Kamperen in een caravan: makkelijk en comfortabel

Een caravan geeft een groot gevoel van vrijheid en is een comfortabele manier van kamperen voor het hele gezin. Wil je vlot op vakantie? Pak je kleding in een tas, koppel de caravan aan de auto en je bent klaar om te gaan. Of huur een caravan bij een dealer/verhuurbedrijf of op de camping van jouw keuze.

De caravan, je tweede (t)huis

Op de camping zet je de caravan neer waar je wilt en je hebt er geen omkijken meer naar. Voeg een makkelijk te monteren voortent toe en een comfortabel tweede huis is geboren. In de caravan bevindt zich een zithoek voor de hele familie. Vaak is de zithoek om te bouwen tot een fijn tweepersoonsbed. Er zijn ook caravans met aparte slaapgedeeltes. Een caravan met een vast tweepersoonsbed en een stapelbed is ideaal voor gezinnen.

Caravan inclusief keuken en sanitair

Het vaste keukentje met spoelbak, koelkastje en gaspitjes zorgen voor een comfortabele kookervaring. Wat ook een groot pluspunt is, is dat je met een caravan gebruik kunt maken van je eigen ingebouwde toilet.

Huren bij de dealer of particulier

Een caravan kopen kan een grote en kostbare stap zijn. Bij veel caravandealers kan je er één huren, zodat je deze manier van kamperen een keertje kan proberen. Ga gezellig met het hele gezin op pad om een caravan te vinden die aan alle wensen voldoet. Ook voor huurcaravans is advies op maat beschikbaar. Ook de keuze in tweedehands exemplaren is groot en voor een mooi budget kan je al op pad. Liever eerst vrijblijvend uitproberen? Huur dan een caravan van een particulier. Hier lees je alles over een caravan huren.

Huren op de camping

Zie je het niet zitten om met een aangekoppelde caravan af te reizen naar de camping? Dan zijn er ook veel campings die caravans verhuren. Bij aankomst op de camping staat alles voor je klaar en hoef je niks meer op te zetten. Je bergt je kleding op in één van de handige kastjes, schenkt een verfrissend drankje uit de koelkast in en installeert je met het hele gezin onder de luifel. Kamperen is immers genieten.

Van basic tot luxe

Een caravan kan je zo duur maken als je zelf wilt. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Voor een eerste vakantie met een caravan kan het praktisch zijn om eerst een klein tot gemiddeld groot model te proberen. Dat is ook makkelijker tijdens het rijden. Als je met het complete gezin gaat, neem dan wel een voortent en eventueel een luifel mee. Zo creëer je heel makkelijk dubbel zoveel ruimte. Nog meer ruimte schep je met een bijzettentje waar de kinderen kunnen slapen. Voor hen een echte kampeerbelevenis!

Leen kampeerspullen van vrienden

Wil je het graag een keer proberen, maar heb je nog niet alle spullen in huis en wil je de uitgaven beperken? Leen een en ander van vrienden of familie!

Rijden met een caravan

Bestudeer, voordat je een camping boekt, de route die je wilt rijden. Ga je voor de eerste keer zelf met een caravan op pad, dan is een bergachtig gebied misschien een te grote uitdaging. Rijden door de bergen vergt vaardigheden. Veel rijscholen bieden overigens een cursus aan om te leren rijden met een caravan. Zo kan je goed voorbereid op reis. Huur je een caravan, probeer hem dan een paar dagen van tevoren op te halen. Eventjes oefenen met bijzondere verrichtingen kan een meerwaarde zijn op vakantie.

Mag je met een gewoon rijbewijs met een caravan rijden?

In een aantal gevallen mag je in Nederland met een rijbewijs B met een caravan rijden.

  • De caravan mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg, of;
  • De caravan mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig pus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.

Het gewicht dat de auto trekt mag niet zwaarder zijn dan het trekvermogen van de auto. Die informatie vind je op het kentekenbewijs. Wil je weten of de caravan na inpakken op het juiste gewicht zit? Informeer waar zich in jouw buurt een weegbrug bevindt (bijvoorbeeld bij de RDW) en ga daar even langs.

Kijk voordat je op vakantie gaat of in jouw vakantieland dezelfde voorwaarden gelden.

Checklist voor vertrek

  • Controleer de bandenspanning, ook van de auto
  • Test of de verlichting werkt
  • Neem wielblokken mee voor het geval je de caravan moet parkeren op een helling
  • Zijn alle deurtjes, lades en ramen afgesloten?
Confidental Infomation