Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Campings in het mooie Montenegro

Montenegro wordt ook wel het land van de zwarte bergen genoemd. Dit kleine land ligt op de Balkan en verovert steeds meer de harten van reizigers. Met zijn natuurlijke schoonheid, charme en gastvrije sfeer is het een topbestemming voor een kampeervakantie. Daarnaast is het land nog onontdekt door het massatoerisme, wat betekent dat je op veel plekken nog steeds het authentieke Montenegro ervaart. Kortom, ben je op zoek naar mooie natuur en rust? Overweeg dan een camping in Montenegro!

Een klein land met grootse natuur

De rotsachtige bergen, groene valleien en helderblauwe meren: Montenegro laat de harten van natuurliefhebbers sneller kloppen. Het land ligt daarnaast aan de Adriatische Zee, met een kuststrook van 300 kilometer die wordt gekenmerkt door lange zandstranden en indrukwekkende rotsformaties.

Ondanks dat het land een bescheiden formaat heeft, is het landschap erg gevarieerd. Het Durmitor Nationaal Park is een van de hoogtepunten van Montenegro. Niet voor niets is dit park opgenomen op de lijst met UNESCO Werelderfgoed. Wanneer je op zoek bent naar een uitspatje vanaf de camping is dit dus een mooie optie om eens te bezoeken.

Betaalbaar kamperen

Een ander voordeel van de afwezigheid van massatoerisme in Montenegro – naast de rust en authenticiteit - is de budgetvriendelijkheid. In vergelijking met andere Europese bestemmingen is Montenegro namelijk in de meeste opzichten stukken goedkoper, met betaalbare campings die goede faciliteiten bieden. Met name aan de kust hebben campings grote restaurants als hoofdinkomstenbron, waar je kunt genieten van lokale gerechten voor een betaalbare prijs. Tenslotte betaal je in Montenegro ook weinig voor het openbaar vervoer en activiteiten.

Historische sporen

Montenegro kent een rijke cultuur en geschiedenis, gevormd door diverse volkeren. Vandaag de dag kent het land veel culturele invloeden van zijn buurlanden Kroatië, Kosovo, Bosnië en Herzegovina, Servië en Albanië.

Gaan we echter terug naar de eerste bewoners van het gebied, dan hebben we het over de Illyriërs die tussen 650 en 135 v.Chr. waren. Dit Indo-Europese rijk liet diverse nederzettingen na, waar je vandaag de dag de ruïnes nog van kunt bezoeken.

Later, onder Romeinse heerschappij, werden er theaters, tempels en forten gebouwd. In de 6e en 7e eeuw arriveerden Slavische stammen, die een blijvende invloed hebben gehad op de taal en cultuur. In de middeleeuwen waren het juist de Venetianen die de kustgebieden domineerden.

Hun architectuur en forten zijn in plaatsen als Kotor en Perast nog steeds prominent aanwezig. En ook de tijd dat Montenegro deel was van het Ottomaanse Rijk heeft sporen achtergelaten. De moskeeën en bruggen uit die tijd zijn nog steeds te bewonderen.

Gerechten uit de Montenegrijnse keuken

Tijdens je vakantie wil je ook proeven wat het land zo speciaal maakt. Montenegro heeft een gevarieerde geschiedenis en biedt dan ook een keuken die een smeltkroes is van verschillende invloeden:
- Een van de meest geliefde gerechten is ćevapi: gekruide gehaktrolletjes die vaak geserveerd worden met vers brood, uien en een romige kaas genaamd kajmak.
- Een andere specialiteit is burek, een hartige taart gevuld met vlees, kaas of groenten.
- Visliefhebbers zullen genieten van Adriatische zeevruchten, met gerechten zoals crni rižot, een zwarte risotto gekleurd met inktvisinkt.
- En voor de zoetekauwen is er priganice. Dit zijn kleine, luchtige deegballetjes bestrooid met suiker of honing, vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden.

Praktische tips

Benieuwd welke talen men spreekt in Montenegro? De officiele taal is het Montenegrijns, dat sterk lijkt op het Servisch of Kroatisch. In de kustregio’s spreekt men meestal ook Engels of Duits. Op het platteland helpt Google Translate bij taalbarrières. Het mobiele netwerk is daarbij uitstekend; voor een klein bedrag krijg je een simkaart voor onbeperkt internet.
​​​​​​​Bij het inpakken voor je campingvakantie is het belangrijk om rekening te houden met het wisselende weer. De zomers zijn warm en zonnig, maar vooral in de bergen kan het 's nachts afkoelen. Zorg ervoor dat je zowel lichte kleding voor overdag als warmere lagen voor de avonden meeneemt.

Boek je plekje op de camping

In Montenegro kamperen biedt de kans om de natuurlijke schoonheid, de rijke geschiedenis en de lokale cultuur van dit land te omarmen voor een vriendelijke prijs. Dus als je op zoek bent naar een avontuurlijke vakantiebestemming met een vleugje onontdekte charme, overweeg dan zeker om een camping in Montenegro te boeken. Het is dé manier om te genieten van al het moois dat dit Balkanland te bieden heeft. Lees meer over vakantie op de camping in Montenegro in ons blog.

Belangrijke informatie voor je reis in Montenegro

Benzine (Euro super 95, Bezolovni 95, 95 unleaded en Euro super 98, Bezolovni 98) is goed verkrijgbaar en diesel (Eurodizel) ook. Lpg is bij een redelijk aantal tankstations verkrijgbaar, voornamelijk bij EKO-tankstations van Jugopetrol. Voor het tanken van lpg wordt de Italië-aansluiting (dish) gebruikt. Lang de kust zijn voldoende tankstations, maar in het binnenland minder. De meeste tankstations zijn in elk geval van 8.00 tot 20.00 uur geopend en de tankstations langs snelwegen vaak dag en nacht. Vaak bedient een servicemedewerker de pomp. Het is toegestaan om een kleine gevulde reservetank belastingvrij mee te nemen.

Er zijn maar een beperkt aantal oplaadpunten, voornamelijk bij hotels.

De meeste bergwegen zijn smal, met veel bochten en sommige delen zijn steil. In de winter kunnen de bergwegen gevaarlijk worden door sneeuwval en ijzel.

In Montenegro zijn de hoofdwegen en snelwegen over het algemeen in goede staat, vooral in stedelijke en toeristische gebieden. Echter, in bergachtige en afgelegen regio's kunnen de wegen smaller en minder goed onderhouden zijn, met seizoensgebonden uitdagingen zoals sneeuw en ijs, vooral tijdens de wintermaanden. Verkeersdrukte kan in steden en toeristische plekken een probleem vormen.

Er is één veerdienst tussen Italië en Montenegro: van Bari naar Bar, de belangrijkste havenstad.

Dimlicht (of dagrijlicht) is overdag verplicht. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang, tenzij het door verkeerstekens anders wordt aangegeven. Binnen de bebouwde kom hebben bussen voorrang die een halte willen verlaten. Verkeer op de rotonde heeft voorrang als dat met verkeerstekens wordt aangegeven. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voorin zitten. Kinderen tot 3 jaar mogen wel voorin zitten, maar in een kinderzitje en met de airbag uitgeschakeld. Kinderen jonger dan 5 jaar mogen alleen in een kinderzitje vervoerd worden. De politie houdt vaak controles, dus het is aan te raden om je aan de aanbevolen snelheid te houden.

Als een verkeerslicht eindigt met groen gaat het knipperen voordat het oranje wordt. Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Als er kinderen in en uit een schoolbus stappen, mag je hier niet aan voorbijrijden. Het is ten zeerste af te raden om in het donker te rijden. Een groot deel van de wegen is onverlicht. Alleen de belangrijke hoofdwegen hebben verlichting. Ook valt regelmatig de straatverlichting uit.

Een gevarendriehoek is verplicht in de auto. Bij het trekken van een caravan of aanhangwagen zijn zelfs twee gevarendriehoeken verplicht. Ook is het verplicht een veiligheidsvest en verbanddoos in de auto te hebben. Het wordt aangeraden om een reservewiel en uitrusting om het wiel te verwisselen in de auto te hebben. Ook is het aan te raden om reservelampen en een sleepkabel mee te nemen.

Een camper of auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,50 meter breed en 18,75 meter lang zijn (de caravan zelf mag maximaal 12 meter lang zijn).

Een fietshelm is verplicht. Kinderen tot 8 jaar mogen in een speciaal fietszitje achter op de fiets en moeten dan ook een helm dragen. Het is niet toegestaan om een hoofdtelefoon of oortjes te dragen op de fiets. Buiten de bebouwde kom, in het donker en bij slecht zicht is het verplicht een veiligheidsvest te dragen. Het is niet toegestaan om naast elkaar te fietsen.

Er is een tolweg tussen Pordgorica en Matesevo. Ook moet er tol betaald worden voor de Sozinatunnel tussen Podgorica en Bar.

Plaats de gevarendriehoek minstens 50 meter achter je auto. Op snelwegen mag je slepen tot de eerstvolgende afslag. De auto die sleept, moet aan de voorkant een gevarendriehoek plaatsen en de auto achteraan moet deze op de achterkant hebben. Beide auto’s moeten de alarmlichten laten knipperen. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar.

Montenegro is een land voor de avontuurlijke kampeerder. Je kunt ouderwets kamperen op kleinschalige campings waar men je hartelijk ontvangt. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. De campings richten zich steeds meer op kampeerders uit het buitenland. Houd er rekening mee dat het voorzieningenniveau lager is dan in gangbare kampeerlanden. Vrij kamperen buiten de campings is niet toegestaan.

Bescherm jezelf tegen teken, want deze kunnen ziektes overbrengen. Vermijd contact met zoogdieren in verband met het risico op hondsdolheid. Aangeraden wordt om alleen zelf geschild fruit en goed doorbakken vlees en vis te eten. Bij de tankstations kan je een SIM kaart kopen voor het internet voor een maand. Dit is een goedkope manier om van het internet gebruik te maken gedurende de reis.

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen