Ga naar de homepage

De voordelen van ACSI Eurocampings

  • Meer dan 9.400 campings in 33 landen Jaarlijks door ACSI geïnspecteerd

  • Ruim 250 filtermogelijkheden Meer dan 300.000 betrouwbare campingbeoordelingen

Kamperen in onontdekt Albanië: prachtig en authentiek

​​​​​​​Er is een land op de Balkan dat qua natuurschoon zeker thuishoort in het rijtje mooiste kampeerbestemmingen in Europa: Albanië! En niet alleen de natuur is wonderschoon. Albanië heeft een rijke historie en biedt een schat aan cultuur. Bovendien is het een heel betaalbare vakantiebestemming. Steeds meer kampeerders richten de laatste jaren hun pijlen daarom op dit kleine land aan de Adriatische en de Ionische Zee. 

Een parel aan de Adriatische zee

Albanië trakteert je op een adembenemend landschap. Van de hoge bergen van de Albanese Alpen tot de kustlijn met haar zandstranden. En het mooiste van alles? Voor deze natuurlijke schoonheid heb je geen stempel in je paspoort nodig!

Kamperen stelt je in staat om midden in de natuur te verblijven, ver weg van de drukte die je vaak tegenkomt in de meest populaire kampeerlanden. Je kunt in Albanië een camping boeken tussen de dennenbossen, aan de oevers van een meer of omringd door de bergen. De gastvrijheid van de Albanese bevolking zorgt er daarbij voor dat je je direct welkom voelt.

Nationale parken en meren

Ondanks het bescheiden formaat vind je in Albanië veel uitgestrekte natuurparken. Vogelspotters kunnen terecht in Divjakë-Karavasta, waar je 230 verschillende soorten kunt bekijken. In Nationaal Park Theth ben je daarentegen aan het juiste adres wanneer je lynxen, beren en wolven wilt observeren.

Ook is de hoogste berg van Albanië, de Tomorr, met haar kilometers-verre uitzicht een bezoek meer dan waard. Daarnaast is Albanië een land van meren, zoals het Meer van Shkodër en het historische Meer van Ohrid. Het noorden van Albanië herbergt zelfs een fjordachtige ervaring bij het stuwmeer van de Drin-rivier!

Terug in de tijd

In Albanië voelt het soms alsof je een reis terug in de tijd maakt. Het land is nog niet echt ontdekt door het massatoerisme, wat het over het algemeen een rustige vakantiebestemming maakt. De kampeersector is echter in opkomst en het aantal campings groeit gestaag.

Erg uitgebreid zijn de voorzieningen vaak nog niet. Zo zijn zwembaden op de campings nog zeldzaam. Kleine speeltuinen voor de kinderen zijn er vaak wel. En hoewel eenvoudig en soms ongebruikelijk ingedeeld, zijn de sanitaire voorzieningen over het algemeen ook prima in orde.

Dat het land toeneemt in populariteit is met name te merken in bekende steden aan de kust zoals Vlorë en Durrës. Hier komen er elk jaar nieuwe hotels bij en zijn de stranden in de zomer drukbezocht. Verder landinwaarts is het land echter nog ongerept waardoor er genoeg mogelijkheden zijn om authentiek Albanië te ervaren, zonder invloed van het massatoerisme.

Een levendige hoofdstad

Tirana, de hoofdstad van Albanië, is constant in beweging en ontwikkelt zich snel. Het hart van de stad is het Skanderbegplein. Op dit plein vind je een standbeeld van generaal Skanderbeg - de Albanese nationale held - en het Nationaal Historisch Museum.

Voor een uitzicht over de stad kun je de kabelbaan naar de top van de berg Dajt (1631 meter) nemen, waar je vele wandelroutes treft. In de stad zelf vind je Bunk’Art 1 en 2. Deze musea zijn gevestigd in een oud bunkercomplex en nucleaire schuilkelder, verwijzend naar de bewogen historie van de stad.

Natuurlijk vind je in Tirana ook allerlei restaurants, loungebars en trendy winkels, waardoor het een prima optie is voor een dag erop uit vanaf de camping.

Romeinen en Ottomanen

Het gebied dat we vandaag de dag Albanië noemen kent een prachtig landschap en een heerlijk klimaat. Een mening die gedeeld werd door de Romeinen en later de Ottomanen. Op veel plekken vind je dan ook eeuwenoude bouwwerken die getuigen van de aanwezigheid van deze historische culturen. Denk aan archeologische graafplaatsen, amfitheaters, bazaars en paleizen met Oosterse invloeden.

Vooral de steden Berat en Gjirokastër, beide opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst, staan bekend om hun historie. De skyline van Berat, met zijn wirwar van straatjes, wordt gedomineerd door een citadel met acht kerken.

De stad Gjirokastër wordt beschouwd als de oudste en meest sfeervolle stad van het land, bekend om zijn smalle straten vol Ottomaanse architectuur. Kortom, ook voor kampeerders die vooral veel cultuur willen ontdekken is Albanië een prima bestemming.

De smaken van Albanië

Wanneer je in Albanië uit eten gaat tref je een keuken die net zo divers is als het land zelf. Het is een mix van Mediterrane, Ottomaanse en Balkan-smaken, waarbij het gebruik van verse ingrediënten, kruiden en specerijen centraal staat.

Typische gerechten zijn onder andere tavë kosi (een lamsgerecht met yoghurt), fërgesë (een stoofpotje met paprika, tomaten en kaas) en byrek (een bladerdeeggebakje met verschillende vullingen).

Een aangenaam klimaat

Met zijn mediterrane kustklimaat en continentale klimaat in het binnenland biedt Albanië het hele jaar door aangename temperaturen. Met name langs de kust zijn de zomers warm en de winters zacht, waar het in het binnenland wat kouder wordt. De gemiddelde temperaturen gedurende het jaar zijn als volgt:

  • Januari: 10 graden
  • Februari: 13 graden
  • Maart: 16 graden
  • April: 19 graden
  • Mei: 23 graden
  • Juni: 28 graden
  • Hoogseizoen: 28 tot 31 graden
  • September: 27 graden
  • Oktober: 20 graden
  • November: 17 graden
  • ​​​​​​​December: 12 graden

Het aanbod van Albanië

Een kampeervakantie in Albanië staat in het teken van rust, natuurlijke schoonheid en een authentieke culturele ervaring. Vanaf de camping ervaar je de schoonheid van dit land op z’n best. Maak je op voor een vakantie buiten de gebaande paden op een nog onontdekte bestemming. Ongerepte natuur, nationale parken, meren en plekjes die alleen per boot bereikbaar zijn, Albanië biedt het allemaal. Lees meer over vakantie op de camping in Albanië in ons blog.

Belangrijke informatie voor je reis in Albanië

Benzine (Euro Unleaded 95, Oktan 95, Benzinë pa plumb en Super Plus 98, Unleaded 98, Oktan 98) is goed verkrijgbaar en diesel (Diesel, Gazoil, Nafte) ook. Lpg is bij een redelijk aantal tankstations verkrijgbaar. Voor het tanken van lpg wordt de Italië-aansluiting (dish) gebruikt. Tankstations zijn vaak 24 uur per dag geopend. Er kan overal contant betaald worden, maar het is niet overal mogelijk om met creditcard of bankpas te betalen. Er zijn servicestations waar de medewerker voor je tankt.

Elektrisch rijden wordt nog niet goed gefaciliteerd, alleen rondom de hoofdstad Tirana zijn enkele oplaadpunten te vinden.

De meeste bergwegen zijn smal, met veel bochten en sommige delen zijn steil. In de winter kunnen de bergwegen in het noorden en zuidoosten gevaarlijk worden door sneeuwval en ijzel.

De infrastructuur in Albanië is matig vergeleken met andere Europese landen. Er zijn enkele goede hoofdwegen, maar veel secundaire wegen zijn smal en slecht onderhouden. Wegwerkzaamheden komen veel voor maar worden slecht aangegeven. Verkeersregels worden niet altijd worden nageleefd. Houd rekening met langzaam verkeer, loslopend vee en moeilijke rijomstandigheden, vooral in bergachtige gebieden en na slecht weer. Rijden in het donker wordt afgeraden door onverlichte wegen, voertuigen zonder verlichting en onzichtbare gevaren zoals kuilen en zachte bermen.

Albanië is vanuit Italië via verschillende routes bereikbaar. Vanuit Triëst, Ancona, Bari en Brindisi varen vaak meerdere keren per week veerboten naar Albanië. De meeste ferry’s vertrekken vanuit Durrës, een havenstad vlak bij Tirana. Vanuit Brindisi varen ook boten naar Vlorë en Sarandë in het zuiden van Albanië. Je kunt Albanië ook goed combineren met het Griekse eiland Corfu, de boot vertrekt vanuit Sarandë.

Dimlicht is verplicht bij slecht zicht, in het donker en in tunnels. Op een gelijkwaardige kruising heeft verkeer van rechts voorrang, tenzij het door verkeerstekens anders wordt aangegeven. Trams en treinen hebben altijd voorrang. Bestuurders mogen alleen handsfree bellen. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Kinderen tot 12 jaar moeten in een passend kinderzitje of zitverhoger vervoerd worden, zowel voorin als achterin. Als een kind voorin de auto met de rug naar voren zit, dan moet de airbag uitgeschakeld zijn.

We raden het ten zeerste af om in het donker te rijden. Veel van de wegen zijn onverlicht. Alleen de belangrijke hoofdwegen hebben verlichting. Ook valt geregeld de straatverlichting uit. Er rijden daarnaast veel voertuigen rond zonder verlichting.

Een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidsvest voor de bestuurder zijn verplicht in de auto. Het is aan te raden om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. Iedereen die in het donker of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom op of langs de weg loopt, is verplicht om een veiligheidsvest te dragen. Het is ook verplicht om een setje reservelampen in de auto te hebben. Maar dit is niet van toepassing voor auto’s met xenon-, neon- of ledverlichting. Het wordt geadviseerd om een brandblusser, reservewiel en sleepkapel mee te nemen.

Een auto-caravancombinatie mag maximaal 4 meter hoog, 2,50 meter breed en 16,50 meter lang zijn (een eenassige caravan zelf mag maximaal 6,50 meter lang zijn en een tweeassige caravan 8 meter lang). Een camper mag maximaal 8 meter lang zijn. Eventuele fietsendragers achterop worden meegerekend in de lengte.

Een fietshelm is verplicht. De fiets moet een bel en goed werkende remmen hebben. Je mag geen passagier vervoeren op de bagagedrager (wel een kind van 6 jaar of jonger in een kinderzitje). Naast elkaar fietsen is verboden, maar een kind van 10 jaar of jonger mag wel rechts naast een volwassene rijden. Alleen op een fietspad mogen er twee personen naast elkaar fietsen.

De A1 is de grootste autosnelweg van Albanië. Er wordt tol geheven ter hoogte van de tunnel Kalimash.

Bij slecht zicht of als het donker is, is een gevarendriehoek verplicht, ook als je om andere redenen niet op tijd zichtbaar bent zoals bij een bocht of berg. Plaats de gevarendriehoek minstens 50 meter achter de auto. Er is geen wegenwacht in Albanië. Voor veel merken zijn reserveonderdelen erg moeilijk verkrijgbaar. Daarom is het advies om zelf wat gereedschappen en reserveonderdelen mee te nemen, zoals een krik, ventilatorriem en ruitenwisserblad.

Bel 112 bij een ongeval, bij gevaar of als de auto met pech gevaarlijk staat op de weg. Bij pech bel je het alarmnummer van je pechhulpverzekeraar.

Houd er rekening mee dat de meeste campings in Albanië van lagere kwaliteit zijn dan het Europese gemiddelde. In de meeste gevallen is er wel stroom op de camping. Er zijn vaak campings bij hotels en pensions. Vrij kamperen buiten de campings is toegestaan. Het is altijd aan te raden ter plaatse nog navraag te doen of het toegestaan is. Het is namelijk verboden in nationale parken, op particuliere eigendommen en in natuurreservaten.

Bescherm jezelf tegen teken, want deze kunnen ziektes overbrengen. Vermijd contact met zoogdieren in verband met het risico op hondsdolheid. Aangeraden wordt om alleen zelf geschild fruit en goed doorbakken vlees en vis te eten. De euro wordt geaccepteerd, maar houd dan wel de wisselkoers in de gaten.

Ontvang leuke tips en aanbiedingen

Onze nieuwsbrief staat vol tips, nieuws, aanbiedingen van ACSI en advertenties van zorgvuldig geselecteerde partners. U ontvangt de nieuwsbrief maximaal 1 keer per week.

Uw gegevens zijn veilig en worden niet gedeeld met anderen