak gekozen door kampeerders die langer op dezelfde plek blijven staan, maar is wel wat duurder. Polykatoen is een mengvorm die zowel bij droog en bij nat veel voordelen biedt, je profiteert van beide voordelen. In de winkel kunnen ze precies vertellen welke tent matcht bij jouw wensen.

Wat voor soort tent is handig?

Er zijn allerlei types tent: de bungalowtent, tunneltent, tipitent, piramidetent en koepeltent. Ieder model heeft zijn eigen voordelen en smaken verschillen. Wil jij je eerste tent aanschaffen? Dan is het aan te raden om eens te gaan kijken bij een campingwinkel of outdoorwinkel als Decathlon of Obelink. Je kunt dan rondlopen in verschillende modellen en de medewerkers kunnen je adviseren.

Kamperen met het gezin: de tunneltent

‘Dicht bij de natuur’ is een uitspraak die naadloos aansluit bij kamperen in een tent, maar dat betekent niet dat je een vakantie zonder comfort in het vooruitzicht hebt. Welk type kampeerder je ook bent of wilt zijn, je kan altijd een tent vinden die bij je past. Het opzetten van een tent is tegenwoordig geen stressfactor meer. Voor gezinnen is de tunneltent een populaire optie. Dit type tent zet je makkelijk op en door de gebogen stokken heb je veel (sta)ruimte. Nog makkelijker, maar iets prijziger, zijn luchttenten. Hier zijn de buizen vervangen door tubes, een soort luchtkokers. Deze pomp je gewoon op met een voetpomp of met een compressor.

Tent huren

Als je een bungalowtent huurt, staat alles al netjes voor je klaar, zoals bij Camping Playa Brava.

Een ingerichte tent huren

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een ingerichte huurtent . Deze heb je in allerlei gradaties. Een klassieke bungalowtent komt waarschijnlijk het dichts in de buurt bij hoe je kampeerervaring met een eigen tent zal zijn. Ga je voor wat meer luxe? Dan is een lodgetent of glampingtent misschien jouw ding. Dit soort glampingtenten hebben vaak echte bedden, een volwaardige keuken en soms zelfs een eigen badkamer of airconditioning.

Campings met ingerichte tenten te huur

Tent opzetten

Iedereen kan met een beetje geduld (en soms een beetje hulp) een tent opzetten.

Hoe moet ik een tent opzetten

Tja, de eerste keer een tent opzetten is vaak even wat gestuntel en niet zelden de aanleiding tot een kleine woordenwisseling tussen partners. Maar maak je er niet al te bezorgd om. Iedereen die een kast in elkaar kan zetten, kan ook een tent opzetten. En een van de voordelen van een camping is het sociale karakter. Vaak is er wel iemand in de buurt die je kan helpen, of zelfs wat haringen of touw uitleent. Heb je een nieuwe tent, dan is het wel handig om het opzetten eerst een keer te oefenen in de tuin of in een park. Zo check je meteen of alles compleet is. En anno 2020 hebben we een groot voordeel ten opzichte van 1990, genaamd YouTube. Hier vind je allerlei handige instructievideo’s.

Camping Frankrijk aan zee

Zet je tent op in de schaduw van de bomen, op camping Sandaya Soulac Plage.

Let eenmaal ter plaatse ook op het terrein. Op een plek waar het nogal eens kan regenen, is een kuil niet de meest ideale plek voor je tent. En wil je een plekje in de zon, of liever in de schaduw? Nog een laatste tip: een zogenaamd wegwerptentje of pop-up-tent staat inderdaad heel snel. Maar je krijgt ‘m niet zo makkelijk weer terug in de hoes. Ook even oefenen dus.

Direct een kampeerplaats boeken

Vroeger schreef je in je beste Frans een brief aan de camping of je een plekje voor de zomer kon reserveren. Een leuke ervaring, maar dat hoeft al lang niet meer. Op veel campings kun je direct online je kampeerplaats of accommodatie boeken. Best handig.
Meer informatie en blogs over kamperen voor beginners vind je op Start2Camp.