Licht in de duisternis: de juiste kampeerverlichting

22 augustus, 2017

Kampeerders weten er alles van. Je wilt net beginnen aan een tweede potje Rummikub of aan een volgend hoofdstuk in je boek. En dan valt het je ineens op hoe donker het is geworden… Tijd voor kampeerverlichting! Het grote aanbod maakt kiezen nog best lastig. Lees verder om te weten welke verlichting het meest geschikt is voor jouw kampeersituatie.

Gaslampen, benzinelampen, tl-buizen, led-rails, kaarsen: er zijn genoeg middelen op de markt. Vraag je allereerst af waar en waarvoor je de verlichting nodig hebt. In je voortent, slaapcabine of buiten? Om bij te lezen, een spelletje te spelen of om niet over de haringen en scheerlijnen te struikelen? Voor elke situatie is er namelijk een passende oplossing.

Heerlijk lezen

Wie graag leest, weet hoe moeilijk het is om een goed boek weg te leggen. Als het donker begint te worden, wil je natuurlijk ongestoord verder kunnen lezen. De verlichting die je hiervoor nodig hebt, hoeft maar een klein oppervlak te belichten. Een makkelijke oplossing is dan ook een leeslampje. Deze betaalbare ledlampjes klem je eenvoudig op je boek.

Ook een (dimbare) hoofdlamp kan uitkomst bieden. Die kun je overigens ook nog op andere momenten gebruiken waarop je beide handen vrij wilt houden. Oh ja, met een e-reader zit je altijd goed wanneer het donker wordt. Tip: stel het scherm wel goed in, anders belast het je ogen te veel.

kampeerverlichting

Nog een potje?

Niets is gezelliger dan samen een kaartje te leggen of bordspel te doen. Met z’n allen aan een tafel, drankje erbij en kijken wie de beste is (of het meeste geluk heeft). Belangrijk is dat je verlichting sterk genoeg is en een groot oppervlakte van licht voorziet.

Speel je binnen, dan kun je eens kijken naar een hanglamp. Wie zich buiten aan een spelletje waagt, is weer beter af met een tafellamp. Kijk voor aanschaf goed wat de lichtsterkte van je lamp is en lees eventuele gebruikerservaringen.

Romantiek op de camping

Sterren aan de hemel, een wijntje en elkaar. Nee, er is niet veel nodig om een gezellige of romantische sfeer te creëren. Voor wie elkaar net wil kunnen zien, of zijn glas op tafel in plaats van ernaast wil zetten, zijn kaarsen heel geschikt. Let wel goed op je vingers en of de kaars stabiel staat.

Ook tafellampjes met verschillende kleuren en een dimfunctie zorgen voor een mooi effect. Verder is een lichtketting een originele sfeerverhogende oplossing. Wie geen stroom heeft, of op zoek is naar die karakteristieke geur, komt uit bij een kampvuurtje, gas-, benzinelamp of fakkel.

Sommige gas- of benzinelampen hebben als bijkomend voordeel dat insecten enigszins op afstand worden gehouden. Kijk voor je vertrek wel altijd even goed wat er precies is toegestaan op je camping. Zeker bij droogte of in een bosrijke omgeving ligt de kans op een brand altijd op de loer.

Binnen

In je tent wil je graag een beetje licht hebben om te zien wat je doet en waar alles ook alweer ligt. Met een ophangbare looplamp kom je een heel eind. Ook een zogenaamde LED-rail, die je op een tentstang klikt, is zeer praktisch in je voortent of slaapgedeelte. Zo’n rail geeft voldoende licht en hangt bovendien nooit in de weg.

Elektrische verlichting heeft in een tent of ander kampeermiddel altijd de voorkeur. Verlichting op gas of benzine, kaarsen en fakkels gebruik je het liefst buiten om brandgevaar te voorkomen.

Buiten

Denk er bij buitenverlichting aan dat je niet de hele camping wakker houdt met een te sterke lichtbron. Enkele tactisch geplaatste ledlampjes kunnen al voldoende zijn om je haringen en scheerlijnen met rust te laten. Ook dimbare verlichting is prettig voor je campingburen en voor jezelf.

Een ouderwetse zaklamp of knijpkat op een handige plek is ook een zeer handig kampeerartikel om even iets te verlichten. Denk wel aan een reservesetje batterijen! Zo ga jij altijd veilig van en naar het toiletgebouw.

Kleuren, bediening en functies

In deze tijd met smartphones weten we dat blauw licht zorgt dat je minder snel in slaap valt. Kies daarom voor verlichting met wit licht om je nachtrust (en die van anderen) niet negatief te beïnvloeden.

Wie direct licht nodig heeft, is het best af met ledlampen. Deze geven namelijk licht bij een enkele druk op de knop. Gas- en benzinelampen vragen wat meer voorbereiding, maar hebben als voordeel dat ze niet steeds aan en uit hoeven. Een combinatie kan natuurlijk ook altijd.

kampeerverlichting

Sommige lampen hebben interessante extra functies. Zo zijn er lampen waarmee je je smartphone of tablet kunt opladen (via USB). Hierdoor zal de accu van je lamp wel sneller leegraken. Verder kun je lampjes kopen die ook als reflector gebruikt kunnen worden.

Heb jij nog goede tips om je plekje op de camping te verlichten? Laat dan hieronder een reactie achter en help andere kampeerders.

Op de hoogte blijven van handig en leuk kampeernieuws? Schrijf je dan in voor de Eurocampings nieuwsbrief.

  • Auteur: Jeroen
  • Van Calais tot Cannes en van Nantes tot Nancy. Je kunt wel zeggen dat ik Frankrijk aardig verkend heb vroeger. Samen met mijn ouders en broer in een vouwwagen wekenlang kamperen op de mooiste campings. Later trokken we met een camper ook door de rest van Europa. Tegenwoordig loop ik vooral warm voor culturele stedentrips met mijn vrouw. Oh ja, ondanks mijn hoogtevrees ben ik dol op kabeltreinen en kabelbanen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *