Goedkoop kamperen: het kan echt

12 mei, 2018

Een kampeervakantie kun je zo goedkoop maken als je zelf wilt. Bij de boer kamperen, besparen op brandstof of een plekje reserveren op een kleine camping: het zijn allemaal mogelijkheden om de kosten te beperken. We zetten enkele tips voor je op een rijtje:

Het begint al bij het land waar je naartoe wilt. Zo is Scandinavië bijvoorbeeld wel heel erg mooi, maar wel duur. Ook kamperen in Zwitserland kan erg duur zijn en de prijzen voor campings in Italië, Frankrijk en Spanje vaak ook niet mis. Misschien lijkt het op het eerste gezicht goedkoop, maar tel maar eens uit wat je na een week kwijt bent voor je elektriciteit, wifi en de kampeerplek zelf. Goedkoop kamperen kun je dus beter doen in bijvoorbeeld Oost-Europa of Duitsland. Of je blijft gewoon in Nederland, dat scheelt je ook nog eens veel brandstof.

Besparen op brandstof

Ga je toch ver weg, dan zul je ook een keer langs een tankstation moeten. Landen als Nederland en België zijn een van de duurste landen op het gebied van brandstof, vooral in Oost-Europa is brandstof erg goedkoop. Blijf je toch in Nederland? Met een tankkaart kun je bijvoorbeeld korting krijgen op tanken en zo enkele tientallen euro’s besparen. Zonde om te laten liggen. Wil je weten waar je in Nederland kunt tanken met een tankkaart? Dat kan je hier zien.

Ga kamperen bij een boer

De laatste jaren schieten boerencampings als paddenstoelen uit de grond. En dat is niet voor niets: het is goedkoop en er hangt een hele fijne sfeer. Kinderen kunnen helemaal los gaan en je staat niet opgekropt op een klein veldje. Zit je niet vast aan de schoolvakanties? Mijd dan vooral het hoogseizoen. Dit is namelijk de duurste periode van het jaar om te kamperen. Campings vragen in deze tijd net wat meer voor hun plekken. Je kunt dus beter tijdens de herfst- of meivakantie gaan.

Streep je luxe weg

Hoe groter en bekender een camping is, hoe duurder het is om een plekje te bemachtigen. Voor campings geldt vaak: hoe kleiner hoe goedkoper. Die campings hebben dan wel wat minder faciliteiten, geen animatieteam en misschien maar een klein zwembad, maar wees eens eerlijk: heb je dat echt nodig?



Ga wildkamperen of paalkamperen

De aller, allergoedkoopste manier om te kamperen is toch wel paalkamperen of wildkamperen. Wildkamperen is in Nederland verboden, maar in Zweden is het bijvoorbeeld erg populair. Ook in Noorwegen, Finland en sommige delen van Spanje kun je gewoon je tentje opzetten. Paalkamperen is ook een idee. Op de website van Staatsbosbeheer staan zo’n veertig Nederlandse palen waar je mag kamperen. Een paal is een plek midden in de natuur om te kamperen. Hartstikke leuk!

Op pad in het laagseizoen

Het ligt voor de hand om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Vaak hebben de kinderen dan ook vakantie en vooral in de zomervakantie is de kans op goed weer dan het grootst. Maar ga je net buiten deze weken weg, dan zal je zien dat je voordeliger op de camping terecht kunt. Nog voordeliger wordt het met CampingCard ACSI-kortingskaart, waarbij je tegen een vast laag tarief per nacht op meer dan 3.000 campings in Europa kunt kamperen.

Koop je eigen caravan, camper of tent

Je kunt kamperen natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het duurste is een ingerichte caravan of tent, als je het allemaal zelf hebt ben je op langere termijn wat goedkoper uit. Je moet de boel dan wel zelf opzetten en inrichten, maar dat hoort ook wel weer bij de charme van de camping. Heb je geen zin om gigantisch veel geld uit te geven aan een nieuwe caravan? Kijk dan eens op Marktplaats. Vooral vroeg en laat in het seizoen staan daar gigantisch veel caravans te koop die nog makkelijk even meekunnen.

  • Auteur: Esther
  • Esther houdt van reizen, of het nu gaat om een stedentrip of kampeervakantie. Er is maar één eis: er moeten genoeg musea en oude architectuur in de buurt zijn, om de nodige dosis cultuur op peil te houden. Het liefst gaat ze naar Frankrijk, Spanje of Italië.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *