Strand, geschiedenis en fietsplezier in Denemarken

17 juni, 2022

Deze zomer is Denemarken drie dagen lang het centrum van de wielersport. Op vrijdag 1 juli start de Tour de France in de hoofdstad Kopenhagen met een tijdrit. De tweede etappe voert van Roskilde naar Nyborg. De derde etappe van dit wielerspektakel gaat op 3 juli dwars door Zuid-Jutland via Haderslev, Aabenraa en Gråsten naar de finishstad Sønderborg. Voor kampeer- én wielerliefhebbers een goede reden om Denemarken eens in het zonnetje te zetten als kampeerbestemming.

Stel je voor dat je een nieuw land mag bedenken dat ideaal is voor kampeerders. Grote kans dat dit land veel weg heeft van Denemarken. Dit groene land met een uitgestrekte kustlijn is niet voor niets in opkomst als kampeerbestemming. Denemarken bestaat uit 444 eilanden en is iets groter dan Nederland. De talrijke campings liggen meestal midden in de natuur, vaak aan het water en ze zijn schoon en kindvriendelijk. Ook zijn er leuke kleine campings in Denemarken te vinden.

Camping Denemarken aan zee

Veel campings in Denemarken liggen prachtig aan de kust. (foto: Broager Strand Camping)

Altijd dicht bij de kust

Denemarken heeft misschien wel de mooiste stranden van Noord-Europa met wit zand, grote duinen en een uitgestrekte kustlijn van maar liefst 7.300 kilometer. Je bent tijdens je vakantie in Denemarken nooit verder dan 50 kilometer verwijderd van de zee. Een groot gedeelte van de kust bestaat uit zandstranden waar je fantastisch kunt vliegeren en de kinderen zich helemaal uitleven met zandkastelen bouwen.

Maar ook op de kiezelstranden aan de oostkust kom je genoeg uitgestrekte speeltuinen tegen. De vele strandjes geven kinderen de kans om de kleine wonderen van de natuur te ontdekken. Denemarken is heel geschikt voor een zomervakantie. Het is er niet zo warm als in Zuid-Europa, maar aan waterpret is geen gebrek!

Campings in Denemarken aan het strand

Bekijk campings in Denemarken aan zee.

Boodschappen doen Bij de gårdbutik

In Denemarken heeft elk seizoen zijn eigen charme. In het voorjaar staan de glooiende velden vol met goudgeel koolzaad. De zomer is bij uitstek geschikt voor een strandvakantie en in het najaar kleurt de heide paars en foerageren de trekvogels die bij zonsondergang een spectaculaire show in de lucht weggeven. Op de vele oogstfeesten kun je de smaak van het land proeven.

Tip: ga voor verse en lokale lekkernijen naar een ‘gårdbutik’. Dit is een boerderijwinkel, met lokale en vaak biologisch geteelde producten. Langs de weg zie je ook vaak onbemande stalletjes staan met verse groente, fruit, honing en jam.

Gårdbutik Denemarken

Koop heerlijke verse producten bij een van de vele boerderijwinkels of bij de camping!

Fietsen in Denemarken

Zie je een fietsvakantie in Denemarken wel zitten? Denemarken is een populaire bestemming voor fietsliefhebbers. Het landschap is plat of glooiend waardoor het land heel fietsvriendelijk is. Met een netwerk van ruim 12.000 kilometer aan bewegwijzerde routes valt er genoeg te kiezen. De meeste routes leiden je langs pittoreske plaatsen en door de groene natuur. Je kunt ook zelf op avontuur gaan en zien waar je uitkomt.

Ontdek de Oostzee-fietstroute

De Deense Oostzeeroute is 820 kilometer lang en verdeeld over veertien etappes langs de kust van Zuidoost-Jutland, Funen, Ærø, Langeland, LollandFalster, Møn en Zuid-Seeland. Je kunt gemakkelijk delen van de route verkennen waarbij je geniet van het prachtige uitzicht over de heuvels en het water.

fietsvakantie Denemarken

Fietsen in Denemarken is een mooie afwisseling tussen de weidse natuur en pittoreske plaatsjes.

Naar het noordelijkste puntje van Denemarken

Ook aan de Noordzeekant van Denemarken loopt een langeafsandsfietsroute (LF-route), aan de westkust van Jutland. Deze route is onderdeel van een Europese route en voert je van Rudbøl in het zuiden naar Skagen, helemaal in het noordelijkste puntje van het land. Het makkelijkste is om van zuid naar noord te trappen, want de wind komt meestal uit het zuidwesten.

Campings in Denemarken met zwembad

Bekijk alle campings in Denemarken met zwembad.

Wandelen in Denemarken

Ook voor wandelliefhebbers heeft Denemarken een uitgebreid aanbod aan wandelroutes met indrukwekkende uitzichten. Van de noord- tot de oostkust kom je unieke natuurverschijnselen tegen. Maak bijvoorbeeld een tocht over de Råbjerg Mile, het grootste ‘wandelende duin’ van Europa. Of ga pootjebaden in twee zeeën tegelijk bij het plaatsje Grenen, waar de Noordzee en Oostzee elkaar treffen. De witte krijtrotsen van Møns Klint zijn zeker ook een bezoek waard.

Denemarken heeft bovendien twee ‘ premium-wandelpaden’ die door de European Ramblers Association gecertificeerd zijn als Leading Quality Trail. Dit zijn Mols Bjerge Trail in Djursland en het Gendarmenpad in Zuid-Jutland.

Nationale parken

In Denemarken vind je vijf nationale parken. Nationaal Park Thy, aan de noordwestkust van Jutland, is het oudste en grootste nationale park van het land. Nationaal Park Mols Bjerge ligt in de streek Djursland aan de oostkust van Jutland en beschikt over de meest ruige en gevarieerde landschappen van Denemarken, met veel zeldzame dier- en plantensoorten.

Nationaal Park Thy Denemarken

Nationaal Park Thy Denemarken is een van de mooie wandelgebieden in Denemarken.

Nationaal Park Waddenzee, in West-Jutland, is een waterrijk nationaal park dat zich uitstrekt naar Duitsland en Nederland. Bij eb komen er talloze dieren tevoorschijn. Het gebied heeft niet voor niets een plek gekregen op de Unesco-werelderfgoedlijst vanwege het ecologische belang.

Zes tips voor Zuid-Jutland

Zuid-Jutland (Sønderjylland in het Deens) is het zuidelijkste gebied van het Deense schiereiland Jutland. Het grenst aan Noord-Duitsland en ligt op 600 kilometer rijden van Utrecht. Wat is typisch Sønderjylland en mag je zeker niet missen tijdens je vakantie?

1. Kastelen en burchten

In Sønderjylland vind je wel tien kastelen, burchten en ruïnes. Bij het kasteel van Sønderborg kom je via verschillende tentoonstellingen meer te weten over de geschiedenis van deze regio. Het Slot in Gråsten is eveneens een bezoek waard. Dat paleis wordt nog steeds gebruikt door de Deense koninklijke familie, die hier nog altijd iedere zomer minstens drie weken vakantie viert. De rest van het jaar zijn de tuinen en de kerk open voor bezoekers. Nieuw is de koninklijke moestuin, die opende in 2020. Hier kun je vele bloemen en kruiden bekijken, maar ook producten proeven en kopen.

Kindvriendelijke camping Denemarken

De campings in Denemarken zijn heel kindvriendelijk. (foto: Gl. Ålbo Camping)

2. Sønderjys Kaffebord

Van 1864 tot 1920 was Zuid-Jutland Duits grondgebied. Het was verboden Deens te spreken en buurthuizen konden geen alcoholvergunning krijgen, terwijl ze te ook geen ruimte hadden om eten aan te bieden. Sønderjyllanders begonnen zelf taart, cake en koekjes mee te nemen voor bij de koffie. Al gauw stonden de tafels van de buurthuizen vol met allerlei zoete lekkernijen. Zo was de traditie van de overvolle koffietafel geboren, Sønderjysk kaffebord.

Die leuke traditie wordt vandaag de dag nog altijd in ere gehouden. Sønderjysk kaffebord bestaat uit minimaal zeven zachte en zeven harde soorten gebak. Toch tellen de meeste koffietafels meer dan twintig soorten gebak en koekjes. Op de menukaarten kom je deze zoete ‘Deense tapas’ nog altijd tegen. Je kan bijvoorbeeld ook tickets kopen voor een kaffebord bij het kasteel van Gram.

3. Wijnproeven

Voor de eilandhopper onder ons mag Aarø niet ontbreken. Het eiland in de kleine Belt is slechts 4 bij 5 kilometer en telt zo’n 150 inwoners. Toch zit Aarø vol met bijzondere plekken en activiteiten. Zo vind je er een wijngaard waar je wijn kunt proeven, een hapje kunt eten en je kunt laten onderdompelen in het ontspannen eilandleven van Aarø, waar alles net iets rustiger gaat. Houd je meer van bier? Ga dan op biersafari waarbij je plekken bezoekt die de naam dragen van speciaalbiertjes. Het eiland is goed bereikbaar per boot. In de haven van Årøsund stap je op de ferry en ben je in acht minuten op Aarø.

Camping aan zee in Denemarken

Kamperen met uitzicht! (foto: Gudhjem Camping)

4. Blokarten en strandzeilen

Zo gauw het een beetje waait, stikt het op bepaalde stranden van de blokarters en strandzeilers. Het brede vlakke strand van Rømø leent zich uitstekend voor deze windwagens. Boek een blokart of een strandzeilwagen en laat de wind je route bepalen.

Blokarten

Sommige stranden in Denemarken zijn ideaal om te blokarten

5. Kogels gieten

In Dybbøl Banke stap je 157 jaar terug in de tijd. Je belandt in een soldatenkamp uit 1864, waar je met eigen lijf kunt ervaren hoe het is om oorlog te voeren. Zo kun je je in de zware uniformen van toen hijsen, kogels gieten, een bed uit die tijd proberen, pannenkoeken bakken volgens het recept uit 1864 en worden de geweren en kanonnen gedemonstreerd. Dit interactieve openluchtmuseum vlak bij Sønderborg is een mooi en leerzaam uitje voor zowel volwassenen als kinderen.

6. Kamp Frøslev

Ben je bijzonder geïnteresseerd in oorlogsgeschiedenis? Dan is kamp Frøslev een must-visit. Het is een van de best bewaarde gevangenkampen uit de tweede Wereldoorlog van Europa. Meerdere van de gebouwen zijn ingericht met musea, waarvan het hoofdgebouw en de wachttoren een deel zijn van het nationaal museum van Denemarken. Ook is er een tentoonstelling over de Bernadotte-actie met de witte bussen. Dit was een reddingsoperatie om Scandinavische gevangenen vrij te krijgen uit Duitse concentratiekampen in 1945.

Campingtips in Zuid-Jutland

Heb jij nog tips voor Denemarken?

Ben jij al eens op vakantie geweest naar Denemarken en heb je nog tips die je wil delen? Laat het ons weten in een reactie!

Dit artikel is eerder verschenen in ACSI FreeLife magazine.

  • Auteur: Sander
  • Mijn ideale vakantiedag? ’s Ochtends fietsend of hardlopend de omgeving ontdekken en daarna met de benen omhoog tot rust komen met een boek of tijdschrift in de hand én de telefoon in de vliegtuigmodus. Als redacteur van ACSI FreeLife typ ik door de vingerkrampbarrière en verken ik nieuwe regio’s waar je verrassend goed kan kamperen en fietsen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *